Jaučiasi laimingas, kai fotografuoja

L. Bataitienės nuotr.
Sauliui Petravičiui parodos atidarymo diena buvo svarbi ne tik dėl to, kaip jo darbus vertins mokyklos bendruomenė, tačiau ir dėl fotografijos mokytojo Elmaro Duderio dovanos – fotoaparato!
„Man čia gera, jaučiuosi laimingas“,- šypsosi Biržų technologijų ir verslo mokymo centro auklėtinis Saulius Petravičius, pristatęs savo fotografijų parodą. Joje – ir netikėti atradimai, ir bendraamžių laisvalaikis bei gyvenimas. Fotografijos mokytojas Elmaras Duderis įsitikinęs – jeigu jaunuolis stengsis ir tobulės, galbūt šis pomėgis taps pragyvenimo šaltiniu.

Pirmieji fotografijos žingsniai

Fotografija – tai magija, kuri leidžia išsaugoti emocijas, mintis ir jausmus amžinai... Šiais žodžiais anonsuojama Pačeriaukštėje gyvenančio S. Petravičiaus pirmoji personalinė fotodarbų paroda. Pagal įtraukųjį ugdymą kambarių tvarkytojo profesijos Biržų technologijų ir verslo mokymo centre besimokantis jaunuolis parodai pateikė tik mažą dalį darbų, kurie buvo atrinkti iš mažiausiai pusės šimto fotografijų.

„Saulius pats išsirinko nuotraukas, kurias norėjo pateikti parodai. Fotografijoje svarbu turėti akį ir mokytis. Sauliui patinka fotografija, jis nepraleidžia būrelio užsiėmimų, stengiasi įsisavinti informaciją ir ją pritaikyti praktikoje“,- apie auklėtinį kalba fotografijos mokytojas E. Duderis.

Jo žodžiais, nėra blogų nuotraukų, yra tik nepasisekusių.

Dovana – fotoaparatas

Matydamas, kad Saulius labai stengiasi ir turi akį fotografavimui, pirmosios parodos atidarymo proga, mokytojas E. Duderis jam padovanojo fotoaparatą „Canon“. „Jaunuolis buvo labai laimingas ir man džiugu, kad jis vertina šią dovaną. Saulius gyrėsi jau fotografavęs juo“,- šypsosi E. Duderis.

Saulius teigė, kad laukia atvykstančios sesės, kurią gamtoje fotografuos. „Man patinka pavasaris, žydinti gamta, gėlės. Patinka fotografuoti renginius. Iš pradžių buvo nedrąsu, bet sulaukiau palaikymo, todėl vis drąsiau fotografuoju“,- apie pomėgį kalba Biržų technologijų ir verslo mokymo centro auklėtinis.

Įspūdingi bandymai

„Šią nuotrauką aš mielai nupirkčiau“,- pažada pro šalį skubantis mokytojas. Jam labai patiko dvi Sauliaus fotografijos, kuriose – pirmieji bandymai. „Čia bandėme „pažaisti“ spalvomis ir medžiagomis – vandeniu ir aliejumi. Negi negražu? Saulius pats maišė medžiagas ir fotografavo. Net mokyklos direktorius teiravosi, kaip pavyko išgauti tokį vaizdą“, – pasakoja E. Duderis.

Pačiam Sauliui labiausiai patinka parodoje eksponuojama fotografija, kurioje užfiksuotas kadras iš koncerto, kuriame vyrauja dūmų uždanga. „Man ši nuotrauka atrodo ir natūrali ir šiek tiek paslaptinga. Nors atlikėjų veidų nesimato, bet jaučiamas veiksmas“,- žiūrėdamas į nuotrauką atskleidžia autorius.

Jo žodžiais, sunkiausia fotografuoti žmones, nes dauguma nori atrodyti gražiau nei mato save fotografijoje. Ypač merginos. „Sunku įtikti, bet stengiuosi“,- šypsosi Saulius. Gamta ne tokia priekaištinga... Gal todėl, kad ji – unikali savo grožiu visais metų laikais.

Reikia nuolat tobulėti

„Mokausi kambarių tvarkytojo profesijos, bet jeigu negaučiau šio darbo, gal pajamų galėčiau gauti iš fotografavimo“,- neatmeta galimybės jaunuolis. Mokytojas E. Duderis išduoda, kad Saulius ne tik fotografuoja, bet ir mokyklos ansamblyje gitara pagroja. „Tad jis ir truputį muzikantas“,- pagiria Saulių.

Tiesa, groti gitara dar reikia labai daug mokytis, o fotografijoje Saulius jaučiasi tvirčiau. „Man nesunku fotografuoti. Gal todėl, kad geras mokytojas. O mokytis yra ko, todėl ir nepraleidžiu būrelio užsiėmimų“,- neslepia parodos autorius. Jo darbų parodoje eksponuojamos nuotraukos nėra koreguotos – kokį vaizdą „pagavo“, tokį ir pateikė žiūrovui.

E. Duderiui pripažino Saulius, kad jaučiasi laimingas fotografuodamas. „Kitiems reikia jachtų, didelių namų, o Saulius laimingas, nes gali fotografuoti“,- palygina mokytojas.

Direktorius apie parodą irgi pasvajoja

S. Petravičiaus fotodarbų parodos atidaryme dalyvavo ir Biržų technologijų ir verslo mokymo centro direktorius Dainius Korsakas. „Džiugu, kad šis jaunuolis drąsus ir nebijo pasidalinti savo darbais su kitais“,- kalbėjo direktorius.

Jis pasakojo taip pat mokykloje lankęs fotografijos būrelį, paskui kitus vaikus mokęs fotografuoti... „Bet man niekas nepasiūlė surengti savo fotodarbų parodą“,- kalbėjo D. Korsakas, pasidžiaugęs, kad Saulius jį jau aplenkė, surengęs pirmąją parodą.

Beje, direktorius iki šiol fotografuoti, o įstaigos vadovo fotografijose – gamtos vaizdai, akimirkos iš kelionių... Jis fotografuoja, kaip ir daugelis, telefonu, nes šiuolaikinės technologijos leidžia išgauti puikius vaizdus.

Kodėl iki šiol D. Korsakas nesurengė savo fotodarbų parodos? „Net nežinau... Mes pirmumą teikiame savo mokiniams, o patys gal kažkada“,- šypsojosi direktorius.

Minčių yra, bet...

E. Duderis taip pat dažniausiai sutinkamas su fotoaparatu rankose, ypač gamtoje. Jo kolekcijoje – daugybė įspūdingų kadrų... Tačiau, turėdamas tokį fotografijų lobyną, jis nė karto nesurengė personalinės darbų parodos. Kodėl? O gal reikėtų klausti – kada?

„Minčių yra, bet jos, matyt, dar nepribrendo, o gal tam laiko nerandu. Būna, kad išeini fotografuoti, grįžti su šimtu kadrų, juos peržiūri ir tinkamos nerandi nė vienos. Tada supranti, kad nepasisekė“,- savikritiškai sako E. Duderis.

Jaunimo drąsa turėtų įkvėpti pokyčiams ir sprendimui neatidėlioti ir savo fotografijų parodas surengti tiek ugdymo įstaigos direktoriui D. Korsakui, tiek mokytojui E. Duderiui. Tad kada?