
Naujausios
Iš Beržinių ūkininkų aruodų
Ūkininkų turguje – daržininkų vizitinės kortelės, kainos. Prekiautojai – kaimų gyventojai, todėl turgui ruošiamasi jau iš vakaro. Iš namų pusdieniui atvykstama anksti – šeštą valandą ryto. Kantriausiai ir ilgiausiai pirkėjų lūkuriuoja Būginių kaimo ūkininkai Styros ir Pūgžliai.
Daržininkų veiduose darbymečio nuovargio – nė žymės. Pirkėjai sutinkami su šypsena, paslaugiai.
– Balandį ir gegužę atrodė: prieš akis tragiški metai, bet išgelbėjo lietūs. Kopūstai buvo vargani, po liepos lietų atsigavo. Avietėms drėgmės tai dar trūksta. Lapai jų gelsta, – "Biržiečių žodžiui" savo naujienomis dalinasi Beržinių kaimo daržininkė Irena Vaitkevičienė.
Irena turguje kartu su vyru Jonu. Prekiauja savo išaugintomis daržovėmis, braškių daigais. Šeima išbandė pienininkystę, bet liko prie daržininkystės. Ūkininkauja nuo 2006 metų.
– Rudeniop daržovių kainos krenta, bet šiemet kol kas laikosi, – įsiterpia vyras Jonas.
Pas Vaitkevičius paklausiausios bulvės. Jų penkios rūšys. Pasak Irenos, veislės pirkėjams turi reikšmės. Ypač pastoviems. Jie aklai bulvių neperka, žino ko ieško. Vieni būtinai tų, kurios sukrenta, o kiti priešingai – ne ištižėlių. Beržinių ūkininkų Vaitkevičių bulvės keliauja ir į didmiesčius. Giria pirkėjai: bulvės skanios, Vilniuje tokių negausi.
– Gal nuo žemės, gal nuo veislės priklauso. Pirmiausia naują veislę patys išbandome, o po to siūlome savo pirkėjui. Bulvių veisles atsinaujiname kas 4–5 metai, – pasakoja Irena.
Ir noriai dalinasi pirmaisiais šio rudens derliaus rekordais. Viena iškasta morka – 490 gramų. O bulvė – kilograminė. Daržovės milžinės užfiksuotos mobiliajame telefone. Šiemet daržininkus pamalonino ir viena ankstyvųjų braškių veislė. Rudeniop sužydo, užmezgė uogas. Yra prinokusių.
– Daugiausia išperka bulvių. Vedame apskaitą, kas apsimoka, kas nuostolinga auginti. Vargstame per sausras. Laistymo sistemos neturime, po laukus bėgioju su laistytuvu, – prisipažįsta Irena.
Vaitkevičiai tik sau augina brokolius ir kalafiorus. Šios daržovės įnoringos. Turguje tik tai, kas lieka nuo ūkininkų stalo.
Jaukas – rauginti kopūstai
Kalafiorų ir brokolių pirkėjams siūlo ūkininkai iš Brunavos (Latvija). Tik pas latvius rasi ir raugintų kopūstų. Kibirėliai įvairios talpos. Pirkėjai per kelias valandas išgraibstė ir latviškus raugintus kopūstus, jų salotas, šparagines pupeles.
– Vėliau turėsime ir salierų, petražolių šakniastiebių. Ir agurkai jau rūgsta, – vilioja pirkėjus prekiautoja Marytė.
Ji pastebi: biržiečiai į turgų renkasi anksčiau nei latviai. Latvijoje turgus pradeda judėti tik nuo 11 valandos. 11 valandą prekiautojai latviai iš Biržų turgaus jau grįžta namo. Ne tuščiais krepšiais. Iš Biržų turgaus prisipirko bulvių, sviesto, kaimiškų rūkytų dešrų, mėsos, padėvėtų drabužių. Visko, kas pigiau, gardžiau. Ir įdomiau. Latviai grožisi prie ūkininkų turgaus vartų išrikiuotomis rudeninėmis turgaus administratorės Laimutės sukurtomis kompozicijomis. Pirktų. Niekas neparduos.
Virti burokėliai pas Stasį
Turgaus prekiautojas Stasys nepatingėjo išvirti raudonųjų burokėlių. Jo burokėliai paklausūs. Šiemet užderėjo. Stasys kolektyviniame sode priaugino paprikų, obuolių, vynuogių, cukinijų, krapų, žieminių ir vasarinių česnakų.
– Kitą savaitę prasidės česnakų sodinimas, česnakai brangs. Ir aš sėjai atsidėjau didesnes galvas. Česnakų kaina kils, – įsitikinęs Stasys.
Jo žodžiais: šeštadienio turgus mažas, bet gyvas. Pirkėjai nuotaikingesni. Po pensijų, atlyginimų...
Obuolių augintojas susirūpinęs kur įsitaisys kitą turgadienį su savo raudonskruosčiais. Kai kam obuoliai užderėjo...
– Obuolius iš manęs baigia išpirkti. Obuoliai šiemet smulkūs ir krenta. Pūva. Nepurkšti chemikalais, ko norėt? Pirkėjas, kuris mąsto, išrankus. Gražių obuolių nenori, – sako Stasys.
Pigiausi česnakai ūkininkų turgaus pakraštyje, pas bitininką Vytautą. Vytautas ir savo biteles stiprina bei gydo česnako skiltelėmis. Jis verda joms ne česnakų nuovirą, o prikaišo česnako skiltelių tarp rėmelių. Bitininkas reklamuoja savo medų, bičių produktus. Turi Vytautas dar ir pernykščio medaus. O šitas skaidrus ką tik išimtas. Paskutinio medunešio. Medaus, pasak Vytauto, šiemet mažiau nei pernai. O šykščiausios bitelės – antroje vasaros pusėje.
Bitininkas Vytautas atkreipia dėmesį į bičių duonelę. Duonelę bitelės raugina. Bitininkas pasakoja pirkėjai rauginimo procesą. Ir priduria: Bičių duonelė lygiavertė su raugintais agurkais, kopūstais. Vitaminų bomba. Pirkėją bičių duonelė sugundo.
Baklažanai ir kojinės
Prekiautoja Julija primena: baklažanų sezonas į pabaigą. Ji savo užaugintus baklažanus pardavinėja 4 metus. Šių metų baklažanai – išskirtiniai. Apskritaveidžiai. O vilnones kojines kūdikiams, vaikams, suaugusiems Julija mezga ir pardavinėja net vasarą. Perka. Darbštuolė Julija – ir uogautoja. Uogauja Latvijos miškuose.
– Mėlynių buvo mažai, o bruknių, spanguolių – daugiau. Yra buvę, kad spanguolių pririnkau per dieną po 20, bruknių – po 26 litrus, – pasakoja Julija.
Grybų mėgėja veltui ieško raudonviršių.
– Uždžiuvo raudonikiai, – ją nuliūdino pupelių augintoja.
Grybų būta. Raudonviršių. Jos į akį krito pirmiausia biržiečiui Edmundui. Edmundas kilogramą raudonviršių pirkėjai iš panosės nušvilpė.
Birutės obuolių sūriai
Turgaus paviljone pirkėjai pirmiausia išgraibsto pienininkų produkciją. Pienininkų paviljone sumažėjo. Prieš 10 metų už prekystalio sūrius, pieną, varškę siūlė 8 ūkininkai, o šiandien tik du. Gražiškių kaimo ūkininkai Lukoševičiai paskutiniai šįkart išvažiuos namo. Išpardavę visą 6 karvyčių triūsą: 40 varškės sūrių, 5 kg sviesto, 7 kg varškės ir 15 litrų pieno. Sūrininkė Birutė Lukoševičienė išleisdama namiškius į turgų pridėjo dar ir rudeninių savo linkėjimų – obuolių sūrių. Pirkėjai vertina jų skonį. Jonas Lukoševičius išduoda paslaptį: Birutė sūrius spaudžia tik iš antaninių obuolių. Pagal savo receptą.
Įžvalgos
– Biržiečiai savo mitybos įpročių nekeičia. Ne vegetarai, – prie pat turgaus paviljono durų įsitaisiusi prieskonių pardavėja Dovilė. Ji viską mato.
Dovilė komplimentus žeria biržiečiams kulinarams vyrams. Būtent vyrai pirmiausiai išbando ir išreklamuoja Dovilės prieskonius. Plovo mėgėjų atradimas – prieskonių rinkinys plovui.
Prieskonių įvairovėje gali paklysti. Kainos – nuo 0,75 iki 2,20 euro.
– O kokie populiariausi tarp biržiečių? – turgaus svečiai niekaip neapsisprendžia ir pasikliauna biržiečių skoniu.
Dovilė pasakoja: 15 metų "ant bangos" prieskonių mišinys su svogūnais. Be druskos. Biržiečiai šiuos prieskonius vadina meiliai – svogūnėliu. Neblėsta populiarumas mėsos prieskonių su juodųjų serbentų sultimis. Prieskonių asortimentą papildė prieskoniai su kanapių sėklomis, žiedais. Specifiniai, perspėja pirkėją Dovilė. Dovilė visų dėmesį atkreipia ir pasiūlo išbandyti prieskonius kiaulienai ir vištienai: "Popcorn". Prieskonių sudėtyje: spraginti kukurūzai, čili, pelėsinio sūrio milteliai...
– Vasarą prieskonių pirkėjai eksperimentuoja, pinigų neskaičiuoja, o rudeniop – taupesni, – pastebi Dovilė.
Paviljono žuvies skyriuje tik viena prekiautoja. Žuvies mėgėjus "susisėmė" latviai prekiautojai. Jie žuvį ir silkę pardavinėja lauke.
– Tiekėjai tie patys. Žuvies pasirinkimas pas mane didesnis. Nežinau kur sėkmės paslaptis, – sako žuvies pardavėja.
Nuo spalio mėnesio žuvies skyriuje prekiaus jau dvi pardavėjos. Kai kurių šaldytų žuvų, pavyzdžiui, norvegiškos menkės ir lydekos filė kaina kilstelėjo 30 euro centų. Žuvų skyriaus naujiena – ešerio filė ir vilkžuvės kepsneliai. Paskanauti verta. Patiks.