Šir­vė­nos eže­ras bai­gia užak­ti, bet kam tai rū­pi?

V. Leščinskienės nuotr.
„Čia kaž­ka­da bu­vo vai­kų mau­dyk­la. O da­bar, pa­žiū­rė­kit — džiunglės“, — sa­ko bir­žie­tis Dai­nius Čer­bu­lė­nas, ne­ga­lin­tis ats­is­te­bė­ti, kodėl buvo ap­leis­tas Šir­vė­nos eže­ras.
Jeigu taip ir toliau, Širvėnos ežeras, nepraėjus nei šimtui metų, pavirs į pelkę. Tokį liūdną Biržų miesto puošmenos likimą prognozuoja specialistai. Ežero jau beveik nesimato iš Skaistkalnės gatvės, nes jo pakrantę dengia kelių metrų aukščio nendrės. Valdininkai teigia, kad ežeras prižiūrimas pagal galimybes, be to, ir perinčius paukščius reikia išsaugoti... Tačiau žmonės kategoriški, jie įsitikinę, kad ežerą apleido rajono valdžia.

Baigia uždumblėti

Širvėnos ežero pakrantėje sutiktas biržietis Dainius Čerbulėnas teigė esąs iš tų vietinių, kuris Širvėną išmaišė skersai, išilgai – kiekvienas kampelis pažįstamas. „Drįstu teigti, kad turbūt niekas šio ežero taip nepažįsta, kaip aš. Skraidau virš šio ežero, buriuoju, mėgstu pasiplaukioti su vandens slidėmis, nardau, maudausi, nežiūrėdamas, šilta ar šalta. Šis ežeras man pažįstamas nuo pat mažų dienų“,- „Biržiečių žodžiui“ tvirtino D. Čerbulėnas. Tiesa, pašnekovas pripažino, kad ežeras išties nebetoks, koks kadaise, kai jis dar buvo vaikas. Vanduo Širvėnoje esą prieš trisdešimt metų buvęs skaidresnis ir mažiau žolėmis užžėlęs. O dabar jis baigia uždumblėti ir žolėmis apaugti – kai kurse vietose ežero nuo gatvės per nendres nė nesimato.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/