
Naujausios
Buvusią Biržų duonos kombinato darbuotoją Otiliją Adomėnienę ir jos sūnų Arūną pasitiko bendrovės "Biržų duona" šeimininkai Viktoras Kurganovas, Andrius Kurganovas, Natalija Kurganovė. Humoru trykštanti, atmintimi nesiskundžianti Otilija savo prisiminimais ir istorijomis pralinksmino visus.
Biržų duonos kombinate moteris dirbo nuo 1967 iki 1979 metų, kai kepyklos pastatai dar buvo dabartinės Dvaro gatvės gale. Naujoji kepykla buvo pradėta statyti 1976 ir baigta 1978 metais.
– Naujosiose patalpose išvaliau langus ir išėjau dirbti į konditerijos cechą Kęstučio gatvėje, – prisiminė moteris.
O. Adomėnienė pasakojo, jog užaugino keturis vaikus viena, nes vyras šeimą paliko. Ji geru žodžiu prisiminė gamybos viršininką Melamedą, kuris liepdavo vaikams iš kepyklos parnešti duonos. Ir iš karto pašmaikštavo: tos moteriškės, kurios iš kepyklos produkciją vilko, jau iškeliavusios Anapilin, nes, matyt, persivalgė.
Otilija Adomėnienė pasakojo, kad kepykloje jai teko dirbti "prie barankų". Plikytas barankas reikėdavo pavirti vandenyje, dėti ant pailgos ližės ir šauti krosnin. Nuo tešlos pjaustymo moteriai skaudėdavo rankos. Mat patogių peilių nebuvo, juos vyrai padarydavo iš pjūklų.
Andrius Kurganovas domėjosi, ar tuometinėje kepykloje vyko sporto ar kokia kita veikla po darbo. O. Adomėnienė sakė, jog kombinato darbuotojai dažnai vykdavo į ekskursijas į Jelgavą, Siguldą, Palangą bei kitus miestus. Andrius taip pat teiravosi, ar gamykloje vykdavo vakaruškos. O. Adomėnienė sakė, jog vakaruškų nebūdavo, nes būtų visi į katilus nuo šokių sušokę.
Ponia Otilija ir jos sūnus Arūnas atsivežė senų "kooperatininko" žurnalų, "Biržiečių žodžio" laikraščių, kuriuose rašoma apie Biržų duonos kombinatą. Šie straipsniai parašyti ir spausdinti 1968, 1973 metais. Juose rašoma, kad Biržų duonos kombinatas ir jo produkcija vieni geriausių. Straipsniuose minimas ir Otilijos vardas. Moteris neslėpė: kai laikraščiai ją, paprastą darbuotoją, pradėjo girti, ji net paslydusi buvo. Tačiau vieną dieną pati sau pasakė: pakaks. Ir kitiems ji pataria gerti žolelių arbatas, valgyti neriebų maistą, bet lietuviškų lašinukų nepamiršti. Tuomet visi sveiki bus, ilgai gyvens. Otilija Adomėnienė džiaugiasi: jos sveikata – geležinė: senoji kepykla užgrūdino.
Užgrūdino ir darbas konditerijos ceche, ir geras humoro jausmas. Otilija pasakojo, jog konditerijos ceche išmoko kepti tortus, o laisvu nuo darbo laiku suruošdavo balių net 60 žmonių. Moteris juokėsi prisiminusi, kaip tais senais laikais kepėjos nusukdavo brendžio, kurio priklausydavo įpilti į kepinius ir nešdavo jį priduoti į parduotuves.
Jos sūnus Arūnas, kaip ir jo mama, pasirinko konditerio kelią.
– Dirbau konditeriu, o kai prasidėjo krizė, "įkritau į puodus" – nuo to laiko dirbu virėju Kaune, – pasakojo Arūnas.
Vaikystėje jis mėgo lankytis pas mamą kepykloje. Jo atmintyje įvairios detalės. Jis puikiai prisimena, kokios buvo krosnys, kokią duoną ir batonus kepdavo tuometiniai kepėjai. Sausainių, pyragų senojoje kepykloje nekepė. didžiausias skanėstas buvo plikytos barankos ir Lazdynų pyragas. Biržų duona buvo labai vertinama. Arūnas pamena, kai maršrutinių autobusų vairuotojai stodavo prie parduotuvės ir pirkdavo lauktuvių biržietiškos duonos.
Arūno atmintyje išlikęs vaizdas iš tuometinės "eglutės" parduotuvės. "Eglutės" parduotuvės žuvies skyriuje kabėdavo tokia lenta, kurios pavadinimas buvo "Ežys". Toje lentoje buvo kabinamos nuotraukos ar šaržai darbuotojų, kurie tingėdavo dirbti ar darbe pasirodydavo išgėrę.
Viktoras Kurganovas Otilijai ir jos sūnui Arūnui parodė "Biržų duonoje" saugomus senus albumus. Moteris ne vieną veidą nuotraukose atpažino. Ten – jos buvusios bendradarbės, kurių daugelio jau tarp mūsų nebėra. Su savimi atsineštus senus žurnalus moteris perdavė dabartiniams bendrovėms šeimininkams.
Atsidėkodami už vizitą ir istorinius leidinius, "Biržų duonos" savininkai Otilijai Adomėnienei dovanojo duonos kepalą su užrašu "90" bei gardumynų. O. Adomėnienė dėkojo ir sakė, jog senais laikais skaniausia jai būdavo Aukštaičių duona, o dabar labiausiai patinka viso grūdo duona ir duona su kanapėmis, kurią kepa "Biržų duona".