Kūčiukai – užkandis, primenantis tradicijas, tačiau... nesusijęs su religija

V. Leščinskienės nuotr.
Parduotuvėse kūčiukų – įvairiausių dydžių ir skonių, tačiau dažnas juos prie arbatos krimsdamas nesusimąsto, kad kadaise tai buvo gilią prasmę ir tradicijas turėjęs patiekalas.
Nors iki Šv. Kūčių liko daugiau nei mėnuo, prekyboje jau pasirodė pirmieji kūčiukai. Pirkėjai juos šluoja nepaisydami, kad šiemet ši prekė pabrangusi kone penktadaliu, o kepyklos kūčiukus kepa tonomis.

Skanaujame, nelaukdami švenčių

„Biržų duonos“ kepykla kepti kūčiukus pradėjo dar spalio pabaigoje-lapkričio pradžioje. „Pastebėjome tendenciją, kad kūčiukai labiausiai perkami iki didžiųjų švenčių, o po švenčių žmonės jų nebeperka. Galbūt atsivalgo? Ankstyvi pardavimai susiję su kūčiukų, kaip užkandžio, vartojimu“,- sakė UAB „Biržų duona“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas.

Kepykla gamina net kelių rūšių kūčiukus, tačiau, pasak pašnekovo, perkamiausi – tradiciniai. „Turbūt esame išskirtiniai, kepame mini kūčiukus, jie turi nemažą pirkėjų ratą. Dar turime kūčiukų, kepamų iš visų grūdo dalių miltų, tai – sveikesnė alternatyva, nes yra daugiau skaidulų. Šiemet atnaujinome kūčiukų be glitimo kepimą. Jų skonis artimas įprastiniams kūčiukams, todėl paragavęs nė neįtartum, kad jie be miltų. Pernai pardavėme apie dvidešimt tonų kūčiukų, tikimės, kad ir šiemet ne mažiau parduosime“,- vylėsi A. Kurganovas.

Anot jo, viskas brangsta, tad ir kūčiukai – ne išimtis. „Lyginant su pernai, kūčiukai brango dešimčia procentų. Pagrindė priežastis – pabrangę energetiniai ištekliai“,- tvirtino A. Kurganovas.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com