„Birutė“ iš muziejaus išvežta reanimuoti

Biržų krašto muziejuje „Sėla“ saugomas pianinas „Birutė“ buvo tik interjero detalė, o ne muzikos instrumentas, kuriuo būtų galima atlikti muzikos kūrinius, tačiau muziejininkams kirbėjo mintis, kad būtų prasminga jį prakalbinti.

Biržų krašto muziejus „Sėla“ pateikė paraišką Lietuvos kultūros tarybai pianino „Birutė“ restauravimo projekto daliniam finansavimui gauti. LKT skyrus dalinį finansavimą, mūsų „Birutė“ rugsėjo 21 dieną buvo išvežta į Sauliaus Bazaro įmonę „Pianoforte“, kurioje bus atgaivinta ir prikelta naujam gyvenimui brolių Motiejaus, Mykolo ir Benedikto Bazarų. M

„Birutė“ yra unikalus ir retas pianinas – tokių kunigaikštienės Birutės vardu pavadintų instrumentų Lietuvoje žinomi vos du. Vienas iš jų priklausė žymiam akordeonininkui Algirdui Ločeriui. Šį eksponatą muziejui 2008 m. padovanojo Biržų krašto fotografo Petro Ločerio anūkė Marija Ločerytė-Šilževičienė.

Muzikos instrumentų meistrų nuomone, šį instrumentą verta restauruoti, nes dar galima atkurti jo skambesį ir išvaizdą. O „Birutei“ taip pat nebus liūdna, nes brolių dirbtuvėje ji sutiks savo sesę. Ar sesę dvynę, tegalės atsakyti instrumentų meistrai, kai restauruodami palygins abu instrumentus.

Restauruotą eksponatą planuojama pristatyti visuomenei surengiant bendrą profesionalių atlikėjų ir Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos auklėtinių koncertą. Unikalioji Birutė galės skambėti ir kasmet Biržų pilyje vykstančių muzikos festivalių, koncertų metu.