
Naujausios
Pagalbininkas širdžiai
Pasak medikų, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra dažniausia Lietuvos gyventojų mirties priežastis. Daugiausia žmonių miršta sutrikus širdies ritmui. Širdies ritmas gali sutrikti dėl įvairių priežasčių, tad ir vaistai pacientams parenkami individualiai.
Šiuo metu pasaulyje aritmijai gydyti naudojami preparatai šalia tiesioginio antiaritminio poveikio neretai turi ir šalutinių, nepageidautinų savybių.
Tvirinama, kad LSMU mokslininkai sukūrė ir patentavo saugesnį augalinės kilmės antiaritminį preparatą iš kvapiosios aniužės žolės.
„Eksperimentais nustatyta, kad šio augalo preparatas veikia širdį kaip pirmosios klasės antiaritminis vaistas: blokuoja natrio jonų srautą širdies ląstelėse, slopina širdies elektrinį aktyvumą padažnėjus širdies ritmui ar atsiradus ekstrasistolėms. Beje, aniužė yra daug kur aptinkamas augalas, kuris žaliuoja ir patvoriuose. Turbūt todėl niekas rimtai ja nesusidomėjo. Tačiau, kaip neretai atsitinka, genialumas ir slypi paprastume“, – pažymi mokslininkų grupės vadovė, LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros profesorė Jurga Bernatonienė.
Moksliniai tyrimai patvirtino, jog naujasis natūralios kilmės preparatas veiksmingai šalina širdies ritmo sutrikimus, gerai toleruojamas, saugus ir gali būti plačiai naudojamas aritmijai gydyti.
LSMU mokslininkams atlikus išsamesnius preparato poveikio tyrimus, naująjį gaminį tikimasi sėkmingai naudoti gydant širdies veiklos sutrikimus.
Artimesnė pažintis su aniuže
Mokslininkai kvapniąją aniužę, kuri net nebuvo tarp vaistinių augalų, tyrinėjo kelerius metus. Tačiau, išaušus šios žolės šlovės valandai, nepatariama pulti šią žolę gydytis. Tačiau artimiau susipažinti su kvapniąja aniuže, kaip ir bet kuriuo mūsų žolynų augalu, verta.
Primename, jog „Biržiečių žodis“ trumpai apie kvapniąją aniužę rašė 2012 metų rugsėjo 11 dienos numeryje rašinyje „Apie kvapniąją aniužę, kurią galima suvalgyti“.
Tada rašėme, jog sodietė J., rudenį ravėdama daugiamečių gėlių darželį, tarp bijūnų aptiko augalą, kurio ten niekas nesodino. Nematytas augalas - daugiau kaip pusmetrio aukščio, šakotas. Žiedai susitelkę melsvai violetinėse varpose. Darželio įsibrovėlė skaniai kvepėjo. Kvapas aštrus, primenantis mėtų ir melisų kvapą.
Išsiaiškinome, jog tarsi iš niekur atsiradęs augalas - kvapnioji aniužė. Tai vienmetis, stipriai kvepiantis augalas. Botanikai aiškina, jog kvapniosios aniužės Lietuvoje, kaip ir visoje Vidurio Europoje, yra svetimžemiai augalai. Kada kvapiosios aniužės pradėtos auginti Lietuvoje, sunku tiksliai pasakyti. Tačiau 1830 metais botanikas Stanislovas Batys Gorskis rašė, kad sulaukėjusių aniužių galima aptikti visoje Lietuvoje.
Kvapiosios aniužės savaime paplitusios beveik visoje Azijoje. Vidurio Europos šalyse jos buvo auginamos kaip prieskoniniai ir dekoratyviniai augalai. Senovėje Lietuvoje, tikriausiai, jos irgi buvo auginamos kaip dekoratyviniai ir prieskoniniai augalai. Gali būti, kad į mūsų daržus ir sodus atkeliavo iš Vokietijos, nes kai kuriuose šalies vietovėse kvapiosios aniužės iki šiol vadinamos vokiškomis mėtomis. Kai kur aniužes vadina Jeruzalės mėtomis. Tačiau kai kurie žmonės, kuriems aitrokas aniužių kvapas nepatinka, vadina jas tiesiog smirdėmis.
Kvapniosios aniužės auga azoto turtingame ir gana drėgname dirvožemyje. Dažniausiai šių augalų galima aptikti panamėse, dykvietėse, patvoriuose, daržuose, šiukšlynuose, kartais pakelėse ar miškuose ant keliukų. Kapniosios aniužės yra šviesomėgiai augalai ir blogai pakenčia ūksmę, todėl dažniausiai jų galima rasti gerai apšviestose vietose. Žydėti pradeda liepos mėnesį ir žydi iki rugsėjo vidurio.
Vartojimas
Kvapniąją aniužę, kaip ir daugelį piktžolių, galima suvalgyti. Taip daryti šiais laikais net madinga. Prieskoniams vartojami jauni kvapiųjų aniužių lapai. Smulkiai supjaustytų lapų dažniausiai dedama į įvairius daržovių patiekalus, salotas ir mišraines, jais paskaninamos sriubos, troškiniai. Kvapiosios aniužės turi stiprų savitą kvapą, todėl į patiekalus jų reikia dėti nedaug. Prieskoniams vartojamos ir kvapiųjų aniužių sėklos. Sugrūstomis sėklomis gardinami mėsos ir daržovių patiekalai.
Vertė
Kvapiųjų aniužių žolėje susikaupia iki 1,7 proc. eterinių aliejų, kurie naudojami parfumerijos pramonėje. Sėklose būna iki 40 proc. greitai džiūstančio, techninėms reikmėms tinkančio aliejaus. Kvapniųjų aniužių žolės nuoviras ar antpilas liaudies medicinoje vartojami bakterijų ir virusų dauginimuisi slopinti, prakaitavimą skatinti, karščiavimą mažinti. Teigiama, kad kvapniųjų aniužių arbata veiksminga apsinuodijus alkoholiu. Esant sunkioms pagirioms neva gerai išvalo organizmą. Sibiro ir kai kurių kitų Azijos sričių gyventojai kvapiosiomis aniužėmis gydo peršalimo ligas, galvos skausmą, viduriavimą. Vaistams vartojama džiovinta žydinčių augalų žolė. Panašu, kad dabar kvapnioji aniužė taps širdies drauge.
Įvairovė
Botanikai aiškina, jog yra kelios populiariausios aniužių rūšys - Patrono, Starintono, Pateono... Vakarų Europoje labai paplitusi Patrono kvapnioji aniužė, kuri auga tiek saulėtose, tiek pavėsingose vietose. Gerai dauginasi, greitai auga, todėl gali pasidaryti įkyria piktžole. Augalų žinovai augina dar vienos rūšies aniužę - kininę, kuri kilusi iš Šiaurės Kinijos. Ten ji žinoma kaip prieskoninis augalas, o pas mus auginama kaip populiarus dekoratyvinis puskrūmis. Kininė aniužė - vasaržalis puskrūmis, kuris gali užaugti iki 1,5 m aukščio. Jo siauri, iki 12 cm ilgio, lapai skleidžia malonų kvapą, panašų ne tik į mėtų, bet ir į kmynų. Juos galima vartoti kaip prieskonius. Šviežių supjaustytų lapų dedama į agurkų tyrę, kiaušinių, paukštienos ir žuvies patiekalus, sriubas bei padažus. Jie taip pat yra būtina azijietiškos virtuvės sudedamoji dalis. Varškei kininė aniužė suteikia ypatingo skonio. Lapai - blizgantys žali, o rudenį nusidažo švelnia purpuriškai raudona spalva. Labai dailios yra purpuriškai rožinės 10–20 cm ilgio tariamosios varpos, kurios rugsėjo mėnesį pasirodo ūglių viršūnėse. Internete skelbiama, kad kininės aniužės galite galima įsigyti sodininkystės ūkiuose, specializuotuose sodininkystės centruose arba užsisakyti kataloguose.
Dabar, kai kvapniosios aniužės preparatą mūsų mokslininkai patentavo, reikia laukti ypatingo susidomėjimo šiuo augalu. Ne tik kvapniąja aniuže, bet ir jos giminaitėmis. Taip juk būna: kai vienas iš giminės išgarsėja, visa giminė maudosi šlovės spinduliuose.