Įsirengusiems saulės elektrinę – dosnios kompensacijos

Asm. albumo nuotr.
Pasak UAB „Suntectum“ įkūrėjų biržiečio Roko Ranonio ir vilnietės Albinos Staciukovič, saulės elektrinių įsirengimas yra naudingas ne tik finansiškai, bet tai ir svarbus žingsnis tvarumo link. Be to, valstybė už šių elektrinių įsirengimą skiria nemažas kompensacijas.
Vis daugiau lietuvių domisi galimybėmis patiems kontroliuoti savo elektros energijos išlaidas ir saulės elektrinės įrengimas tampa viena iš pagrindinių alternatyvų. Nuo ko pradėti ir kokie pagrindiniai saulės elektrinės įrengimo etapai, kokios galimybės susigrąžinti dalį investicijų, pinigų už įsirengimą, – Biržų rajono gyventojams pataria Vilniuje įsteigtos UAB „Suntectum“, užsiimančios saulės energijos sistemų diegimu, įkūrėjai biržietis Rokas Ranonis su kolege iš Vilniaus – Albina Staciukovič.

Kiekvienas nori sutaupyti, tačiau trūksta informacijos – nuo ko pradėti, norint įsirengti saulės elektrinę šeimai, turinčiai privatų namą?

Pirma, reikalinga konsultacija su elektrines įrengiančiu rangovu. Rangovas įvertins, kokios galios elektrinę bus galima įrengti atsižvelgiant į pastato konstrukcijas ir kokios galios elektrinės reikia pagal suvartojamą metinį elektros energijos kiekį. Antra, būtina užsakyti prijungimo sąlygas iš tinklų operatoriaus – ESO. Prašymą reikia pateikti ESO savitarnos svetainėje. Trečia, gavus ESO prijungimo sąlygas ir paslaugos sutartį bei turint saulės elektrinės įrengiančio rangovo pasiūlymą, reikia priimti sprendimą dėl elektrinės įsirengimo. Ketvirta, rangovas pateikia elektrinės ESO rangovo deklaraciją, patvirtinančią apie tinkamai įrengtą elektrinę. ESO, patikrinusi ir nenustačiusi trūkumų, priims rangovo dokumentus ir bus inicijuotas esamo elektros skaitiklio keitimas į skaitiklį, pritaikytą apskaityti pagamintą ir į tinklą patiektą elektros energiją. Visuose etapuose (tiek su ESO, tiek su saulės elektrinės pridavimu ir kt.) UAB „Suntectum“ gali suteikti pagalbą.

Kiek reikės investuoti, o gal numatyta kompensacija?

Skaičiuojama, kad rinkoje įrengtasis 1 kW saulės elektrinės gali kainuoti 700-1000 eurų. Vis dėlto kainos gali stipriai skirtis priklausomai nuo to, kokie saulės moduliai bus pasirinkti. Jie yra viena svarbiausių ir brangiausių saulės elektrinės dalių, o modulių kainos gali skirtis net iki 70 proc. Gyventojams, norintiems įrengti savo saulės elektrinę, valstybė dosniai dalina paramą. Paramos dydis įsirengus pilną komplektą (saulės modulius ir inverterį) yra 323 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o paramos dydis įsirengus tik saulės modulius, yra 243 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Finansavimas skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę. Maksimali suma, kurią gali susigrąžinti gyventojas, siekia beveik 3230 eurų.

Gal yra išskirtinių sąlygų ūkininkams?

Europos Sąjunga yra numačiusi paramą: labai mažoms ir mažoms įmonėms, registruotoms ne trumpiau nei 1 metus iki paraiškos paramai pateikimo, tai pat ūkininkams, atitinkantiems LMMĮ statusą, kurių ūkiai iki paraiškos pateikimo ne trumpiau nei 1 metus įregistruoti Ūkininkų ūkių registre. Numatyta, kad patirtos išlaidos saulės elektrinei įrengti bus apmokamos, taikant fiksuotąjį vieneto (1 kW įrengtosios galios) įkainį – 896,72 Eur be PVM. Projekto biudžetas: 67 000 000,00 EUR. Planuojama, kad kvietimas tikslinėms grupėms teikti paraiškas startuos 2023 m. birželio antroje pusėje. Paraiškos finansavimui bus atrenkamos konkurso būdu. Esminės paraiškų teikimo ir konkurso sąlygos nustatomos projektų finansavimo sąlygų apraše.

Priminkite, kokia yra saulės elektrinių nauda? Per kiek laiko investicijos  gali atsipirkti?

Saulės elektrinės, kaip ir kitos panašiai veikiančios technologijos, teikia labai didelę naudą tiek žmonėms, tiek aplinkai. Jos sukurtos taip, kad naudotų gamtos išteklius, kas leidžia sunaudoti mažiau kenksmingų ir nesaugių technologijų siekiant išgauti elektros energiją. 3-5 metai - per tiek laiko atsipirks saulės elektrinė, pasinaudojus APVA parama.

Yra žmonių, kurie baiminasi dėl elektrinės saugumo. Ar saulės elektrinė gali būti pavojinga?

Taip, priimant skubius, nepasvertus ar įtartinai taupius sprendimus, kilę gaisrai gali priversti susimokėti keliskart daugiau. Tvarkingai įrengtos saulės elektrinės savaime negali tapti gaisro priežastimi. Bet jei elektrinės įrengimą planuojant, statant ar prižiūrint buvo palikta klaidų, jos ilgainiui gali privesti prie gaisro. Taip pat, didžiausias rizikas kelia elektros išlydžiai, sugedusios laidų sistemos arba nepakankama izoliacija. Verta paminėti, kad reikėtų kreiptis tik į savo srities specialistus. Nes, kaip sakoma, šykštus moka du kartus.

Ar jūsų įmonė gali pasiūlyti paslaugą nuo projekto parengimo iki pridavimo ir kompensacijos gavimo? Kokias dar papildomas paslaugas suteikiate?

Mūsų įmonė konsultuoja, projektuoja, montuoja, padeda su dokumentų tvarkymu ir kompensacijos gavimu. Taip pat teikiame papildomas paslaugas - įrenginėjame elektromobilių įkrovimo stoteles, saulės baterijos ant sunkvežimių ir jachtų stogų, valome saulės elektrines ir suteikiame joms priežiūrą.

Jūsų patarimas abejojantiems arba svarstantiems - įsirengti saulės elektrinę ar ne?

Rekomenduojame investuoti į saulės elektrinę, taip tampant žaliosios ekonomikos aktyviu dalyviu. Investicija atsipirks per 3 – 5 metus. Neapsiribojant vien finansų grąža, įsirengdamas saulės elektrinę galite užmegzti naujų ryšių su žmonėmis, kurie daug naudingo papasakoja apie elektrinės eksploataciją. O tai emociškai atsiperka iš karto.

Užs. 12222