Korona įsisuko į rajoną – nauji atvejai registruojami kasdien

Asociat. nuotr.
Biržų rajone sergančiųjų koronavirusu skaičius auga kone kasdien, bet didėja ir pasveikusių skaičius.
Ketvirtadienio popietės duomenimis Biržuose iš viso nustatyta netoli 70 koronaviruso atvejų. Nauji susirgimai – savivaldybės administracijoje, ugdymo ir gydymo įstaigose. Virusas pasklido ir tarp ekstremalių situacijų centro darbuotojų – serga pats vadovas K. Knizikevičius. Administracijos direktorius Vidas Eidukas gavo neigiamą testo atsakymą.

Naujausias atvejis socialinių paslaugų centre

Vėlyvą ketvirtadienio popietę redakciją pasiekė žinia, kad Covid-19 užsikrėtė socialinių paslaugų centro vairuotojas. Jis izoliuosis, o kartu su juo ir kiti vairuotojai, kadangi jie kontaktavo tarpusavyje. Likusiems socialinių paslaugų centro darbuotojams izoliuotis nereikia, kadangi kontakto su su vairuotoju jie neturėjo. Įstaiga dirbs įprastu režimu. Šiuo metu ieškoma, kas galėtų pavaduoti besiizoliuojančius vairuotojus.

Vietoj brigados – punktas

Iki šiol Biržų rajone veikė mobili brigada, kuri atvykdavo paimti mėginio, dabar atlikti koronaviruso testo darytis turės vykti patys gyventojai į mobilų punktą. Tiesa, keliaujantys viešuoju transportu gali platinti užkratą, todėl svarstoma, kaip šią problemą spręsti.

Serga savivaldybės darbuotojai

Koronavirusu susirgo ir savivaldybės administracijos Ekstremalių situacijų centro nariai. Pats sergantis ir saviizoliacijoje esantis K. Knizikevičius „Biržiečių žodžiui“ sakė, kad visų sveikatos būklė yra gera, kai kurie jaučia tik lengvus simptomus, tad dirbti ir užtikrinti savivaldybės darbą iš namų sveikata leidžia.

Administracijos direktorius V. Eidukas taip pat turėjo kontaktą su koronavirusu sergančiu asmeniu ir apie tai sužinojęs tuoj pat izoliavosi. Atlikęs testą, gavo neigiamą atsakymą. Vakar administracijos direktorius grįžo į darbą. „Reikia pastebėti, kad biržiečiai yra gana sąmoningi. Nors atvejų turime, tačiau jei žmonės nesisaugotų – padėtis būtų dar blogesnė“, – teigė V. Eidukas. – Naudodamasis proga noriu padėkoti poliklinikos darbuotojams už jų nuoširdų darbą ir pasiaukojimą šiuo sunkiu metu.“

Nauji atvejai gydymo įstaigose

COVID-19 neaplenkė ir ligoninės – šią savaitę nustatytas atvejis priėmimo skyriaus darbuotojai. Taip pat vienas susirgimas patvirtintas ir poliklinikos Greitosios medicinos pagalbos skyriuje. Šiuo metu tiriami galimi kontaktai. Pasak Biržų Ekstremalių situacijų centro vadovo Kęstučio Knizikevičiaus, uždaryti ligoninę kol kas nėra pagrindo. Serga ir Visuomenės sveikatos biuro darbuotoja.

Korona darželyje

Dar vienas užkrato atvejis nustatytas ir vienai vaikų lopšelio-darželio „Genys“ darbuotojai. Jei bus dar atvejų – administracija gavusi rekomendacijas iš NVSC planuoja apriboti veiklą. Pasak K. Knizikevičiaus, ugdymo įstaiga kol kas nėra užsikrėtimų židinys, nes susirgusi darbuotoja su vaikais nekontaktavo. Jeigu nepasikeis situacija, didžiausiu viruso protrūkiu pasireiškęs vaikų darželis „Rugelis“, pasak K. Knizikevičiaus greičiausiai jau atsidarys ateinantį antradienį. Šiandienos duomenimis, kai kurie darželio darbuotojai jau pasveiko.

Prieš grįžtant į darbą – testas

K. Knizikevičius „Biržiečių žodžiui“ pasakojo, kad iš visų sergančiųjų Biržų rajone labai sunkių ligonių nėra. Nors kai kurie yra gydomi Panevėžyje, dauguma susirgusiųjų asmenų gydosi ambulatoriškai. Nors nauji atvejai rajone yra nustatomi beveik kasdien, pasveikusiųjų skaičius taip pat auga, jų nuo pirmojo karantino pradžios yra 29. Pagal SAM naujai išleistą raštą, pakartotinį koronos testą daryti tik rekomenduojama: jeigu nuo simptomų išnykimo praėjo 10 dienų ir jie nebepasireiškė, žmogus laikomas pasveikusiu. Tačiau K. Knizikevičius sakė, kad sirgusiems asmenims, ypač ugdymo ir gydymo įstaigų, yra atliekami pakartotiniai testai. Ir tik tada, kai jie parodys, kad infekcija pasitraukė, žmonės galės grįžti į darbus. Karantino ribojimais tikimasi suvaldyti siaučiantį virusą. Tačiau ar sergančiųjų skaičiai mažės, pasak Ekstremalių situacijų vadovo, priklausys nuo pačių žmonių sąmoningumo.