Teatro pavasaris rudenį

R. Lesevičiaus nuotr.
Festivalio atidarymo vakarą žiūrovai išvydo Nacionalinio Kauno dramos teatre pastatytą Gyčio Padegimo režisuotą komišką dramą „Pirmeiviai“, kurio aktoriai džiaugėsi gausiais aplodismentais.
Šiemet jubiliejinis, XXV, „Žaldokynės krašto“ profesionalių teatrų festivalis – vėl Biržuose. Tiesa, kiek kitoks, organizuotas išskirtinėmis sąlygomis, bet įprastu formatu, kuris patikrintas laiko bei žiūrovų. Į teatrinę puotą Biržų kultūros centre 24 metus skubėdavome dar sniegui nenutirpus, o „Žaldokynės kraštas“ tapo savotišku pavasario pranašu, tik šįkart – rudenį.

Laikas tradicijų nekeičia

Šiųmetinis jubiliejinis festivalis, startavęs rugsėjo 25-ąją, įtakotas pandemijos, per savo gyvavimo istoriją pirmą kartą vyksta rudenį. Žiūrovai galės pamatyti septynis spektaklius, kuriuos rodys Nacionalinis Kauno dramos teatras, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, Oskaro Koršunovo teatras, Šiaulių dramos teatras, Keistuolių teatras. Šių metų naujovė – baletas.

„Nors organizuojant šį jubiliejinį festivalį dėl pandemijos nežinios būta nemažai, bet esame puikios nuotaikos ir gerai nusiteikę“, – „Biržiečiui žodžiui“ sakė Biržų kultūros centro direktorius Romas Lesevičius. „Matysime, kaip reaguos žmonės, bet susidomėjimas festivaliu paskelbus repertuarą buvo nemažas, tiesa, jis kiek mažesnis, nei įprastai. „Žaldokynės kraštas“ masina ne tik biržiečius, festivalis yra patrauklus ir kaimyninių rajonų – Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio – žiūrovams. Festivalio repertuaras suderintas dar pavasarį, todėl, nors ir viskas nusikėlė į rudenį, dėl sutartų atvežti spektaklių jokių netikėtumų nebuvo. Tik šiek tiek apmaudu, kad, kelis metus kvietę ne tik į Lietuvos, bet ir į kitų šalių spektaklius, šiemet to pasiūlyti negalime vėlgi dėl tos pačios pandemijos suvaržymų. Bet tikimės, kad jau kitąmet vėl išplauksime į tarptautinius vandenis“,- teigė R. Lesevičius.

Laukia žiūrovų

Įprastai daugiausia biržiečių pritraukia festivalio atidarymo ir uždarymo šventės, mėgiama yra kraštiečio diena, šiemet tai – Oskaras Koršunovas, šiuo metu dirbantis Nacionaliniame Katalonijos teatre Ispanijoje, todėl į Biržus negalintis atvykti. O. Koršunovas, turintis biržietiškų šaknų, kartu su Šiaulių dramos teatru šiais metais Biržuose pristato pagal Rimanto Kmitos romaną „Remyga“ sukurtą to paties pavadinimo spektaklį.

Anot kultūros centro direktoriaus R. Lesevičiaus, pagal perkamus bilietus jau galima spręsti, kad uždarymo diena, paskelbta šokio dieną, šiemet sulauks tikrai daug žiūrovų – festivalio istorijoje pirmą kartą bus rodomas baletas. Tądien Biržų kultūros centro scena priklausys baleto primarijui N. Juškai.

Nenutrūks ir dar vienos festivalio tradicijos tąsa – paroda kultūros centre. Šiemet tai – dailininkų – tapytojų darbai iš Panevėžio „Galerijos XX“ kolekcijos.

„Apie tai, kaip išties pavyko festivalis, bus galima pakalbėti jam pasibaigus. Bet padėkoti galima visuomet, tad, pasinaudodamas proga, sakau ačiū pagrindiniams festivalio rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai ir Biržų r. savivaldybei bei tiems, kurie kasmet kantriai ir be išlygų remia šį kultūrinį Biržų krašto įvykį“, – kalbėjo R. Lesevičius.

Atidarymas įvyko

Rugsėjo 25 -oji, grando ir festivalio atidarymo diena, buvo pilna žmonių, šypsenų, geros nuotaikos, vilties ir tikėjimo nors šiek tiek sugrįžus į įprastas ir pasiilgtas kultūrinio gyvenimo vėžes.

Sveikinimai festivalio organizatoriams, padėkos rėmėjams – įprasta, bet nuoširdi ceremonijos dalis. Festivalį atidarė Biržų kultūros centro direktorius R. Lesevičius, sveikinimo žodį tarė Biržų r. meras Vytas Jareckas, administracijos direktorė Irutė Varzienė, Seimo narys Valdemaras Valkiūnas.

Tą vakarą žiūrovai išvydo Nacionalinio Kauno dramos teatre pastatytą Gyčio Padegimo režisuotą komišką dramą „Pirmeiviai“. Prieš spektaklį G. Padegimas, daugiau nei 100 įvairių teatro spektaklio režisierius, kalbėjo apie patį spektaklį, atsakinėjo į žiūrovų klausimus.

... Ir teatro pavasaris prasidėjo. Nesvarbu, kad rudenį.

Biržų kultūra Biržuose, Lietuvoje ir pasaulyje.

logo