Verslininkai ieško naujų darbo formų

„Sucre“ kepyklėlės darbuotojos saugo save ir kitus.
Vos prakalbus apie galimą karantiną, kraštiečiai suskubo į parduotuves pirkti būtiniausių produktų. Nėra abejonių, jog didžiąją jų dalį sudarė mėsa ir jos gaminiai, duona, sūriai. Stengtasi turėti ir įvairiausių gėrimų atsargų. Vėliau pirkimas sumažėjo – atsargomis bent mėnesiui buvo apsirūpinta. „Biržiečių žodžiui“ parūpo, kaip žmonėms prisikaupus atsargų gyvena mėsos, duonos ir tradicinio biržietiško alaus gamintojai.

„Agare“ skerdžiama daug mažiau galvijų

UAB „Agaras“ generalinis direktorius Petras Vainoras pastebėjo, jog jiems sekasi taip, kaip ir daugumai karantino metu, – nei blogiau, nei geriau. Kas gali, dirba nuotoliniu būdu. Tačiau dauguma bendrovės darbuotojų privalo būti darbo vietoje. Įmonei, kuri eksportuoja apie 70% pagaminamos produkcijos, prekybos pokyčiai jau pasijautė vasario mėnesį, kai karantinas paskelbtas Italijoje, o paskui ir kitose šalyse.

Bendrovei teikiamos žaliavos augintojai – ūkininkai stebi situaciją ir neskuba parduoti savo auginamų galvijų, tikėdamiesi teigiamų kainų pokyčių, taip pat vengia kontaktų su gyvulių pirkėjais. Prasidėjus karantinui, žaliavos sumažėjo, judėjimas tapo ribotas, eksportas sumažėjo, nes keičiasi vartojimo pobūdis. Vakariečiai dažniausiai valgydavo restoranuose, o dabar, pasikeitus situacijai, gamina ir valgo namuose, todėl tam tikros dalies produkcijos trūksta, o kitos niekam nereikia, nes restoranų ir viešbučių veikla sustabdyta.

Bendrovės produkcija keliauja į visą Europą – Italiją, Olandiją, Šveicariją, Daniją, Švediją, Suomiją, Graikiją ir kitas šalis. Būdavo įprasta vienoje siuntoje išsiųsti apie dvidešimt tonų mėsos, dabar užsakomos tik trys tonos. Kartais iš viso nėra užsakymų.

Produkcija (jautiena, kiauliena) tiekiama vidaus rinkai, todėl gyvuliai skerdžiami kasdien. UAB „Agaras“ generalinis direktorius Petras Vainoras pastebėjo, jog bendrovė kiaulienos neimportuoja, todėl jai yra sunku konkuruoti su tais gamintojais, kurie ne tik skerdžia, bet ir importuoja pigesnę kiaulieną iš Vakarų Europos, ją maišo su šviežia vietine ir gali parduoti pigiau.

Šiuo metu bendrovėje dirba apie 200 darbuotojų. Nežiūrint, kad skerdžiama mažiau, dirba tiek pat žmonių, nes kiekvienas atlieka savo funkcijas. Jei iki karantino pamainos darbo metu būdavo skerdžiama apie 150 galvijų, dabar jau tik apie 40-50.

Karantino metu sustiprinti apsaugos postai, bekontakčiais termometrais matuojama darbuotojų kūno temperatūra, visuose padaliniuose ir skyriuose pakabintos instrukcijos, kaip elgtis karantino metu. Parengta tvarka dėl pašalinių asmenų patekimo į įmonės teritoriją. Direktorius P. Vainoras teigė ir pats dirbantis per atstumą. Darbuotojų prašoma po darbo kuo mažiau kontaktuoti su pašaliniais asmenimis, bendrauti tik su pačiais artimiausiais. Iš darbo prašoma vykti tiesiai į namus.

Bendrovės vadovas pastebėjo, jog įmonėje visada buvo stengiamasi dirbti saugiai, visada buvo naudojamos dezinfekcijos priemonės, vienkartinės pirštinės, todėl ir toliau dirbama taip pat. Turima ir darbuotojams reikalingų apsauginių kaukių. Tiesa, jų ištekliai senka, bet tikimasi, jog bus pagaminta. Bendrovėje dėvimos tik maisto pramonės darbuotojams tinkamos kaukės.

„Biržų duona“ ieško kūrybiškų sprendimų, tarp jų – produkcijos pristatymas į namus

Šį pavasarį įtampas patiria ir duonos gamintojai. Tačiau jie nelinkę skųstis, nes, pasak UAB „Biržų duona“ vykdomojo direktoriaus Andriaus Kurganovo, jų veikla neapribota. Duonos kepykla – strateginė įmonė, kurios darbuotojai bet kokių negandų metu turi užtikrinti maisto tiekimą mūsų šalies gyventojams. Pastebima, jog šiuo sunkmečiu žmonės labiau orientuojasi į būtiniausius gaminius. Jie pirmiausiai perka juodą ir baltą duoną. Kur kas mažiau pageidaujama konditerijos gaminių. Vos tik paskelbus karantiną, labai išaugo duonos gaminių paklausa.

Nedirba tik nedidelė dalis bendrovės žmonių. Tai mažus vaikučius auginančios mamos, kurios neturi kam palikti mažylių, ir su galimai atvykusiais iš užsienio šalių asmenimis bendravusios darbuotojos, kurios dar prieš karantino pradžią buvo paprašytos laikinai pabūti namie.

Yra uždarytos kelios firminės bendrovės parduotuvės, esančios didžiuosiuose Klaipėdos ir Kauno prekybos centruose, kurie dabar praktiškai nevykdo savo veiklos. Tačiau didžioji dalis „Biržų duonos“ parduotuvių dirba.

Uždaryta viešo maitinimo parduotuvių veikla, kur atėję žmonės galėdavo ne tik nusipirkti reikalingų gaminių, bet ir pasisėdėti prie puodelio kavos. Dabar likusi tik galimybė išsinešti namo. Šiuo metu kuriama nauja paslauga, kai pirkėjai galės norimą gaminį užsisakyti, kad jis būtų pristatytas į namus. Jau ruošiami produkcijos paketai, kuriuos pirkėjai galės užsisakyti telefonu. Jie būtų sukomplektuojami parduotuvėje ir pirkėjams nereikėtų laukti eilėje. Pastebėta, jog klientai, pamatę, jog parduotuvėje yra žmonių, neina į vidų, laukia už durų. Internetinėje svetainėje jau yra produktų katalogas namo. Užsisakius beliktų atsiimti, pasakius kontaktinius duomenis.

„Verslui šis laikotarpis yra sudėtingas, tačiau kartu jis ir pilnas galimybių, nes tokie atvejai priverčia išeiti iš komforto zonos ir į daugelį dalykų pažvelgti visai kitaip, ieškant kūrybiškų sprendimų, kurie puikiai galės gyvuoti ir pasibaigus šiai krizei“, – kalbėjo „Biržų duonos“ vadovas A. Kurganovas.

Bendrovėje dirba apie keturis šimtus žmonių. Rūpinamasi, kad būtų padaryta viskas, kas užtikrintų darbuotojų sveikatą. Nuo pat pradžių imtasi prevencinių veiksmų – stebimi visi į įmonės teritoriją įeinantys žmonės, matuojama visų kūno temperatūra, pildomos anketos, kuriose teiraujamasi apie turėtus kontaktus. Atliekama dezinfekcija. Rūpinamasi, kad žmonės nešiotų kaukes. Jomis visi darbuotojai yra aprūpinti.

Krizė, pasak direktoriaus yra globali, paliečianti visą pasaulį, tuo pačiu ir „Biržų duonos“ klientus visose šalyse. Produkcija eksportuojama į Jungtines Amerikos Valstijas (gabenama šaldyta produkcija), Didžiąją Britaniją, Olandiją, Lenkiją, Latviją. Pastebėta jog eksporto rinkose klientai yra sunerimę, atsargūs, žvelgia su baime. Nors yra manoma, kad maisto pramonė nukentės mažiausiai, tačiau, pasak direktoriaus A. Kurganovo, jei karantinas užsitęs, tai labai įtakos pardavimus ir pajamas. Bet nežiūrint į nerimą, direktorius buvo nusiteikęs optimistiškai.

Klientų naudai – internetinė parduotuvė

Rinkuškių alaus darykla, įkurta ir valdoma Biržų krašto aludarių šeimos, dirba įprastu grafiku, bet jau ieško ir naujų darbo formų. Karantino sąlygomis, siekiant išvengti viruso plitimo, lankytojų pamėgtas restoranas „Alaus kelias“ laikinai uždarytas. Užtat firminė „Rinkuškių“ krautuvėlė dirba kaip visada. Joje galima rasti užkandos – „Žaldoko“ sūrio, kepimui paruoštų šašlykų.

Rinkuškių alaus daryklos direktorius Rimantas Čygas pasakojo, jog šiuo metu planuojamos ir naujovės – ruošiamasi atidaryti internetinę parduotuvę, kurioje bus galima nusipirkti ir sūrio, ir šašlykų, ir giros, ir vaisvandenių, ir alaus. Prekės bus pristatomos į klientų namus. Gali būti, jog alaus daryklos klientai šios paslaugos sulauks jau šią savaitę.

Karantino metu pardavimai sumažėjo, nes žmonės būna namuose.Rinkuškių alaus darykla savo produkciją tiekia visiems didiesiems prekybos tinklams bei kitoms laisvosios rinkos parduotuvėlėms bei išveža į eilę pasaulio šalių. Alus bei gira keliauja į JAV, Šveicariją, Naująją Zelandiją, Indiją, Italiją, Suomiją, Maltą, Airiją, Latviją, Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą, Azerbaidžaną ir Japoniją. Užsakymus balandžio mėnesiui dar sunku prognozuoti, tai paaiškės jau šią savaitę.

Įmonėje įprastai dirba apie šimtą žmonių. Šiuo metu, sustabdžius restorano veiklą, trisdešimt darbuotojų nedirba. Jie arba turi nedarbingumo pažymėjimus dėl rūpinimosi mažamečiais vaikais, arba išėjo apmokamų atostogų.

Visi darbuotojai yra supažindinti su darbo karantino metu sąlygomis. Kiekvienas dirbantysis dar būdamas namuose pasitikrina kūno temperatūrą. Jei turi kokių nors negalavimų, privalo informuoti darbdavį ir kreiptis į gydymo įstaigą nedarbingumui. Darbuotojai be apsaugos priemonių į įmonės teritoriją neįleidžiami. Įmonė pakankamai turi kaukių ir pirštinių. Visi darbuotojai aprūpinti. Atėjus į darbą, praeinant pro apsaugos postą, temperatūra tikrinama dar kartą. Ateinant ir išeinant iš darbo žmonės privalo nusiplauti rankas dezinfekciniu skysčiu.

Komentuoti

Paprastas tekstas

  • HTML žymės neleidžiamos.