R. Čygas: “Lengviausias kelias – viską drausti ir uždaryti”

R. Čy­go ar­chy­vo nuo­tr.
TŪB „Rinkuškiai“ direktorius Rimantas Čygas stebisi Vyriausybės netoliaregiškumu: „Kaip gali laikyti verslą uždarytą daugiau nei 4 mėnesius ir be realios paramos tikėtis, kad jis išgyvens?“.
„Vokiečiai vertina partnerius ne pagal bendrovės balansą, o pagal ilgaamžiškumą. Jei gamykla veikia šimtą metų, tai yra patikima įmonė, todėl darome viską, kad ateityje mūsų alaus darykla išliktų šeimos verslu. Įtraukėme į šią veiklą mūsų su Sigitu Kalkiu vaikus, kurie grįžo į Biržus, baigę mokslus. Tikimės, kad ateityje prisijungs ir anūkai. Iki šiol mūsų įmonė – tai tikroji ūkinė bendrija, kurios savininkai už jos darbo rezultatus atsako asmeniniu turtu. Nesiruošiame tapti uždara akcine bendrove, kur tokios atsakomybės nėra, nes savo veiklą grindžiame sąžiningumu, pasitikėjimu ir atvirumu“, – sako alaus daryklos „Rinkuškiai“ direktorius ir bendrasavininkis Rimantas Čygas, su kuriuo „Biržiečių žodis“ kalbėjosi apie pandemiją, gimtojo krašto potencialą bei valdžios požiūrį į verslą.

Kaip sekasi alaus daryklai „Rinkuškiai“ pandemijos metu?

Bandome išgyventi ir tikiu, kad tai pavyks padaryti. Praėjusiais metais buvome uždaryti tris mėnesius, dabar karantinas jau ilgesnis. Jaučiamas gana didelis alaus daryklos apyvartos mažėjimas. Pilstomas alus ir gira sudarė 10 procentų nuo pardavimų. Užsidarius barams ir kavinėms, jų nebeliko. Išpilstytų gėrimų apyvarta išliko tokia pati, tačiau leidžiame naujus produktus, mėginame prisitaikyti prie situacijos. Prasta situacija su eksportu – jo apimtys sumažėjo 50 procentų. Restoranas „Alaus kelias“ visai nedirba, 24 žmonės prastovoje jau penktas mėnuo. Bandėme patiekalus išvežioti, tačiau nepasiteisino. Lapkričio mėnesį patiekalus vežiojome. Kai visi perėjo į nuotolinį darbą, tai užsakymų skaičius tapo juokingai mažas. Matyt, maistą gaminasi namuose. Nuo Naujųjų metų nevežiojame. Maisto išsinešti ir išvežti apyvarta sudarė vos 3 procentus nuo įprastos restorano apyvartos. Dėl to neapsimokėjo net darbuotojų išlaikyti. Taigi restorano pajamos lygios nuliui.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/