Mokykloje – elektroninių cigarečių verslas

B. Petkevičiūtės nuotr.
Mokyklos direktorius Vaidotas Butkevičius teigia, kad mokykla nieko nuo visuomenės neslepia, o kiekvieno vaiko nesužiūrėsi.

Vienai mamai prieš savaitę pavyko išsiaiškinti, kad jos dukros lankomoje „Atžalyno“ mokykloje pardavinėjamos cigaretės. Vaikai kaltę neigia, o tėvai jais tiki ir stoja mūru prieš mokyklą. Policija pranešimo negavo. Tai ne vienintelis susirūpinimą keliantis įvykis mokykloje.

Cigarečių prekybai parūpina mama?

Į redakciją kreipėsi mama, kurios aštuntokė duktė lanko „Atžalyno“ pagrindinę mokyklą. Moterį šokiravo pas dukrą atsitiktinai rasta elektroninė cigaretė. Prireikė nemažai laiko ir kantrybės, kol iš dukros pavyko išpešti informaciją. Ši prisipažino cigaretę pirkusi iš klasioko. Patikrinusi paauglės telefoną motina rado susirašinėjimus, kuriuose buvo parduodamų cigarečių nuotraukos su kainomis. Aštuntokė nepėsčia, ji dar ir nusiderėjo: vietoj prašytų 60 eurų sumokėjo dešimčia mažiau. Labiausiai apstulbino faktas, kad elektronines cigaretes pardavimui klasiokui esą tiekia jo mama.

Pasak šaltinių, jau ir ankščiau mokykloje buvo prekiaujama kontrabandinėmis cigaretėmis, tačiau apie tai policija nežinojo.

Prieš pora metų mokyklos teritorijoje didelės grupės mokinių buvo iki kraujo sumuštas mažametis tos mokyklos mokinys. Apie tai buvo informuota policija.

Akistatoje buvo abejinga

Paauglės mama kreipėsi į klasės auklėtoją, kuri suorganizavo susitikimą su cigaretėmis prekiaujančio berniuko mama. Deja, dviejų nusižengusių vaikų mamos nieko neišsiaiškino – berniuko motina gynė sūnų ir gynėsi pati.

-Ji nerodė jokio susidomėjimo, buvo abejinga, net nesistengė labiau įsigilinti į situaciją. Kartojo, kad neturi tam laiko, yra po naktinio budėjimo ir jai reikia išvažiuoti,- kalbėjo paauglės mama. Tik kai moteris užsiminė, kad turi susirašinėjimų kopijas, aštuntoko mamos kalba pasikeitė. Tada jau ji pradėjo svarstyti: galbūt vyresnieji sūnaus broliai čia įsikišę, o gal vaiką kažkas verčia tuo užsiimti..? Bet tuo pokalbis ir baigėsi, – pasakojo susirūpinusi motina.

Mokykla nevaldo padėties?

Aštuntokės mama pasakojo, kad jos dukra judri nuo mažens ir dėl tokio būdo mokykloje taip pat yra visko buvę. Bet teigė, kad stengiasi su dukra kalbėtis, o jei reikia – ir pabara.

-Kalti abu: ir dukra, ir jos klasiokas. Bėda ta, kad mokykloje vyksta tokie dalykai. Aš nesakau, kad mano dukra šventa. Bet visada su ja kalbamės. Ji prižada, kad pasitaisys, namie būna gera, o nuėjusi į mokyklą pasikeičia. Aš tikrai neturiu galimybių savo vaiko sukontroliuoti pamokų metu. Todėl mokyklos vadovybė turėtų prisiimti atsakomybę suvaldyti ten vykstančius dalykus,- kalbėjo aštuntokės mama.

Aštuntos klasės auklėtoja apie prekybą cigaretėmis tarp auklėtinių sakė nežinojusi iki tol, kol nepranešė mama. Auklėtoja apie prekybą cigaretėmis informavo pavaduotoją Ledrūną Petrulionienę. Direktorius Vaidotas Butkevičius teigė, kad informacija jo nepasiekė.

-Esu turėjusi įtarimų, kad kai kurie mokiniai rūko. Tada iškart pranešdavau tėvams,- kalbėjo auklėtoja.

Mokyklos koridoriuose įrengtos kameros. Jau galvojama ir apie kamerų įrengimą probleminėje aštuntokų klasėje. Dėl netinkamo mokinių elgesio, pamokose kartais dalyvauja ir jų tėvai.Deja, ši idėja nelabai pasiteisino, nes kai pamoką stebi tėvas ar mama, jų vaikas būna auksinis, tada dūksta kiti.

Mama rūkyme problemos nematė

Direktorius pripažino, kad sunku ir su kai kurių vaikų tėvais. Jie įnirtingai gina savo vaiką ir nenori pripažinti jų kaltumo vienoje ar kitoje situacijoje: „Puola ant mūsų, kaltina šmeižtu. O kai galiausiai viską išsiaiškiname ir pasirodo, kad tikrai tas vaikas kaltas, tėvai tyli, nė neatsiprašo. Mokiniai gudrėja, slepia įkalčius, meluoja.“

Mokyklos vadovas kasmet iš mokinių atima iki dešimt elektroninių cigarečių. V. Butkevičius pasakojo, kad buvo atvejis, kai atėjo mokinio mama ir reikalavo grąžinti atimtą cigaretę teigdama, kad tame nemato nieko blogo, esą jos nežalingos. Mokyklos direktorius tvirtino, kad viešai mokykloje cigaretėmis niekas neprekiauja, o už tai, kas vyksta už įstaigos durų ar internete – atsakyti negali.

Nusiskundimų policija gauna mažai

Biržų policijos komisariato viršininkas Deividas Valtaris „Biržiečių žodžiui“ teigė, kad pranešimų iš rajono ugdymo įstaigų komisariatas gauna, bet nedaug. Pasak viršininko, jeigu žmonės nesikreipia, apie tokius įvykius policija ir nežino. O jei kreipiasi, yra reaguojama į kiekvieną pranešimą.

-Mokyklose yra vidaus tvarkos taisyklės. Jeigu mokiniai jų nesilaiko, turi tvarkytis vadovybė. Policija įsikiša tik tada, kai yra daroma nusikalstama veika. Tačiau apie tai turi būti pranešta. O jeigu mokyklos vadovybė yra taip susiformavusi, viską laiko viduje, taip saugodama savo reputaciją, mes nieko nepasikeisime,- kalbėjo D. Valtaris.

Tėvai neturėtų aiškintis tarpusavyje

Atostogaujantį Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėją Eugenijų Januševičių vaduojanti specialistė Gintutė Žagarienė teigė, kad pirmiausiai mokykla turėtų užtikrinti, kad tokie dalykai joje nevyktų. Jeigu veiksmas vyksta mokyklos teritorijoje, už tai atsakinga yra jos vadovybė. Antra, mokinių tėvai aiškintis tarpusavyje irgi neturėtų. Šiuo atveju, turėtų būti vykdomas tyrimas mokyklos viduje, pasitelkiama Vaiko gerovės komisija, sukviesti vadovai, tėvai, mokiniai. G. Žagarienė patikino, kad susisieks su mokyklos direktoriumi.

Nėra kam prisiimti autoriteto

Seniau mokytojai būdavo gerbiami. Kažkada juos mokiniai vadindavo tamsta... Laikai pasikeitė: šiandien mokiniai labai gerai žino savo teises ir jomis manipuliuoja. O apie savo pareigas nutuokia ne visi. Mokiniai dabar neliečiami visomis prasmėmis. Iškvietimo pas mokyklos direktorių irgi nebėra: jei nenorės, tai ir neis. Direktoriaus papeikimas ar pastaba jiems – nulis. Kyla klausimas: jei tėvai ir mokyklos vadovai prieš mokinius nesugeba išsaugoti autoriteto, tai kas galiausiai lieka atsakingas už vaiko ugdymą?