„Sėloje“ – nauja paroda, jungianti 40 menininkų

Biržų krašto muziejaus „Sėla“ nuotr.
Jonas Stakionis. Biržai.
Muziejaus rinkiniuose nuo jo įkūrimo 1928 metais jau yra sukaupta beveik 170 tūkst. eksponatų. Tikėdamiesi, kad po kelių mėnesių pertraukos muziejus greitai galės atverti duris lankytojams, „Sėla“ ketina pristatyti bemaž 40 tapybos ir grafikos darbų, kurių autoriai su Biržų kraštu susiję dailininkai.

Kaip teigia Lina Kuncytė, Biržų krašto muziejaus „Sėla“ Komunikacijos ir parodų skyriaus vedėja, atrinkti darbus tokiai parodai buvo nemenkas iššūkis: „Dailininkų daug, jų gyvenimo, kūrybos keliai be galo skirtingi.“ Darbų tematika – portretai, peizažai, natiurmortai, Biržų miestas seniau ir dabar, Astravas, Širvėnos ežeras, pilis, Vilniaus vaizdai – tai, ką autoriai matė, kuo gyveno, kas jiems buvo aktualu. „Dauguma darbų muziejui pačių autorių ar jų giminaičių padovanoti, kitus muziejus yra nupirkęs“, – teigia L. Kuncytė.

Seniausias paveiklas

Seniausias parodoje pristatomas darbas priklauso Biržų apskrityje gimusiam Antanui Jaroševičiui (1870–1956), dailės besimokiusiam Sankt Peterburge, ten pat dirbusiam teatrų dailininku-dekoratoriumi. Dar gyvendamas Rusijoje dalyvavo lietuvių meno parodose, rašė straipsnius į lietuvišką spaudą. 1921 m. šeimai grįžus į Lietuvą, A. Jaroševičius piešė lietuviškus kryžius, išleido albumą „Lietuvos kryžiai“. Parodoje matysite jo 1901 m. akvarelę „Pinavijų žiedai“.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/