Prestižiniuose lietuviško kino apdovanojimuose – biržietiški akcentai

Filme „Senas šautuvas“ V. Akavickaitė debiutavo kaip prodiuserė.
Paprastai pavasarį vykstantys nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ šiemet dėl pandemijos nusikėlė į vėlyvą rudenį, bet, svarbiausias faktas – jie įvyks. O Biržams jie bus itin malonūs, nes tarp nominantų ir filmas, kurio prodiuserė biržietė Viktorija Akavickaitė.

„Šių metų kino apdovanojimų tema – FAKTAI. Prisiminsime, kiek per daugiau nei dešimt metų kartu su kino bendruomene sukūrėme, kiek apdovanojome. Pasidalinsime viskuo, kas per pastarąją dekadą kino bendruomenėje įvyko svarbiausio, kalbinsime įvairiausius lietuviško kino bendruomenės kūrėjus. Juk įdomi ir nestandartinė pasaulėžiūra priklauso būtent jiems. Visa tai darysime jau dvyliktus metus ir visa tai lietuviško KINO VARDAN!“, – rašoma oficialiame „Sidabrinės gervės“ tinklalapyje.

Įvairaus lietuviško kino nominantai šiuose apdovanojimuose yra skelbiami daugelyje kategorijų. Šiemet trumpametražio geriausio filmo kategorijoje varžosi režisieriaus Jokūbo Viliaus Tūro filmas „Senas šautuvas“, pasakojantis apie 30-metį kino režisierių, netekusį mylimosios dėl savižudybės. Mėgindamas užsimiršti, naktimis jis dirba taksistu. Jis apsilanko pas psichologą, psichiatrą, savipagalbos grupėje, bet vieną dieną neatlaiko. Lemiamu momentu pro teleskopą jį pamato kaimynas.

Šio filmo, kurio premjera įvyko 2019 m., komandoje dirbo iš Biržų kilusi kino prodiuserė Viktorija Akavickaitė. „Senas šautuvas“ yra mano debiutinis darbas kaip prodiuserės. Idėja ir noras jį vystyti man gimė dar bestudijuojant Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Kino vadybą, todėl visas filmo gamybos kelias buvo pilnas ieškojimų ir netikėtų atradimų“, – „Biržiečiui žodžiui“ sako V. Akavickaitė.

Ji yra baigusi Biržų „Aušros“ mokyklą, po kurios studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kino vadybą. Mergina 2020 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė kino prodiusavimo magistro studijas. Šiuo metu V. Akavickaitė dirba Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Teatro ir kino fakulteto katedrų koordinatore ir yra laisvai samdoma prodiuserė Lietuvos kino industrijoje.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai bus transliuojami per TV3 televiziją lapkričio 22 d. 19.30 val.