Paminklas išnykusiai kalbai

Kučgalio bendruomenės nuotr.
Kučgalyje pastatytas paminklas senajai to krašto kalbai, kuri jau išnykusi, atminti.
Biržų rajono Papilio seniūnijoje, Kučgalio kaime pastatytas paminklas senajai kalbai, kuria kadaise kalbėjo to krašto žmonės, atminti. Ant didžiulio akmens pritvirtintos trys lentelės, kuriose surašytos pavardės žmonių, kurie Papilio seniūnijoje gyveno XVII ir XX-ame amžiuje.

Informacinė paminklo lentelė skelbia: „Tai paminklas išnykusiai senajai kalbai, apie tūkstantį metų gyvavusiai nuo Garšvų iki Pandėlio, nuo Kvetkų iki Kupiškio, kuri buvo ne kas kita, kaip savotiška bendruose darbuose susiliejusių genčių kalba. Sėliai, gudai, lytgaliai, krivičiai, lietuviai, rusinai-rutėnai“. Lentelėje taip pat surašyti senieji, jau išnykę žodžiai ar jų junginiai, tokie, kaip „smogenos, voikšto, ošei, kumala ir kiti. Paminklas pastatytas pagrindinėje Kučgalio kaimo gatvėje, buvusios mokyklos, kuri jau buvo nugriauta, teritorijoje. Pasak Kučgalio kaimo bendruomenės pirmininko Stasio Valiuko, paminklo sumanytojas – Papilio seniūnijos gyventojas, profesorius Albertas Jonas Naktinis.

“Tai buvo gerbiamo profesoriaus idėja. Jo ir meistrų pagalba mes turime tokį gražų paminklą, kuris puošia mūsų kaimą ir džiugina bendruomenę. Šio krašto senoji kalba yra ypatinga savąja tarme, ji, jau galima sakyti, išnykusi, gal tik viena mūsų bendruomenės narė dar moka ja kalbėti. Todėl paminklas mūsų kalbai atminti – yra puiki idėja ir palikimas ateities kartoms. Šlovė ir garbė už šitą darbą profesoriui,- „Biržiečių žodžiui“ sakė S. Valiukas.