Nuvilnijo armonikininkų šventė

F. Grunskio nuotr.
Vyriausias šventės dalyvis biržietis Leonas Petronis armonika groja nuo dvylikos metų.
Biržuose įvykusi tradicinė armonikininkų šventė “Aukštaitijos armonika 2021” būrėsi jau 49-tą kartą. Renginyje dalyvavo 24 muzikantai: iš Biržų, Kauno, Panevėžio, Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio, Raseinių, Pakruojo rajonų. Renginį vedė Biržų kultūros centro meno vadovė Jūratė Garnelienė.

Pirmą kartą į Biržus atvyko muzikantai iš Kauno ir Raseinių rajonų. Raseiniškis, 23 metų Dainius Maslauskas pasigyrė į Biržus per pustrečios valandos atvažiavęs su „žiguliais“. Pirmą kartą biržiečius savo grojimu džiugino iš Domeikavos, Kauno rajono atvykęs armonikininkų duetas – Zita Zdanavičienė ir Steponas Rumba.

98 metų žvalus muzikantas Leonas Petronis sakė gal tik tris kartus tradicinėje armonikininkų šventėje nėra grojęs. Biržiečiai Jonas Karinauskas ir Antanas Buika sakė dalyvaujantys nuo Obelaukių laikų, kai šio kaimo kultūros namuose buvo pradėta rengti ši muzikantų šventė. Septintą kartą su armonika grojo žinomas akordeonistas biržietis Vytautas Kavaliauskas. Trečią kartą šventėje grojo biržietis Juozas Malcius. O štai biržietis Kęstutis Lazdinskis šventėje išdrįso dalyvauti pirmą kartą, nors lūpine armonikėle savo malonumui groja jau daugiau kaip dešimt metų.

Jauniausias šventės dalyvė – penkiolikametė Skaistė Poškutė į Biržus atvyko ketvirtą kartą iš Plento kaimo, Pakruojo rajone. Ne tik grojo, bet ir dainavo.

Šventės vedėja Jūratė Garnelienė koncerto desertu pavadino kvartetą, grojusį lūpinėmis armonikėlėmis. Tai Cimnalomskų šeima. Jonas ir Irena Cimnalomskai gyvena Panevėžyje. Jiedu jau du kartus yra groję Biržuose, o šiemet pasikvietė dukras Daivą iš Kupiškio ir Vaivą iš Rokiškio. Ir debiutavo šaunus kvartetas, ne veltui pavadintas desertu.

Visi muzikantai gavo dovanų – po „Biržų duonos“ kepalą ir po sieninį laikrodį su Biržų vaizdais bei Padėkos raštus. Laikrodžiai ne šiaip sau, o su priminimu ir kvietimu pirmą birželio šeštadienį kitais metais atvykti į jubiliejinę – 50-ąją „Aukštaitijos armonikos 2022“ šventę.

Šventės dalyvius ir žiūrovus pasveikino Seimo narys Valdemaras Valkiūnas. Dainomis renginį papildė Biržų „Artrito“ klubo narių vokalinis ansamblis, kuriam vadovavo Jūratė Garnelienė.