Nusileido teatrų festivalio „Žaldokynės kraštas“ uždanga

I. Butkevičiūtės nuotr.
Aktorius Severinas Norgaila (kairėje) sako, kad spektaklio „Skraidantis Travolta“ pabaigoje žiūrovai nuščiuvę nebežino, kaip elgtis, nes tikisi laimingos pabaigos, bet...
Spalio 27 dieną dvidešimt septintąjį profesionalių teatrų festivalį „Žaldokynės kraštas“ uždarė Šiaulių dramos teatro spektaklis, skirtas latviškos dramaturgijos dienai – „Skraidantis Travolta“.

Teatro festivalio vinis – socialinės problemos

Šiemetinis teatrų festivalis prasidėjo ir baigėsi šių dienų aktualijomis, jautriai paliesdamas socialines problemas. Mes prie jų, rodos, taip įpratę, kad matydami spektaklį scenoje, susimąstome – ar tai tikrai spektaklis, ar gyvenimo ištrauka. Kiekvienas galėjo atpažinti savo patirtis nuolat besikeičiančiame gyvenime. Patirtos nuoskaudos, nusivylimai, susvetimėjimas ir pasimetimas, nenoras, baimė kažką keisti.

Pjesės siužetas – iš gyvenimo realijų

„Skraidantis Travolta“ – tai pasakojimas apie atokų, visų užmirštą kaimelį, kuriame gyvena žmonės, bandantys ar tiesiog neturintys jėgų keisti savo gyvenimo. Jų dienos panašios viena į kitą. Taikliai atkartoti dialogai priverčia šypsotis, sukelia juoką, nes spektaklyje vykstantys pašnekesiai mums visiems atpažįstami ir lengvai suprantami. Tačiau tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta, dažniausiai turi kur kas gilesnę prasmę.

Tragiška pabaiga – viltis pokyčiams

Pradžioje nerūpestingas, prisodrintas nelabai subtilaus humoro siužetas apie užmiršto kaimelio gyventojų kasdienybę atrodo netgi lėkštokas, kol nesukrečia netikėta, tragiška pabaiga. Režisierius Toms Treinis apie siužetą sako, kad akistata su likimu daugeliui nėra maloni, bet tai – pagrindinė sąlyga, norint pradėti keistis.

Aktoriai jautriai išgyveno vaidmenis

Pakalbinti pagrindinius vaidmenis atlikę aktoriai sakė patys labai jautriai išgyvenę savo herojų charakterius. Aktorė Nomeda Bėčiūtė įsitikinusi, kad šį spektaklį reikėtų pamatyti esantiems valdžioje žmonėms ir tai gal padėtų geriau suprasti ir įsigilinti į realius paprastų žmonių gyvenimus, jų problemas.

Vieną iš pagrindinių herojų, Travoltą, suvaidinęs aktorius Aidas Matutis sakė, kad viskas prasidėjo nuo to, kad pjesės autorius ir režisierius – yra kilę iš mažo miestelio, o spektaklyje rodomos problemos yra labai artimos ir skaudžiai išgyventos jų pačių. Visiškai nesvarbu, kad veiksmas vyksta Latvijoje, nes labai panašus gyvenimas ir Lietuvoje. Kiekviename kaimelyje, miestelyje ar netgi didmiestyje gyvena keistuolis Travolta ar kaimo kvailelio vaidmenį atlikęs Ivaras.

„Daug diskutavome su režisieriumi, labai daug dirbome, analizavome ir stengėmės, kad kuo natūraliau įsijaustume į vaidmenis. Tai tikrai vienas sudėtingesnių spektaklių, reikalaujantis ne tik emocinių, bet ir fizinių pastangų“,- kalbėjo A. Matutis.

Nuščiuvę žiūrovai nežino, kaip reaguoti

Pasiteiravus aktorių ar jų netrikdė tai, kad įprastai laukę laimingos pabaigos, žiūrovai nuščiuvo, kai spektaklis baigėsi vieno iš herojų žmogžudyste, A. Matutis ir Ivaro vaidmens atlikėjas Severinas Norgaila atsakė, kad visada žiūrovų reakcija panaši. Salė nutyla ir žiūrovai nebežino, kaip reaguoti. Juoką kėlęs spektaklio siužetas, staiga pasisuka visai kita linkme ir žmonės nuščiūva, nes susimąsto...

Aktorius S. Norgaila sako, kad šis spektaklis ypatingas tuo, kad kiekvienas gali sugalvoti ir kitą pabaigą, nes niekas nežino, o gal Travoltai, po netikėto draugo Ivaro užpuolimo, pavyko išgyventi...

Profesionalių teatrų festivalio „Žaldokynės kraštas“ uždanga nusileido, bet tik iki kitų metų.