Nausėdžių šokėjos minėjo jubiliejų

Ž. Katkūnaitės nuotr.
Nausėdžių kultūros namų moterų šokių kolektyvas „Liepa“ įžengė į antrąjį veiklos dešimtmetį.
Nausėdžių kultūros namuose vyko išskirtinė šventė – Nausėdžių šokių kolektyvas „Liepa“ minėjo veiklos dešimtmetį. Nors laiko prabėgo nemažai, pačios šokėjos stebėjosi, kaip greitai bėga metai.

Šokių pynės

Nausėdžių kultūros namai tą dieną sulaukė kaip niekad daug žiūrovų – buvo minimas Nausėdžių šokių kolektyvo jubiliejus. Renginys prasidėjo tuo pačiu pirmuoju čigonišku šokiu, kaip ir prieš dešimtmetį. Pirmoje dalyje scena buvo skirta jubiliejų šventusio kolektyvo pasirodymui – sušokusios tris šokius, moterys įsitaisė salėje stebėti svečių meninės programos.

Tuo metu kolektyvo vadovė Nausėdžių kultūros skyriaus meno vadovė Irina Šakuro ant scenos pakvietė buvusias kolektyvo „Liepos“ šokėjas, kurios nepasididžiavo ir atvyko švęsti kartu. Ekrane pasirodė prieš dvejus metus sukurtas, šokėjus pristatantis filmukas... Dabartinėms šokėjoms teko grįžti į sceną ir, kartu su buvusiomis šokėjomis, sušokti „Šokių pynę“.

Svečiai dovanojo vaidinimą ir dainas

„Labai norėjome renginį skirti mūsų šokėjoms. Todėl pakvietėme Vabalninko kultūros namų folkloro ansamblį „Saulala“ su vadovu Petru Matuliu. Jie mums padovanojo naująjį savo spektaklį „Vakaruškos piniginėj“. Taip pat nuostabų koncertą dovanojo Vilita Vasiliauskienė, dainavo mažosios atlikėjos Milda ir Evelina. Dėkojame už sveikinimus, gėles, dovanas. Tikimės palaikymo ir tolimesnėje veikloje“,- dėkojo meno vadovė I. Šakuro.

Prieš dešimt metų...

2013 metais nedideliame Nausėdžių kaime veikiantis Biržų kultūros centro Nausėdžių kultūros skyrius organizavo tarmių metams skirtą renginį. Tuo metu kultūros darbuotojos, rengusios programą, svarstė, kaip apibendrinti renginį, kad jis būtų informatyvus ir įdomus. Meno vadovei I. Šakuro gimė idėja sukurti čigonišką šokį. Tokia mintis užgimė ne atsitiktinai – juk tarmės yra siejamos su senais laikais Lietuvoje, o tuomet čigonų nemažai mūsų šalyje gyveno.

Pradinę šokėjų komandą sudarė keturios moterys, kurios galvojo, jog šis pasirodymas bus pirmas ir paskutinis. Po renginio šokėjos sulaukė didelio susidomėjimo ir pagyrų. Tai ir lėmė moterų norą šią veiklą tęsti. Pamažu prie kolektyvo prisijungė naujų šokėjų, vyko mokymosi ir tobulėjimo procesas.

Žinoma, šokėjos buvo ne tik giriamos už pastangas, bet ir kritikuojamos, mokomos... Karčių žodžių strėlės teko kiekvienai, tačiau jos vieningai sutarė, kad jos yra tik mėgėjos, kurios nori išmokti šokio meno, praturtinti savo dieną, pabėgti nuo kasdienių kaimo rūpesčių... Tad kantriai ir uoliai mokėsi... Reikėjo penkerių metų, kol šokėjos suprato, jog laikas pokyčiams – reikia mokytis naujų žingsnelių.

Po ilgų diskusijų gimė šokių kolektyvo pavadinimas – „Liepa“, kuris labai greitai prigijo. Šokėjos pradėjo šokti stilizuotus liaudies šokius. Šis kolektyvo istorijos tarpsnis prasidėjo su „Muštokiniu“, paskui mokytasi kitų šokių, kurie puošia renginius visoje apskrityje.

Į tarptautinius vandenis

Vieną 2020 metų dieną kolektyvo vadovė I. Šakuro į šokių repeticiją ėjo nerimastingai – šokėjoms turėjo išskirtinį pasiūlymą. Susėdusios moterys atidžiai klausėsi pasiūlymo – keliauti į Tarptautinį liaudies šokio festivalį Čekijoje.

„Vienos moterys tylėjo iš nuostabos, kitos paklausė, ar man negera dėl tokio pasiūlymo, trečios traukė pečiais klausdamos, gal aš tyčiojuosi iš jų. Tačiau kalbėjau rimtai. Mums reikėjo naujo iššūkio ir labai džiaugiuosi, kad mano moterys jį priėmė. Prasidėjo rimtas darbas. Dirbome labai daug ir galime pasidžiaugti, kad turėjome puikų laiką. Niekada nepamiršiu to vaizdo, kai pusė kaimo vyrų sustojo prie autobuso rūškanais veidais, išlydėdami savo moteris. Bet visi išgyveno, ir vyrai be žmonų, ir moterys tolimoje šalyje. Ketinome vykti ir kitais metais į panašaus pobūdžio festivalį, tačiau pandemija mums to daryti neleido. Manau, kad tai – ne problema ir turėsime dar ne vieną išvyką“,- pasakojo I. Šakuro.

Repeticijos – kasdienybės šventė

I. Šakuro džiaugėsi, kad kultūros namai Nausėdžiuose gyvi, juose nuolat repetuoja ne vienas kolektyvas, vyksta įprasti kasmetiniai renginiai, kuriuos šiemet papildė kultūros namų bei kolektyvo jubiliejai.

„Nausėdžiuose vyksta ne vienas festivalis, kurį ir žiūrovai, ir kolektyvai yra pamėgę. O ruošiantis šventėms kasdienybę praskaidrina repeticijos“,- mintimis dalinosi Nausėdžių kultūros skyriaus meno vadovė I. Šakuro.