Menų diena Biržų krašte

J. Čeponienės nuotr.
Praeitą savaitę Kukulių kaime susibūrusios rankdarbių mylėtojos kūrė kalėdinius žasliukus.
Sekmadienio popietę, Biržų rajono Kukulių kaime, pas studijos „Artefekto“ šeimininkę Genovaitę Malakauskienę rinkosi linksmas būrelis rankdarbių mylėtojų. Simboliška, už sodybos tvoros vinguriuoja Nemunėlis, o už jo matyti Latvija. Moterys ne tik sukūrė unikalius kalėdinius žaisliukus, bet ir jaukiai besišnekučiuodamos dovanojo laiką sau...

Pabūti su savimi

Juk yra sakoma, jei turi noro bendrauti, rasi būdą kaip, nes svarbiausia yra emocija, bendrystė, nuoširdumas ir pats noras. Studijoje vyko Biržų rankdarbių asociacijos „Fantazijų skrynia“ iniciatyva organizuotos meno dirbtuvės kalėdine tematika. Dauguma dalyvių – asociacijos narės, turėjome ir svečių iš Skaistkalnės moterų klubo, su kuriuo draugystė užsimezgė prieš keliolika metų. Mūsų asociacijos narės pernai ir šiemet turėjo galimybę sudalyvauti pagal projektą keramikos ir „macrame“ amatų pamokose Skaistkalnėje. Nedidelė, bet jauki studija vos sutalpino visas dalyves. Smagu buvo matyti susikaupusias ir kartu atsipalaidavusias moteris, kurių akys tiesiog žibėjo. Juk mes vis bėgame, skubame, su savimi nešdamos ir visas bėdas, o ten tarsi viskas užsimiršo, ištirpo laike... Moterims tai buvo lyg savotiška terapija, laikas sau. Akivaizdu, kad mums to labai reikia.

Skirtingai unikalūs

Po pasisveikinimų, apsikabinimų ir nedidelio šurmulio, kibome į darbus. Mokytoja Genovaitė moterims išdalino paruoštukus – iš fanieros lazeriu išpjautų detalių krūvelę, dažų, klijų ir birių blizgučių bei pavyzdžius, koks rezultatas turėtų išeiti. Rodėsi, lyg ir nieko čia sudėtingo, bet subtilybių visgi yra – tai čia galima dažyti, o ten negalima, reikia numanyti ir kokiu sluoksniu dažyti, kiek džiovinti... Visa tai smulkmenos, bet jos ir sudaro pagrindą, juk tai kalėdinis žaisliukas ir jis turi būtų kokybiškas ir nepriekaištingas. Įdomiausia, kad visos gavome vienodą medžiagų rinkinį, bet visų žaisliukai išėjo tokie skirtingi... O jau kuris buvo gražiausias, tai pats sudėtingiausias klausimas, visi jie išskirtiniai, tad kiekvienas gražus savaip. Pasidžiaugusios savais meno kūrinėliais, ėmėmės kito darbo – gaminome stalo puošmeną – eglutę iš faneros detalių servetėlėms, būti puikus stalo dekoras artėjančioms šventėms arba dovana Kalėdoms.

Aptarė planus

Po darbų, gurkšnodamos kas kavą, o kas arbatą, kaip jau būdinga moteriškam kolektyvui – maloniai pasikalbėjome, pasidalinome savo planais ir idėjomis. Tai yra neatsiejama kiekvienos edukacijos dalis. Diena prabėgo akimirksniu, jau ir temti pradėjo, tačiau į namus niekas neskubėjo... Atsisveikinant viena kitai pasižadėjome susitikti ir kartu pabūti dažniau.

Lapkričio mėnesį asociacijos narės dalyvaus suaugusiųjų mokymosi savaitėje „Mokymosi tinklai“. Kūrybinėse dirbtuvėse „Kalėdinė dekoracija“ iš paprastų medžiagų mokysimės sukurti originalią dekoraciją artėjančioms šventėms.