Fotografijos liuksai – iš pirmo karto

Ž. Maniko nuotr.
Aurimą Franką surengti fotografijų parodą paskatino žmona Vigilija.
Birželio 2 dieną Biržų „Sėlos“ muziejuje atidaryta biržiečio fotografo, Pačeriaukštės seniūno Aurimo Franko fotografijų paroda „Fotografijos liuksai“, kurioje – akimirkos iš kelionių, o daugiausia – Biržų krašto.

Socialiniuose tinkluose matydami nuotraukas dažnai dedame liuksus – patiktukus. Šį kartą liuksus parodoje pateikė A. Frankas, kuris dėl gero kadro pasiruošęs bet kokiam žygiui ar žingsniui. Beje, ši paroda išskirtinė ne tik tuo, kad autorius „Sėlos“ muziejuje visuomenei pristatė savo darbus, kad paroda organizuota gimtadienio išvakarėse... Bet ir nuotraukos unikalios – beveik nekoreguotos ir dauguma jų – vienintelio kadro. „Matote fotografijoje žaibą, tai jis, kad ir kaip norėčiau, nesutiktų plykstelėti dar kartą“,- šmaikštavo darbų autorius.

Jis pripažino, kad surengti darbų parodą paskatino žmona Vigilija. „Todėl, nuotraukas rinkom rinkom ir atrinkom. Didžiuojuosi tuo, kad nuotraukos beveik nėra apdorotos fotošopo programa. Tik techniniai sprendimai lėmė nuotraukas tokias, kokias matote. Galima tik stebėtis gamta ir aplinka – kokia ji unikali ir nepakartojama. Kartais padarai nuotrauką ir pats nustembi – čia tai geras kadras. Supratau, kad man svarbus ne pats fotografavimas, bet procesas. Su tuo pojūčiu pagauti kadrą linkėčiau ir kitiems gyventi – pajausti gyvenimo malonumą“,- kalbėjo A. Frankas.

O kad gerą kadrą galima „pagauti“ ir telefonu, autorius įrodė savo patirtimi – niekas nepastebėjo skirtumo. Jis – neabejingas fotografijai ir kelionėms. Mėgsta naktinę fotografiją, nes tuo metu labai svarbu pagauti šviesos žaismą.

„Fotografuoti pradėjau būdamas šešerių. Menininkų giminėje nebuvo, tačiau su fotoaparatu draugavo mano senelis iš mamos pusės, kuris ir tapo pirmuoju mano mokytoju. Jo dėka susipažinau su fotografija. Fotografuodavo ir tėvelis, iš kurio gaudavau nemažai patarimų. Specialių fotografijos studijų ir mokslų nebaigiau. Drąsiai teigiu, kad fotografuoti mokausi iki šiol“,- kuklinosi A. Frankas. Pirmoji jo autorinių darbų paroda buvo eksponuojama 2008 metais Biržų kultūros centre.

Trumpai ir šmaikščiai pristatęs darbų parodą, autorius priiminėjo sveikintojų linkėjimus ir dovanas. Savivaldybės administracijos mero pavaduotoja Astra Korsakienė perdavė rajono vadovo linkėjimus ir teigė: „Ne kiekvienas, nusipirkęs fotoaparatą, tampa fotografu. Ne kiekvienas fotografas – menininkas. Manau, kad Aurimo darbai yra menininko darbai, nes svarbu ne nuspausti mygtuką, bet kur ir kada nukreipti fotoobjektyvą“. Pasveikino ir Biržų krašto muziejaus „Sėla“ direktorius Gintaras Butkevičius, Biržų turizmo ir verslo informacijos centro darbuotojos, daugelis kitų – kolegų seniūnų, fotografų, draugų ir artimųjų. Į parodos atidarymą atvyko ne tik biržiečiai, bet ir svečiai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, netgi kaimyninės Latvijos.

Parodos metu veikė loterija, kurios nugalėtojai buvo apdovanoti A. Franko mini nuotraukomis – magnetukais, taip pat išloštas ir didysis prizas – didžiulė fotografija. Parodos metu skambėjo A. Franko žmonos Vigilijos ir jos mokinių atliekamos dainos.

A. Frankas gimė 1976 metų birželio 3 dieną Biržuose. „Taigi turiu pagrindo teigti, kad esu „senas“ biržietis“,- teigė parodos autorius. Jis 1994 metais baigė Biržų Kaštonų vidurinę mokyklą, studijavo Kauno kūno kultūros institute, o 2000 metais, baigęs studijas akademijoje, grįžo į Biržus gyventi ir dirbti.

Biržų krašto muziejuje „Sėla“ A. Franko fotografijų paroda „Fotografijos liuksai“ veiks iki birželio 25 dienos.