Biržų pasididžiavimas purtosi laiko dulkes

"Remis art photography" nuotr.
Astravo dvaras dabar.
Astravo dvaras pamažu atnaujina savo žaliąją mantiją. Liko sutvarkyti 30 proc. parko, įgyvendinta daug pokyčių. Ta proga, prisiminkime šio puikaus statinio istoriją, pasivaikštinėkime po parką, į kurį statant dvarą buvo iš tiesų nemažai investuota.

Tiškevičių palikimas

Pats dvaro pastatas šiuo metu priklauso UAB „Siūlui“. Veikiausiai, tai išgelbėjo jį nuo sugriuvimo, koks likimas ištiko daugelį gražių Lietuvos dvarų.

Astravo dvarą įkūrė grafai Tiškevičiai, kurie Biržus įgijo devynioliktame amžiuje. Dar 1811 metais Kunigaikštis Dominykas Radvila dvarą pardavė grafui Mykolui Tiškevičiui. Tačiau procedūrai kliudė kitų Radvilų palikuonių pareikštos pretenzijos, dėl Mykolo Tiškevičiaus praeities. Todėl tik po kiek daugiau nei trisdešimt metų, Rusijos caras Nikolajus I Biržų kunigaikštystę pripažino grafo sūnui Jonui Tiškevičiui.

Voljerai gulbėms, gėlių vazonai parke

Jonas Tiškevičius Astravo dvarą nusprendė statyti už trijų kilometrų nuo miesto centro – ežero pakraštyje – priešais miestą. 1840 metais rūmus projektavo Tomas Tišeckis, vėliau rūmų pagrindinis fasadas visiškai atitiko realybėje. Manoma, kad statyboms vadovauti iš Raudondvario buvo pakviestas Cezaris Laurynas Anikinis, atvykęs į Lietuvą dar Napoleono karo metu. Statybinės medžiagos buvo gabenamos iš Sant Peterburgo ir Rygos. Biržams buvo patogu gabenti, nes turėjo vandens kelių sistemą, kuri jungė miestą su Rygos uostu.

Pastatę rūmų pagrindinį korpusą, rūpinosi parku. Atgabenti 2600 įvairių medelių sodinukų ir 180 vazonų su gėlėmis. 1857 metais teritorija buvo ruošiama kanalo, užtvankos ir tilto statybai, valomi ankščiau iškasti grioviai ir kanalas, grindžiami kanalo krantai. Kai buvo įrengta tvenkinių sistema – užveisė gulbių. Vakariniame pakrantės kyšulyje įrengė gulbėms voljerą.

Už rūmų iki ežero vedė platus takas, dekoruotas gėlių prisodintomis vazomis. Į valčių prieplauką ežero pakrantėje vedė žibintais apšviesti tašyto akmens laiptai. Pakrantė sutvirtinta akmenimis. Pagrindinio įėjimo dekoravimui iš Sankt Peterburgo atvežtos dvi liūtų skulptūros, kurios vėliau buvo išvežtos į Kauno Karo muziejų.

Širvėnos pusiasalyje devynioliktame amžiuje buvo suplanuotas 18 hektarų parkas su įvairaus dydžio tvenkiniais ir kanalu.

Parkas vėl kvies pasibūti

Astravo dvaro sodybos parkas yra nacionalinio lygmens kultūros paveldo objektas, todėl tvarkomas išsaugant esamas ir atkuriant pažeistas vertingąsias parko savybes, siekiant išsaugoti objekto autentiškumą, gražinant pirminę parko išraišką ir formą.

Praeitų metų birželio 6 dieną Biržų rajono savivaldybės administracija pasirašė statybos darbų sutartį su UAB „Biržų ranga“. Projekto metu bus sutvarkytas 15 ha dydžio Astravo dvaro parko teritorija.

Šiais metai atlikti remonto, restauravimo ir statybos darbai. Jau pašalinti želdiniai, nugriautas tualetas, išvalyti tvenkiniai, įrengti lietaus nuotekų šalinimo tinklai, apšvietimo sistema, atstatyta krantinė, įrengta prieplauka, pastatyta pavėsinė, tiltelis, tiesiami takai, atliekami žemės lyginimo darbai. Šiais metais dar planuojama pabaigti įrengti pagrindus takams ir, jei oro sąlygos darbams bus palankios, išvalyti kanalo šiaurinę pakrantę. Atlinktų darbų iki spalio 30 dienos – 528 749,89 eurų.

Džiaugsimės kitą vasarą

Planuojama, jog parkas bus baigtas tvarkyti – 2021 metų vasarą. Iki tol dar planuojama baigti tiesti takų tinklą, įrengti laistymo sistemą, atnaujinti veją, įveisti naujus želdinius, atkurti gėlynus, pastatyti suolus.

Baigus tvarkyti Astravo dvaro parką bei išplėtus jo rekreacines ir kultūrines funkcijas, pritaikius parką lankymui ir pažinimui, jam bus suteiktas tinkamas vaidmuo miesto bendruomenės gyvenime.