Biržų muziejuje šviečia be fotoaparato padarytos nuotraukos

Felikso Grunskio nuotr.
Panevėžiečių menininkų šeimą – Mėtą Kropaitę, Aušra Kropienę ir Žilviną Kropą – pristato „Sėlos“ muziejaus darbuotoja Lina Kuncytė
Rugsėjo 4 dieną Biržų „Sėlos“ muziejuje atidaryta alternatyvios fotografijos paroda “Švytėjimas”. Joje rodomos panevėžiečio fotografo Žilvino Kropo, jo žmonos Aušros ir dukros Mėtos savitos fotografijos, kurios sukurtos be fotoaparato. Taip muziejuje pristatomas alternatyvus – liuminografijos – fotografavimo procesas.

Pasak Žilvino Kropo, liuminografija – tai grįžimas prie pirmykštės fotografijos paslapčių, savitų fotogramų, pagamintų be fotoaparato, be tamsaus kambario. Tai būdas, kurį pirmą kartą, ko gero, pradėjo naudoti botanikai. Čia objektai talpinami tiesiai ant šviesai jautraus paviršiaus, taip užblokuojamas šviesos srautas ir sukuriami objektų siluetai.

Švytintys liumenų spaudiniai suteikia nepakartojamą įspūdį, kai šviesa kiaurai veria augalą tarsi rentgeno aparatas ir sukuriami nuostabūs, magiški botanikos pėdsakai.

Fotografas – be fotoaparato

Panevėžietis Žilvinas Kropas – Fotomenininkų sąjungos narys, jam suteiktas meno kūrėjo statusas. Ir to pasiekė, pasukęs iš tradicinės fotografijos į alternatyviąją fotografiją.

„Fotografuoti pradėjau prieš aštuonerius metus. Turėjau kelis gerus Nicon fotoaparatus, objektyvų. Tačiau po kelių metų visą fototechniką pardaviau, nes atsibodo tradicinė fotografija. Ir dabar esu alternatyvios fotografijos kūrėjas“, – „Biržiečių žodžiui“, pasakojo fotomenininkas. Naudodamas senąsias technikas siekia sukurti mistiką alsuojančius darbus, kuriuose tikrovė persipynusi su sapnų ir pasąmonės pasauliu. Save menininkas apibūdina, kaip idealistą, visur ieškantį grožio ir harmonijos.

Garsus pasaulyje

Žilvinas Kropas – aktyvus fotografas. Dažnai dalyvauja grupinėse parodose kartu su profesionaliais menininkais. Žilvino fotografijos buvo rodomos parodose Pietų Korėjoje, Vietname, Lenkijoje, Latvijoje, Meksikoje, Argentinoje, Kolumbijoje… Kelias personalines parodas surengė Lietuvoje. Fotomenininkas Žilvinas Kropas savo kūrinius į Biržus atveža jau antrą kartą. 2019 metais Biržų muziejuje buvo pristatyta jo paroda „Saulėraščių iliuminacija“, kur biržiečiai jau galėjo susipažinti su savitais šio menininko darbais.

Atsiliepimai

Žilvino Kropo kūryba pristatyta ir fotografijos publikuotos tarptautiniuose meno žurnaluose ir specializuotoje spaudoje JAV bei Meksikoje.

Apie šio menininko darbus gerai atsiliepia ir šalies fotografijos žinovai. Štai kaip apie panevėžiečio fotografo darbus vienoje recencijoje rašo Vilniaus Gedimino technikos universiteto Fundamentinių mokslų fakulteto Grafinių sistemų katedros profesorius Remigijus Venckus: „Kai žvelgiu į Žilvino Kropo sukurtas nuotraukas aš nenustoju savęs klausinėti apie tai, kas yra fotografija. Prieinu išvados, kad, viena vertus, mes esame įpratę fotografijai priskirti atpažįstamo pasaulio dokumentavimo arba tikrovės pagražinimo funkciją, antrą vertus, tokiu būdu mes užmirštame, kad nuotraukos gali būti įnoringos, charakteringos, bekompromisės – tarytum ryškios individualybės. Šiuolaikiniame visuotiniame atvaizdo nuvertėjimo pasaulyje būtent Žilvinas Kropas ir jo kūrybos krypčiai neabejingi kiti menininkai į menų Olimpą sugrąžina fotografijos charakterį“. Profesorius Remigijus Venckus fotografijos reikalus išmano, nes jis dėsto komunikacijos, medijų ir kūrybingumo temomis, pats kuria eksperimentinę fotografiją, Lietuvos ir užsienio organizacijose skaito autorines paskaitas apie vizualumą ir technologijomis grįstą kūrybą.

Po tokių pagyrų būtų nuodėmė nenueiti į “Sėlos” muziejų švytinčių fotomenininko Žilvino darbų pasižiūrėti.