Vaikų maistas: mažiau druskos ir cukraus

Vaikų maistas: mažiau druskos ir cukraus

Vaikų maistas: mažiau druskos ir cukraus

Tokie pagrindiniai principai išdėstyti nuo sausio 1 dienos įsigaliojusiame sveikatos apsaugos ministro įsakyme, kuriuo reglamentuojamas maitinimas ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose. Ką valgo vaikai šiandien?

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ

jurgita@skrastas.lt

Teko atsisakyti saldžių gėrimų

Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijoje artėja ilgoji pertrauka, į valgyklą plūstelės mokiniai. Po atostogų grįžusiems vaikams valgyklos darbuotojos jau turi patiekti patiekalus, kuriuose druskos ne daugiau kaip 1 gramas 100 gramų patiekalo, o pridėtinio cukraus – ne daugiau kaip 5 gramai  100 gramų patiekalo.

Valgyklos vedėja Birutė Jankauskienė pasakoja, kad šiemet valgykloje neliko sulčių gėrimų, šaltų arbatų ir kitų gėrimų, kuriuose cukraus kiekis viršija leistiną normą. Nemėgstamų kompotų atsisakyta anksčiau. Vietoje jų siūloma vaisių sulčių, plikomų arbatų.

Juliaus Janonio gimnazijoje jau nebe pirmi metai patiekalus virėjos gardina žolelėmis, įvairiais prieskoniais ir beveik nededa druskos.

„Mūsų vaikai jau suaugę ir stengiasi sveikai maitintis, patys prašo, kad daugiau būtų virtų, o ne keptų patiekalų. Daržoves stengiamės patiekti tik šviežias ir ne su grietinės, o su aliejaus padažu“, – sako B. Jankauskienė.

Mokyklos bufete išrikiuota ir konditerijos gaminių. Užsakant bandeles ir kitus skanėstus, teko žiūrėti, kad jų sudėtyje nebūtų iš dalies hidrintų riebalų (jų būna margarino sudėtyje) ir kitų neleistinų priedų.

Diskusijos dėl cukraus

Naujajame sveikatos apsaugos ministro įsakyme pateiktas ilgiausias sąrašas produktų, kurie netinkami vaikų mitybai.

Be jau visiems gerai žinomų bulvių, kukurūzų ir kitų traškučių, saldainių, šokolado, glaistytų ir kremais įdarytų konditerijos gaminių, saldžių gėrimų, į netinkamų sąrašą patenka ir kisielius, cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai), rūkyta žuvis, žlėgtainiai ir kita.

Konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai leidžiami tik bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus.

Šiaulių „Romuvos“ progimnazijoje šią savaitę kaip tik buvo peržiūrimi viešieji pirkimai ir svarstoma, kokius produktus galima užsakyti, o kokių teks atsisakyti.

Mokyklos vadovė Stanislava Prazauskienė sako, kad teko konsultuotis su Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais, nes kilo daug neaiškumų. „Ypač daug diskutavome apie cukrų, ar galima užsakyti sulčių, nektarų“, – pasakojo direktorė.

Pasak S. Prazauskienės, reikalavimai nuolat keičiami, papildomi, progimnazijos valgyklos darbuotojai ne pirmi metai taiko sveikos mitybos principus. Seniai mokykloje neliko užkandžių automato, valgykloje neprekiaujama sausainiais ir bandelėmis su įdarais.

Beje, užkandžių automatų Šiaulių mokyklose beveik neliko jau prieš kelerius metus, kai vaikų ugdymo įstaigose buvo uždrausta prekiauti traškučiais, šokoladukais ir kitais nesveikais skanėstais.

Kokius patiekalus labiausiai mėgsta vaikai? S. Prazauskienė pastebėjo, kad vaikams labiausiai patinka mėsos patiekalai, pavyzdžiui, kepti karbonadai. Jau įpranta valgyti ir daržovių, sriubos.

„Perka ir bandelių, tačiau palyginti tokiai didelei mokyklai, kurioje mokosi per 700 vaikų, jų nuperkama ne tiek ir daug“, – sako direktorė.

Tiria druskos kiekį

Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė sako, kad vaikai mitybos įpročius atsineša iš šeimos, todėl labai svarbu šviesti ir tėvus, aiškinti, kokią žalą organizmui daro cukraus, druskos, transriebalų perteklius.

Druskos kiekį vaikų ugdymo įstaigose gaminamuose patiekaluose VMVT tiria nuo 2013 metų. Nustatyta atvejų, kai pietų patiekale buvo 5 gramai druskos – visas paros kiekis.

„Nuolat dirbant, aiškinant darželių, mokyklų atsakingiems asmenims apie druskos poveikį sveikatai, taip pat supažindinant su tyrimų rezultatais, jau 2014 metais fiksavome mažesnius druskos kiekius, o 2015 metais visuose tirtuose mėginiuose druskos buvo nustatyta mažiau nei 0,3 gramo 100 gramų patiekalo“, – informavo specialistė.

Tyrimus dėl druskos VMVT atliks ir šiais metais.

Norint geriau informuoti vaikų tėvus, nuo sausio 1 dienos įvestas reikalavimas ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigų interneto svetainėse skelbti maitinimo organizavimo tvarkos aprašą ir valgiaraščius, kuriais vadovaujantis maitinami vaikai.

„Baltoji mirtis“

Neretai ir cukrus, ir druska pavadinami „baltąja mirtimi“, tačiau dažnas neįsivaizduojame savo patiekalų be šių priedų.

Kuo pavojingas cukrus? Pasak mitybos specialistų, dažnas daug cukraus turinčių maisto produktų vartojimas gali padidinti dantų ėduonies atsiradimo riziką, ypač esant prastai burnos higienai.

Mokslinių tyrimų duomenimis, didelis cukraus suvartojimas gali neigiamai veikti gliukozės ir insulino atsaką. Minėti veiksniai siejami su didesne aterosklerozės, kraujotakos sistemos ligų, antro tipo cukrinio diabeto rizika. Ir – antsvoris ar nutukimas. Jei maiste yra daug angliavandenių ir su maistu gaunama energija viršija organizmo energijos poreikius, angliavandeniai paverčiami kūno riebalais.

Ne mažiau rizikuojame ir vartodami daug druskos. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per didelis suvartojamos druskos kiekis gali būti pirminės arterinės hipertenzijos priežastis.

Pagrindinės druskos sudedamosios dalys yra natrio ir chloro jonai. Tam tikras kiekis šių elementų yra būtinas žmogaus organizmo skysčių ir rūgščių bei šarmų balansui palaikyti. Tačiau per didelis natrio kiekis sutrikdo organizmo skysčių pusiausvyrą, padidėja kraujo plazmos tūris, o tai lemia kraujo spaudimo padidėjimą.

Renkantis jau pagamintus patiekalus mitybos specialistai pataria pasidomėti, ar juose nėra transriebalų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tai yra pavojingiausi maisto riebalai.

Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai.

Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, naudojamais margarinuose ir komerciniam maisto ruošimui.

Transriebalų vartojimas gali sukelti žalą sveikatai ir neturi jokių naudingų savybių. Jie didina blogojo cholesterolio ir mažina gerojo cholesterolio kiekį, didina koronarinės širdies ligos ir diabeto riziką.

Vytauto RUŠKIO nuotr.

PATIEKALAS: Nuo šių metų sausio 1 dienos vaikams tiekiamuose patiekaluose druskos kiekis negali viršyti 1 gramo 100 gramų patiekalo.

GĖRIMAI: Ar sultys ir nektarai tinka vaikams? Ar jie nėra per saldūs? Tokie klausimai po Naujųjų buvo svarstomi vaikų ugdymo įstaigose.

UŽKANDŽIAI: Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos valgyklos darbuotojos bufete – tik tie gėrimai, konditerijos ir kiti gaminiai, kurių sudėtyje nėra transriebalų, o cukraus ir druskos kiekiai neviršija leistinų normų.

ŠVIETIMAS: Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė sako, kad vaikai sveikai maitintis turėtų ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose, todėl šviesti reikia ir tėvus.

VADOVĖ: Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos direktorė Stanislava Prazauskienė džiaugiasi, kad šalia jų mokyklos nėra parduotuvių, kuriose vaikai per pertraukas galėtų prisipirkti nesveikų užkandžių, todėl maitinasi mokyklos valgykloje, kur gauna sveiko ir šilto maisto.