Jono Maniko ūkyje žinias ir patirtį perima jau trečioji ūkininko karta

V.Leščinskienės nuotr.
Jonas Manikas įsitikinęs: „Kol žmonės valgys cepelinus, kugelį ir bulvinius blynus, tol mūsų produkcija ir bus reikalinga“.
Zaprutiškių ir Natiškių kaimų apylinkėse ūkininkaujančio vabalninkiečio Jono Maniko ūkyje apsilankėme per patį darbų įkarštį, kai prasidėjo bulviasodis, o savo eilės laukė tūkstančiai nepasodintų kopūstų daigų. Ūkyje triūsia ištisa Manikų giminės vyrų dinastija – tėvas ir sūnūs, o visai neseniai prisijungė ir iš Kauno grįžęs anūkas.

Pavasaris vėluoja

J. Manikas žinomas, kaip stambiausias bulvių augintojas Biržų rajone, 90 procentų užauginamos produkcijos realizuojantis didžiuosiuose prekybos centruose. „Bulvėmis verstis pradėjome nepriklausomybės metais. Kelis maišelius užauginome ir sėkmingai pardavėme. Neblogai sekėsi, tad kasmet vis didinome bulvių plotus. Sandėliavimui nusipirkome buvusį fermų kompleksą, įsigijome modernios įrangos. Dabar auginame 40 hektarų – „Romance“, „Vega“ ir kitų veislių bulves“,- sakė pašnekovas.

Anot jo, šiemet bulviasodis prasidėjo kiek vėliau nei įprastai, nes vėlyvesnis pavasaris. J. Manikas iš gyvenimiškos patirties žino, kad bulvėms sodinti tinkamiausia iki maždaug dešimties laipsnių šilumos įšilusi žemė. Tada bulvė greičiau sudygsta. „Geriausia sodinti daigintas, bet šiemet taip nutiko, kad pasodinome be daigų, todėl birželio pradžioje pirmi lapeliai turėtų išlįsti“,-paaiškino ūkininkas.

Skaitykite gegužės 10 dienos „Biržiečių žodyje“ arba prenumeruokite elektroninę laikraščio versiją (PDF). Užsisakyti galite www.birzietis.com