Gataučiuose – unikali aludarių šventė

V. Vižinio ir K. Isako nuotr.
Skaniausio alaus gamintoju pripažintas Vidas Gasiūnas.
Gegužės 26 d. Gataučių kaimas pakvipo naminiu alumi. Pirmą kartą Biržų krašte organizuotas naminio alaus čempionatas. Dėl geriausio aludario vardo varžėsi dešimt dalyvių iš Biržų rajono, kurių gaminamą alų ragavo šventės svečiai, aludarių palaikyti atvykę jų giminaičiai, vertino komisijos nariai. Paragauti naminio, pagal senąsias aludarių tradicijas, verdamo alaus susirinko daugiau nei šimtas žmonių.

Dalyviai iš viso rajono

Čempionate savo alų pristatė dešimt Biržų krašto aludarių: Antanas Grigaliūnas iš Drąseikių, Kęstutis Valentinavičius iš Mockūnų, Remigijus Kregždė iš Biržų, Gintaras Jarmalavičius iš Nausėdžių, Vitalijus Janušonis iš Vabalninko, Petras Kiseliūnas iš Biržų, Petras Urbonas iš Meilūnų, Valdas Vižinis iš Gataučių, Ričardas Ratnikas iš Šukionių, Vidas Gasiūnas iš Urboniškių. Šventės sumanytojas Valdas Vižinis „Biržiečių žodžiui“ sakė, kad renginys buvo ypatingas ne tik dėl to, kad pirmasis.

“Visi dalyviai noriai sutiko dalyvauti šventėje. Oras buvo puikus, svečių daug. Visą dieną sodyboje vyravo ypatinga nuotaika ir aura, nė vieno nereikėjo raginti, viskas vyko savaime, natūraliai, nuotaiką susikūrė patys šventės dalyviai su muzika, alumi, gamta“,- pasakojo renginio sumanytojas. Pasak jo, surengti šventę padėjo aplinkiniai.

“Pagalba ir bendrystė, rengiant šventę, buvo jaučiama iš visų: daug prisidėjo Nausėdžių kaimo bendruomenė, aplinkiniai kaimai, Margarita Venckūnienė, Ignas Šakuro“, – pasakojo V. Vižinis.

Linksminosi visi

Prieš čempionato oficialią pradžią susirinkę aludariai pasitarė, kaip turėtų būti vertinamas jų pagamintas alus, susipažino su vertintojais – Adu Jakubausku, Gintautu Misiukevičiumi ir Sandra Petrulioniene. Pasirodžius pirmajam alui, jo paragauti galėjo kiekvienas šventės dalyvis, ūžė už stalų susėdę visi šventės svečiai, palaikyti artimųjų atvykusios aludarių šeimos, giminės. Ąsočių nespėję nešioti pagalbininkai, spėriai sukosi pilstydami į bokalus vis naują alų, kuris pirmiausia teko vertinimo komisijai.

“Tai buvo naminio alaus čempionatas. Jame dalyvavę aludariai vaišino alumi, pagamintu pagal senąsias tradicijas, išlikusias iš senelių ir prosenelių.Toks alus yra gaminamas senose statinėse ir jo verdama daug – po 100 litrų. Vienintelis gamybos procese naudotas matavimo prietaisas – termometras, nors kai kurie aludariai ir be jo išsivertė“,- pasakojo V. Vižinis.

Išrinktas skaniausias alus

Komisijos sprendimu, skaniausio alaus gamintoju buvo pripažintas ir apdovanotas Biržų krašto alaus tradicijų puoselėtojas Vidas Gasiūnas. Aludariui įteiktas didžiulis salyklo maišas ir apynių pakuotė, atkeliavę iš „Dundulio“ sandėlio. Antros vietos nugalėtoju tapo Gintaras Jarmalavičius, trečiosios – Petras Urbonas. Šventę pagyvino anykštėnų grupės „Žažumbrio slibinai“ muzika, svečius taip pat linksmino Kęstučio Valentinavičiaus atsivežtos armonikos garsai. Temstant prabilo ir Irinos Šakuro akordeonas. Pasak V. Vižinio, kitą dieną visi renginyje dalyvavę alaus mėgėjai prabudo puikios nuotaikos ir šviesia galva.

“Viskas vyko gražiai ir harmoningai. Tai buvo šventė žmogaus dvasiai, aludarystės kultūrai. Nė vienas nepadaugino, nesielgė keistai, žmonės buvo patenkinti, o šventei pasibaigus, dar nemažai jų liko pasisėdėti“,- sakė V. Vižinis.