Naujausios
Medikai patarimus pacientams sudėjo į leidinį
Respublikinės Šiaulių ligoninės dietologė Regina Galubauskienė su gydytojais nefrologais Algirdu ir Donatu Tamošaičiais parengė knygelę „Lėtinis inkstų nepakankamumas ir mityba“. Leidinyje medikai pataria pacientams, ką reikėtų valgyti, kad padėtų savo inkstams, kokių produktų atsisakyti.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Medikai pažymi, jog mitybos korekcija tampa aktuali sergantiesiems lėtinėmis inkstų ligomis, ypač, kai sutrinka inkstų funkcija. Dietinis gydymas yra tiek pat svarbus, kaip ir medikamentinis.
Gydytojas A. Tamošaitis atkreipia dėmesį, jog su gydytojų pagalba paciento sveikata pagerėja, jis jaučiasi sveikas ir dažniausiai pamiršęs apie atsargumą ima valgyti viską, ko negalima: bulves, blynus, plokštainį, vėdarus.
„Namiškiai, ateidami lankyti ligonį, atneša vynuogių, bananų, braškių, kivių, apelsinų – vaisių, turinčių daugiausiai kalio. Perdozavę kalio turinčių produktų sergantieji inkstų nepakankamumu gali staigiai numirti“, – aiškina gydytojas nefrologas.
Knygelėje pateikiami dviejų savaičių subalansuoto maitinimosi valgiaraščiai, patiekalų receptai. Taip pat inkstų ligomis sergančiųjų mitybos būklės įvertinimas bei energinio poreikio apskaičiavimas, maitinimosi abėcėlė susirgimo pradžioje – ir pacientams, ir jais besirūpinantiems artimiesiems.
„Visuomet sakau, kad turime gydyti ne tik ligą, bet ir ligonį, todėl kiekvienas atvejis yra individualus. Mityboje turi būti trys pagrindiniai principai – įvairovė, saikas ir subalansuotumas“, – teigia dietologė R. Galubauskienė.
Leidinyje nurodyti konkretūs ribojamų maisto medžiagų kiekiai įvairiuose produktuose, pateikti technologiniai ruošimo būdai, leidžiantys sumažinti jų kiekį patiekaluose. Dieta pacientams skiriama su sumažintu baltymų, natrio, kalio, fosforo, kalcio kiekiu.
Knygelėje pateikta Minesotos universiteto sudaryta maisto produktų sudėties lentelė, kurioje paryškinti daug pavojingų maistinių medžiagų ligoniams turintys produktai.
Knygeles gydytojai nefrologai dalins savo pacientams kaip atmintines, elektroninė versija viešai patalpinta specializuotoje nefrologų interneto svetainėje.
Gydytoja R. Galubauskienė lygiagrečiai išleido dar vieną knygelę „Visavertė mityba vyresnio amžiaus žmonėms“. Joje primenama, jog vyresnio amžiaus žmonėms reikėtų mažiau valgyti riebaus, saldaus maisto, druskos, valgyti daugiau skaidulinių medžiagų – vaisių ir daržovių.
„Kiti gali paklausti: o ką mums tada valgyti, mėgstame mėsą. Aš patarčiau mėsą valgyti triskart per savaitę, po nedidelį gabaliuką su didžiuliu kalnu daržovių“, – pataria dietologė. Rekomenduotina neriebi paukštiena, jūrų gėrybės.
Reikėtų neužmiršti grūdinių kultūrų, kuriose gausu augalinės kilmės baltymo, pavyzdžiui, burnočio sėklų, bolivinės balandos, avinžirnių, lęšių.
Autorės nuotr.
PRISTATYMAS: Šiaulių miesto savivaldybėje leidinį pristatė (iš kairės) Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugijos „Atgaja“ pirmininkas Egidijus Kalinaitis, knygos autorius, Nefrologijos-toksikologijos skyriaus vedėjas A. Tamošaitis ir gydytoja dietologė R. Galubauskienė.