Rapolas Šlivinskas apie receptus ir laikraštį

Rapolas Šlivinskas apie receptus ir laikraštį

Rapolas Šlivinskas apie receptus ir laikraštį

Šiaulietis Rapolas Šlivinskas „Šiaulių kraštą“ skaito nuo pirmųjų numerių — daugiau nei dvidešimt metų. Šiemet pats tapo mūsų herojumi — skaitytojai jį išrinko mėnesio kulinaru.

Keturios koldūnų rūšys

Daug kam patiko pono Rapolo „Dienos receptų“ skyreliui pasiūlyti “Cementinukai“ — koldūnai su bulvių įdaru.

Ponas Rapolas skaičiuoja, kad juodu su žmona Genovaite gamina keturias koldūnų rūšis: įprastus su mėsa, su varške, „cementinukus“ ir dar “lašinuočius“. Pastaruosius ypač mėgstanti Šlivinskų marti draugiškai priekaištavo uošviui, kad jų nepasiūlęs “Šiaulių kraštui“.

Ponas Rapolas „klaidą“ taiso ir mus vaišina lašiniuočiais su raugintais kopūstais. Patiekalas — pikantiškas.

„Lašiniuočių“ įdaras daromas iš karšto rūkymo susmulkintų pažandžių, įmušto kaušinio, saujos džiuvėsėlių, šaukšto miltų, pipirų. Išvirti koldūnai valgomi ne su grietine ar kokiais padažais, o su raugintais kopūstais, į kuriuos dar dedama tik svogūno.

Mokėsi iš mamos

„Dukra sako, jog valgio gaminimas — mano hobi, — juokiasi ponas Rapolas. — Bet yra ne visai taip.“

Aštuoniasdešimt vienerių metų vyras sako, jog išmoko valgį gaminti, norėdamas padėti mamai.

„Augau tarp trijų seserų, vyriausioji mokėsi, kitos seserys už mane gerokai jaunesnės, jas pačias reikėjo prižiūrėti. Mačiau, kad mama pražuvusi darbuose, stengiausi jai padėti. Žiūrėdavau, ką, kaip ji daro virtuvėje, ir pats bandžiau“.

Pirmuosius cepelinus išvirė dešimties. Mama sirgo, o reikėjo pavaišinti į svečius atkakusį tėvuko dėdę. Pridėjo į tarkius ruginių miltų, cepelinai išsileido, bet dėdė virėją gyręs. Pirmąjį pyragą iškepė trylikos metų — per Atvelykį. Mama, užmaišiusi mielinę tešlą, su tėvu išvažiavo į bažnyčią, kol grįžo, pyragas ir bandelės jau buvo iškepti.

Laikraštį rinkosi iš karto

Virtuvėje iki šiol mėgstantis suktis ponas Rapolas vertina „Šiaulių krašte“ atsiradusį skyrelį “Dienos receptai“.

„Kas rytą į rankas paėmęs laikraštį peržiūriu pirmąjį puslapį, įdomu, kokia yra laikraščio “vinis“, — sako jis. — Bet skaityti pradedu nuo paskutinio puslapio — nuo “Dienos receptų“, paskui skaitau viską.“

R. Šlivinskas pasakoja, jog apie „Šiaulių kraštą“ išgirdo, kai jo dar nė nebuvo. Sužinojo, kad Šiauliuose eis naujas laikraštis, kad jo redaktoriumi bus Vladas Vertelis.

„Todėl, kai “Šiaulių kraštas" pasirodė, man buvo labai įdomu, koks tas laikraštis, skaitau jį nuo pirmo numerio“, — sako ponas Rapolas.

Vienu metu, prisipažįsta, bandęs skaityti kitą vietos laikraštį, bet greitai grįžo prie „Šiaulių krašto“.

„Vertinu laikraštį už nuosaikumą, objektyvumą, — sako mūsų skaitytojas. — Man nepatinka, kada rašoma tendencingai.“

Regione turi daug pažįstamų

R.Šlivinsko nuomone, „Šiaulių krašto“ privalumas, kad jis yra regioninis laikraštis.

„Gaunu žinių ir apie Šiaulius, kuriuose gyvenu, ir apie visą kraštą, — sako ponas Rapolas. — Man įdomu, kas vyksta Kelmėje ir mano gimtajame krašte — Tytuvėnuose, Joniškyje ar Radviliškyje, Pakruojyje ar Akmenėje. Esu dirbęs kolūkiuose, buvau Tytuvėnų žemės ūkio technikumo direktoriumi, po to dvidešimt šešerius metus dirbau Šiaulių 1-ojo grūdų kombinato direktoriaus pavaduotoju. Nuo tų laikų pažįstamų turiu visuose rajonuose, ir man įdomu skaityti apie žinomas vietoves, žmones, ūkius, bendroves.“

Nuo politikos iki meilės

R. Šlivinskas žiniasklaidoje, ypač didžiuosiuose dienraščiuose, pasigenda politinės situacijos analizės. Tokiam skaitytojui kaip jis analitiniai straipsniai ar komentarai yra įdomūs, reikalingi. Galima su savo nuomone palyginti, pasiginčyti ar padiskutuoti.

Jo žmonai Genovaitei, buvusiai pedagogei, įdomios mokyklų problemos. Ji vertina ir „Sveikatos“, “Keturių kampų“ puslapius.

Jiedu džiaugiasi, kad „Šiaulių krašte“ vėl pasirodė “Atolankos“. Jose debiutavo ir jų sūnus muziejininkas Almantas Šlivinskas.

Šlivinskų pora, kartu išgyvenusi pusę amžiaus, išauginusi tris vaikus, pernai atšventusi auksines vestuves, mano, kad labai aktuali yra šeimos tema. Meilė, vaikų auginimas, sutuoktinių problemos, anot jų, — „tai amžina tema“.

„Ji ir jauniems, ir mūsų amžiaus žmonėms įdomi“, — sako Šlivinskai.

Jų meilė buvusi ne iš pirmo žvilgsnio, bet „likimo nulemta“. Ypač tuo įsitikinęs ponas Rapolas, kuris jau buvo išsirinkęs kitą merginą.

NUOMONĖ: Šiaulietis Rapolas Šlivinskas „Šiaulių kraštą“ skaito nuo pirmojo numerio, bandė vienu metu prenumeruoti kitą laikraštį, bet greitai grįžo: “Man patinka, kad “Šiaulių kraštas“ nuosaikus, objektyvus laikraštis.“ Šalia - žmona Genovaitė.

DOVANA: Rapolui Šlivinskui, kurį „Šiaulių krašto“ skaitytojai išrinko mėnesio kulinaru, įteikėme redakcijos dovaną — knygą “Patiekalų puošyba“.

 

PATIEKALAS: Ponas Rapolas verda pikantiškus koldūnus „Lašiniuočius“, kurie valgomi su raugintais kopūstais.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.