Kilučių užtvanka – nėra tramplino, neria nuo tiltelio

J.Grubinskaitės nuotr.
Ar įmanoma įsivaizduoti, kad kada nors viename iš Biržuose esančių ežerų gali stovėti tikras tramplinas, kurį dabar atstoja Kilučių užtvanka?
Kilučių užtvanka ir vasaros metu ten besirenkantys maudynių mylėtojai tapo rūpesčiu ir netgi kelia baimę, nes mėgstantys šuolius į vandenį priversti laužyti taisykles. Neabejingas pilietis kreipėsi klausdamas, kada Kilučių užtvanka bus sutvarkyta ir įrengtas saugus tramplinas.

Pavojinga, bet neturi pasirinkimo

Vieša paslaptis – Kilučių užtvankos tarnybinis lieptelis naudojamas ne pagal paskirtį. Vasarą ten renkasi jaunimas, mėgstantis ekstremalią pramogą – šokinėjimą į vandenį. Šuoliai į vandenį – viena įdomiausių ir grakščiausių sporto šakų, ugdanti drąsą, pasitikėjimą savimi ir gerinanti bendrą fizinę būklę – jei... elgiamasi protingai.

„Nematau jokių draudžiančių ženklų, kurie neleistų man čia mėgautis šuoliu į vandenį. O kur dar man tai daryti? Į kitus miestus važiuoti?“ – kalbėjo prie Kilučių užtvankos sutiktas jaunuolis.

Kitas sutiktas žmogus sakė: „40 metų čia maudomės ir šokinėjame. Per tiek metų niekas nesugebėjo pasirūpinti bent tuo, kad maudykla būtų oficialiai įregistruota. Patys tvarkome krantą, pjauname meldus, prižiūrime ir palaikome tvarką“.

Pašnekovas neneigė, kad nelaimingų atsitikimų per tiek dešimčių metų yra pasitaikę. „Kokiame sporte nebūna“,– retoriškai klausė jis.

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Ričardo Sabo, šokinėti nuo užtvankos draudžiama: „Kol Viešosios tvarkos pareigūnai stovi prie užtvankos, šuoliai į vandenį nevyksta. Bet suprantate, kad niekas nestovės ir nesaugos. Žmonės patys už save atsakingi“.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/