
Naujausios
Verslo naujokės prognozuoja sėkmę
Šiaulietės Diana Stanislovaitienė ir Jurgita Šidlauskienė – verslo naujokės. Greitos, sveikos ir sočios vakarienės paslaugą kol kas tik gimtojo miesto gyventojams siūlančios moterys pirmuosius originalios idėjos vaisius kremta tik antras mėnuo. Abi viliasi, kad Šiauliai joms taps tramplinu ir į kitus Lietuvos miestus.
Dvi draugės ragina ir kitas moteris savo idėjų nelaikyti uždarytų. O abejojančioms sėkme sako, kad, jei staiga imtų ir nepavyktų, net ir nesėkmė gali tapti varomąja jėga judėti tolyn.
Edita KARKLELIENĖ
edita@skrastas.lt
Receptas ir produktai – vienoje dėžėje
Dviejų energingų šiauliečių įkurta įmonė žengia tik pirmuosius verslo žingsnelius. Tad apie pelną, juokiasi moterys, kalbėti dar labai labai anksti.
Dianos ir Jurgitos verslo esmė paprasta: į vieną dėžutę sudėti visus produktus, reikalingus konkrečiam patiekalui (jų receptas taip pat įdėtas į dėžę) pasigaminti.
Taip sukomplektuojama vakarienė: pavyzdžiui, gabalėlis ekologiškomis daržovėmis marinuotos sprandinės, ekologiškos švariai nuplautos bulvės, vienkartiniame indelyje sutarkuoti burokėliai.
Tokį vakarienės kompleksą nusipirkusiai moteriai, anot J. Šidlauskienės, nebereikia po darbo lakstyti po prekybos centrą ir mąstyti, kokius produktus įsigyti ir ką gaminti vakarienei – užtenka dailioje dėžėje supakuotus produktus – mėsytę, bulves ir kt. – sudėti į čia pat pridėtą kepimo rankovę ir pašauti į orkaitę. Ir jau po pusvalandžio šeima sėda vakarieniauti. Beje, dėžėje pridėtas ir spalvingas patiekalo receptas bei informacija, per kiek laiko viską galima išsikepti.
„Moterims po darbo dienos suteikiame progą ne plušėti virtuvėje, o daugiau dėmesio skirti vaikams ar sau palepinti“, – sako į privačią veiklą visa galva panirusi ilgametė valstybinės įstaigos darbuotoja J. Šidlauskienė.
Anot ponios Dianos, judviejų produktas orientuotas į šiuolaikinę labai užimtą moterį: viskas kuo patogiau, paprasčiau ir greičiau.
Ji pabrėžė, kad visi jų maisto kompleksai – ir du šiuo metu turimi, ir kiti būsimi – surinkti, sukomplektuoti ir pagaminti tik iš ekologiškų produktų bei prieskonių. Mėsos marinatas – unikalus, pačios Dianos sukurtas.
Kad viskas būtų „super“, moterys su kai kuriais mūsų šalies ekologiškų produktų augintojais jau spėjo sukirsti rankomis dėl bendradarbiavimo.
Veiklios moterys Diana ir Jurgita turi ir principingų planų. Neseniai paskambino Lietuvoje gerai žinomai kulinarei ir kulinarinių laidų vedėjai Beatai Nicholson bei pasisiūlė į savo „greitos vakarienės“ asortimentą įtraukti ir Beatos virtuvės patiekalą.
Panašu, kad žinoma kulinarė pasiūlymu liko patenkinta, pateikė tik vienintelį reikalavimą: kad jos vardo maistas būtų gaminamas tik iš aukščiausios kokybės sveikų produktų. Tad jau netrukus šiauliečiai galės savo šeimos vakarienei įsigyti Beatos virtuvėje sukurtą vištienos patiekalą keturiems asmenimis.
Kad darbo ir veiklos, juokauja abi moterys, nebūtų per mažai, abi rezga mintį teikti galutiniam apdorojimui parengtų maisto produktų bei priedų išvežiojimo paslaugą.
Ateityje moterys ketina sveiko maisto – ekologiškų daržovių saldainių, traškučių ir kt. – rinkinukus pristatyti ir kelių Šiauliuose veikiančių degalinių klientams. Pirmieji būsimo bendradarbiavimo pokalbiai jau įvykę.
Minčių – daug, idėja – viena
35-erių Diana ir trejais metais vyresnė Jurgita susipažino pernai Šiauliuose, kaip ir dar keliuose šalies didmiesčiuose, vykusio verslo projekto „Išmani moteris“ renginiuose.
D. Stanislovaitienę visada traukė su maisto ruošimu ir vaikų auklėjimu susijusi veikla.
J. Šidlauskienė savo verslo planus siejo su socialiniais reikalais, gal net su privačiais senelių namais. Šiomis idėjomis laisvų verslo nišų ieškančios šiaulietės projekto renginių tuomet ir dalijosi.
Dianos idėja teikti sveikų produktų paruošimo ir sukomplektavimo paslaugą patiko ir Jurgitai. Taigi pasibaigus projektui abi moterys, į minėtą projektą atėjusios su glėbiu individualių idėjų, išėjo turėdamos vieną bendrą tikslą.
Užsimezgusi dviejų energingų moterų draugystė netrukus suaugo į vientisą verslo nišą – kurti skanaus ir sveiko maisto fabriką.
Kol verslo tik pradžia, darbo valandos, šypsosi verslininkės, joms neegzistuoja. Dėl to neretai iki vėlaus vakaro darbe užsibūnančios moterys sulaukia atžalų priekaištų. Diana ir Jurgita jų prašo šiek tiek pakentėti, na, kol reikalai įsibėgės.
O nuveikti dabar reikia tikrai daug: suieškoti ekologiškų produktų tiekėjų, sudaryti sandorius su receptų kūrėjais, susisiekti su produktus ruošiančiais kulinarais, galų gale viską, ko reikia konkrečiam patiekalui, sudėlioti į vieną dėžę.
Veiklos daug, o apie pelną tikisi galėsiančios pagalvoti gal tik po kokių metų.
Jaunosios verslininkės juokiasi paklaustos, kodėl gi originalios idėjos neveža į kitus šalies didmiesčius? Tokių planų, sako, yra. Juolab kad šiauliečiai esantys ganėtinai atsargūs žmonės. Greičiausiai dėl to ir apsisprendė savo verslą pradėti būtent Šiauliuose.
„Jei šiauliečiai mūsų siūlomą paslaugą priims, beveik galime būti tikros, kad Vilniuje ar Kaune ji tikrai prigis, – sako šiaulietės. – Pradėti drąsiau nuo savo aplinkos.“
Pirmyn į verslą
Ar nebijojo pradėti, kai šiais laikais paslaugų ir prekių pasiūla tokia didžiulė?
„Žinoma, kad neramu. Kirbėjo klausimai: ar pavyks, kaip pavyks, ar prigis, ar duos pelno, ar nepritrūksime pinigų..." – sako J. Šidlauskienė.
Moterys prisipažįsta verslo pradžiai galvojusios apie kreditus. Tačiau planai taip ir liko planais – abi vieningai nusprendė: geriau viskas lėčiau ir po truputį, bet savomis lėšomis.
Išdrįsusios pradėti, kaip sakoma, lygioje vietoje, šiaulietės ragina taip pat pasielgti ir kitas dažnai genialių idėjų turinčias, bet ryžto stingančias moteris. Bandyti, teigia, labiau apsimoka, negu likti nepabandžius, o paskui dėl to gailėtis.
„O jei ir nepavyktų tapti verslininkėmis, tai bus puiki patirtis, – šypsosi J. Šidlauskienė. – Juolab kad kažkokia išeitis visada yra. O nesėkmės neretai tampa varikliu į sėkmę.“
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
VERSLAS: Šiaulietės (iš dešinės) Diana Stanislovaitienė ir Jurgita Šidlauskienė šiuo metu tebėra ties nuosavo verslo startu. Tačiau abi tikisi, kad finišo tiesioji – ne už kalnų.
NAUJOVĖS: Greita vakarienė – taip verslo naujokės Jurgita (dešinėje) ir Diana vadina savo kūrinį – į dailią dėžę sudėtus produktus.
PRODUKTAI: Štai į tokią dėžutę sudedami absoliučiai visi vienam patiekalui pagaminti reikalingi maisto produktai ir priemonės. Parsinešus namo, mėsą tereikia sudėti į pridėtą kepimo rankovę ir pašauti į orkaitę.