As­me­ni­nis asis­ten­tas – nau­ja pa­slau­ga, pa­de­dan­ti gy­ven­ti

V. Leščinskienės nuotr.
Vabalninkietis Edvardas Ramanauskas asmeninės asistentės Gitanos dėka sužinojo, kad galima gyventi šviesiau ir gražiau – vaikinas planuoja grindis kloti linoleumu.
Asmeninio asistento paslauga – dar nauja, o jos esmė – ne atlikti veiksmus už neįgalųjį, bet dirbti kartu su negalią turinčiu asmeniu, kad jis įgytų kuo daugiau savarankiškumo. Vabalninkietis Edvardas Ramanauskas tuo įsitikino – vaikų namuose augęs vaikinas asmeninio asistento dėka pajautė kitokio, geresnio gyvenimo skonį.

Sunki vaikystė

Vabalninkiečio Edvardo Ramanausko gyvenimas nelepino – vaikinas augo vaikų namuose, paskui pas globėjus, iš kurių meilės ir rūpesčio nejautė. „Gavę pašalpą už mane, ją kaipmat prašvilpdavo, o aš eidavau apiplyšęs. Manęs net pas gydytojus nenuvesdavo, vaikščiodavau sutinusiu žandu. Su biologiniais tėvais galimybę susipažinti turėjau, bet man nebuvo įdomu – jie manęs neaugino“,- nuoskaudų neslėpė sunkią vaikystę turėjęs jaunuolis.

Sulaukęs pilnametystės ir gavęs vienkartinę išmoką įsikūrimui, Edvardas įsigijo namą Vabalninke. Trobesys – senos statybos, žemomis lubomis, išpuvusiomis grindimis virtuvėje. „Aš taip augęs, kad galiu prie bet kokių sąlygų prisitaikyti, man gerai, kaip yra“,- sakė E. Ramanauskas.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/