Už ką atsakinga Varzienė?

Autoriaus nuotr.
Kęstutis ISAKAS
Pastarajame Biržų rajono savivaldybės tarybos posėdyje ilgametė politikos veikėja, dabartinė administracijos direktorė Irutė Varzienė pareiškė, jog „elektros įjungimas ar išjungimas priklauso nuo seniūnų ir apie tai pirmiausia su jais reikia kalbėtis“. Vadinasi, kaimų apšvietimas tamsiu laikotarpiu, dėl kurių I. Varzienei priekaištavo tarybos narė Edita Čepokienė, nėra administracijos direktorės kompetencija. Seniūnai yra tiesiogiai jai pavaldūs ir rajono gyventojų saugumo klausimas jai turėtų būti prioritetinis. Viršininkė nekontroliuoja ir nesidomi, ką daro jos pavaldiniai, todėl kaimų gyventojai priversti vaikščioti tamsoje. Tai už ką atsako Irutė Varzienė?

Kalbų daug, o konkrečių darbų?

Dar vienas I. Varzienės pareiškimas, jog dirbant savivaldybės administracijoje neįmanoma „apsieiti be politikos“, nes postas esą politinio pasitikėjimo. Dabar aišku, kodėl valdininkė tiek daug politikuoja. Tačiau ji pamiršo, jog Valstybės tarnybos įstatymas draudžia tai daryti, o administracijos direktorė yra būtent valstybės tarnautoja. Keistas ir mero Vyto Jarecko sprendimas leisti pasisakyti I. Varzienei po to, kai tarybos nariai pasisako „už“ arba „prieš“. Savivaldybės tarybos reglamente nenumatyta, kad administracijos direktorė tuo metu galėtų oponuoti tarybos nariams ir kalbėti po jų kalbų. Iš esmės taryba yra tiesioginė I. Varzienės darbdavė. Kas būtų, jei privačiame versle pavaldinys šoktų į akis savo vadovui? Tačiau ilgametei politinei veikėjai leidžiama viskas. Tai aiškiai parodo, kad ne meras Vytas Jareckas yra savivaldybės vadovas.

Net 17 tarybos narių pritarė administracijos direktorės I. Varzienės ataskaitai. Dauguma net neturėjo jokių klausimų. Vienintelė E. Čepokienė išdrįso išsakyti tiesą ir pakelti rajone opų valdžios dialogo su visuomene klausimą. Kiti tarybos nariai tik sarkastiškai šypsojosi. Vertinčiau tai, kaip jų spjūvį rajono gyventojams į veidą. Kodėl tautos išrinktieji pamiršo, jog atstovauja biržiečiams ir privalo kovoti už paprastą žmogų? Kodėl neklausė apie duobėtus kelius ir neišvažiuojamus žvyrkelius? Kodėl nesidomėjo, kas daroma, norint sumažinti beprotiškai aukštas šilumos kainas Biržų mieste? Kodėl jiems nerūpėjo uždaromos kaimų mokyklos, medicinos punktai? Kodėl iš kranų dešimtmečiais teka rudas skystis, bet ne vanduo? Konservatorių atstovė Dominyka Tribienė džiaugėsi, kad DARBŲ ataskaitoje paminėtos problemos ir jų galimi sprendimų būdai. Kažkoks absurdas! Juk dauguma tų problemų įsisenėjusios, jos identifikuotos jau ne vieną dešimtmetį. Ataskaitoje turėtų būti nurodyti konkretūs atlikti darbai, o ne problemų sprendimo būdai, apie kuriuos šnekama jau daug metų. Tai reiškia, jog praktiškai niekas nenuveikta. Liberalas Aidas Vaitkevičius įsitikinęs, kad kasdienės problemos sprendžiamos, viešųjų erdvių projektai koordinuojami, darbai vyksta pagal projektus. Iš tikrųjų prisimename automobilių aikštelę be įvažiavimo, kuri įrengta pagal „projektą“, arba „auksinį“ tualetą, kuris už daugiau nei 100 tūkstančių eurų statomas Biržų miesto J. Janonio aikštėje, paprastiems žmonėms uždaromą Radvilos gatvę, kuria galima buvo patogiai privažiuoti prie centrinio pliažo... Kaip galima balsuoti už tokią ataskaitą?

Kalbant apie I. Varzienės veiklą valdžioje, labiausiai įsimena ugningos kalbos renginiuose, priešų paieška ir nuolatiniai kaltinimai dėl nesėkmių kitiems. O kas atsakys už „kliurkas“, kaip kartą sakė pati valdininkė, Nausėdžių ir Pačeriaukštės kultūros namų rekonstrukcijų metu, baudos „Biržų vandenims“ istorijoje, neįgyvendintus bibliotekos ir sporto komplekso projektus? Tai, aišku, praeities dalykai. Tačiau kas gali įvardinti dešimt konkrečių per praėjusius metus atliktų I. Varzienės darbų dabar? O galbūt apsipirkinėjimas moteriškų drabužių parduotuvėse darbo metu yra tikras pasiekimas, vertas dėmesio?

Investuotojų mistika

Dar vieną kartą Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė I. Varzienė kalbėjo apie „mistinius“ investuotojus. Aišku, verslo pritraukimas tampa mistika, jei nebendrauji su verslininkais ir praktiškai nieko nedarai, skatinant naujų darbo vietų steigimą. Nors turi pavaduotoją Astrą Korsakienę, kuri už tai tiesiogiai atsakinga. Tačiau nėra supratimo, kad investuotojai patys į rajoną neateis. Jiems reikia sudaryti patrauklias sąlygas, ką sėkmingai daro Akmenės, Molėtų, Rokiškio ir kiti Lietuvos rajonai. Jiems ir atitenka šimtai naujų darbo vietų, jų biudžetai pildosi gyventojų pajamų mokesčiu, o Biržams lieka tik ilgamečių politikų dūsavimai ir sarkastiškos šypsenos. O juk didelę jaunimo emigraciją gali sustabdyti tik geras uždarbis ir patrauklios gyvenimo sąlygos. Šiandien vietos valdžia dėl to galvos nesuka.

P.S. Komentaro autorius nepriklauso jokiai partijai ar politinei organizacijai ir nedalyvauja jų veikloje. Atstovauja tik viešajam interesui.