Kaip nepamiršti visko, ką perskaitome?

Yra žmonių, kurie puikiai atsimena ne tik knygas, kurias skaitė prieš metus, bet ir kūrinius, skaitytus prieš kelias dešimtis metų. Fenomenalios atminties savininkai pirmieji pokalbiuose ir diskusijose pradeda žodis į žodį cituoti mėgstamų eilėraščių eilutes arba ištisas romanų pastraipas, taip stebindami aplinkinius, jie tarsi vaikščiojančios bibliotekos. Nors toks gebėjimas sutinkamas retai ir yra susijęs su fotografine atmintimi, kai lengviausiai įsimenami tie dalykai, kurie yra pamatomi, net ir greitai pamirštant skaitytą literatūrą, šį gebėjimą galima lavinti įvairiomis technikomis ir pratimais. Tai padės ne tik palikti gerą įspūdį draugų kompanijoje – lengvesnis taps ir mokymosi procesas.

Aktyvūs ir pasyvūs skaitytojai

Norint geriau įsiminti tai, kas perskaitoma, reikėtų lavinti aktyvaus skaitymo įgūdžius ir iš pasyvaus skaitytojo pereiti į aktyvaus skaitytojo rolę. Pasyvūs skaitytojai dažniausiai perskaito žodžius, bet nereflektuoja, apie ką iš tiesų buvo tekstas, o aktyvūs skaitytojai pradeda kūrinį dėl to, kad nori sužinoti, kas jame bus rašoma. Didžiausias skirtumas tarp pasyvaus ir aktyvaus skaitytojo yra noras užbaigti kūrinį ir noras sužinoti, apie ką yra kūrinys.

Tapti aktyviu skaitytoju galite tik tada, jei iš tiesų renkatės literatūrą, kuri jums atrodo įdomi ir vertinga. Jeigu skaitysite tik iš noro galėti pasakyti, kad perskaitėte būtent tą ar kitą knygą, greičiausiai skaitymas bus greitas, pasyvus ir paviršutiniškas.

Efektyvaus skaitymo principai

Ne tik skaityme, bet ir visose gyvenimo srityje strategija ir planavimas padeda pasiekti geresnių rezultatų. Sąmoningai išsiugdę kelis naudingus įpročius visai nepastebimai galėsite pagerinti skaitymo kokybę.

Kokybė svarbiau nei kiekybė – dvi knygos per mėnesį, į kurias tikrai įsigilinote, apmąstėte, pasižymėjote įdomias mintis, yra daug geriau nei dešimtys knygų, kurias užmiršite jau kitą mėnesį.

Pamirškite greitąjį skaitymą – geriau mokykitės praktikuoti lėtąjį, atidų skaitymą.

Nesinaudokite knygų santraukomis – jos atima iš skaitytojo tikrąją skaitymo patirtį ir malonumą, nes knygų esmė yra ne tik pagrindiniai įvykiai, sudėlioti santraukoje, bet visuma, kurią suprantame tik skaitydami knygą nuo pirmo iki paskutinio puslapio.

Neskaitykite knygų, kurios jums nuobodžios – tokias knygas jūsų smegenys užmirš greičiausiai, todėl neverta vargti. Pasaulyje yra milijonai knygų, todėl neverta gaišti laiko nuobodžioms.

Nesivaikykite madų

Renkantis knygas nėra taisyklių – neverta aklai sekti kitų žmonių rekomendacijomis, reklamomis ar skaityti klasikinių kūrinių vien todėl, kad atrodytumėte labiau išsilavinę. Knygos turi būti jums aktualios ir rezonuoti su asmeninėmis patirtimis – kuo įdomesnė knyga, tuo didesnė tikimybė, kad net ir praėjus daugeliui metų ją atsiminsite. Platų knygų pasirinkimą siūlo knygynas www.vaga.lt, kuriame rasite ne tik poezijos ir pasaulinės klasikos literatūros, bet ir šiuolaikinių lietuvių bei užsienio autorių kūrinių, saviugdos knygų.

Pasidomėkite knygos kontekstu

Kuo daugiau žinosite apie knygą, tuo įsimintinesnė ji taps – tai ypač galioja seniau parašytiems kūriniams. Pasidomėkite, koks buvo knygos istorinis kontekstas, kokia tuo metu buvo šalies, kurioje išleista knyga, politinė situacija, galbūt tuo metu ten vyko svarbūs perversmai, atsirado naujos technologijos ir pan.? Kontekstinės žinios apie literatūrą ir rašytojus gali padėti geriau suprasti tam tikrų kūrinių atsiradimo priežastis ir tarp eilučių esančias potekstes.

Kodėl skaitote?

Kiekvieną kartą imdami naują knygą į rankas, atsakykite sau į klausimą „kodėl aš skaitau?“ – tai padės suprasti, ką konkrečiai norite gauti iš skaitymo proceso ir geriau įsiminti knygos turinį. Galbūt skaitote dėl pramogos? O gal norite pakelti kvalifikaciją savo darbe? Išmokti naujų įgūdžių? Suprasti kažką, kas iki šiol atrodė sudėtinga? Žinojimas, ko tikitės iš tam tikros literatūros, padės jai ilgiau išlikti atmintyje.

Derinkite knygas prie savo aplinkos

Kitas efektyvus būdas, kaip geriau įsiminti perskaitytą turinį – rinktis tokias knygas, kurios turėtų sąsajų su dabartinėmis gyvenimo aplinkybėmis ar netgi vieta, kurioje tuo metu esate. Pavyzdžiui, jei atostogaujate ir keliaujate po pasaulį, rinkitės knygas, kuriose herojai keliauja (J. Kerouac, E. Hemingway, H. D. Thoreau ir t.t.). Jeigu išgyvenate netektį ir nežinote, kaip su ja susigyventi, skaitykite romanus, kuriuose veikėjai patiria panašius sunkumus. Susiduriate su sunkiai atsakomais gyvenimo klausimais? Filosofijos knygų lentynoje paieškokite autorių, kurie savo veikaluose bando atsakyti į jus kankinančius klausimus.

Skaitydami užsirašinėkite

Tai vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuos reikia įprasti daryti, jeigu norite ilgam įsiminti skaitytą tekstą. Savais žodžiais perrašydami esminius dalykus iš knygos arba tiksliai nukopijuodami į užrašų knygutę patikusias citatas, smegenims išsiunčiate signalą juos pakartoti ir įsiminti. Taip pat perskaitę kiekvieną knygą užrašykite ar pagalvokite apie tai, kaip ją pristatytumėte žmogui, kuris apie ją visiškai nėra girdėjęs.

Svarbiausia – koncentracija

Jokie populiarūs pratimai ir technikos nepadės, jeigu skaitymo metu nebūsite susikoncentravę tik į skaitomą kūrinį. Tai galioja visų žanrų tekstams – tiek grožiniams, tiek ir akademiniams, moksliniams. Padėkite į šalį kompiuterį, netikrinkite pranešimų telefone ir nesugalvokite atrašinėti elektroninių laiškų. Jei susikaupti atrodo kaip sunkiausias darbas – užsibrėžkite kasdien perskaityti po tam tikrą puslapių skaičių. Pavyzdžiui – 25 puslapiai kiekvieną dieną.

Užs. 9014