Apie Stambulo konvenciją ir vietinę politiką

Tai, kas dabar vyksta Lietuvoje, norėtųsi apibūdinti Filadelfijos arkivyskupo Charles J. Chaput mintimi – „Blogis prašo tolerancijos tol, kol įtvirtina savo viešpatavimą. Po to jis imasi gėrio nutildymo.“ Pandemija sukėlė įtampą visuomenėje iš kažkur atsklindant gąsdinantiems perspėjimams, jog niekada nebegyvensime taip, kaip iki šiol, nepasakant, kas iš tikrųjų mūsų laukia. Žmonija yra pergyvenusi ir baisesnių sukrėtimų. Vienas jų – beveik tūkstantmetį vis pasikartojusios ir šimtus milijonų gyvybių pražudžiusios maro epidemijos, tačiau žmonija po kiekvienos jos bangos vėl atsitiesdavo ir eidavo senu keliu į priekį. Dabar, nepaprastas aukštumas pasiekusiame informacinių, nano, robotikos technologijų pasaulyje kilo sumaištis ir visuomenėje pasklido nerimo pojūtis dėl savo ateities.

Visgi, atmetus po koronoviruso šešėliu vykstančius procesus, Lietuvoje po Seimo rinkimų kažkas pasikeitė iš esmės. Nežiūrint šalyje kylančių naujų iššūkių ekonomikoje, švietimo, sveikatos sistemoje, problemų socialinėje srityje, į pirmą vietą iškyla ir visuomenę supriešina seksualinių mažumų arba bendrai lytiškumo klausimai – visiems jau gerai girdėta Stambulo konvencija ir vienos lyties partnerystės įteisinimas. Čia norėčiau stabtelėti ir persikelti į Biržų politinę erdvę, kurioje irgi vyksta svarbūs pasikeitimai.

Vasario pabaigoje išrinkta Biržų savivaldybės vicemerė Audronė Garšvaitė užsiminė, kad, sudarant naująją valdančiąją koaliciją, nebuvo žiūrėta į tai, kad susitariusių partijų programinės nuostatos skiriasi iš esmės – svarbiausia vietiniai reikalai. Galima su tuo sutikti – partinė ideologija netrukdo sutarti kurioje vietoje Sporto ir sveikatingumo centrą statyti, ar ką į įstaigos vadovo postą įstatyti. Tačiau sutarę dėl vietinių reikalų, tarybos frakcijų nariai lieka ir savo partijų atstovai, vykdantys tam tikras programines nuostatas. Dabartinėje koalicijoje yra ją sudariusių partijų Biržų skyrių pirmininkai: konservatorių – Irutė Varzienė, liberalų – Arūnas Remeika, socdemų – Audronė Garšvaitė, tautininkų respublikonų – Sigutis Štrėmas. Visi, apart S. Štrėmo, yra partijų vadovaujančiųjų organų, t.y. tarybų nariai, tad ne tik daro įtaką, bet kartais lemia visos šalies vidaus ir užsienio politiką. Ypač tai liečia dabar valdžioje esančius konservatorius ir liberalus.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com/