Biržus aplankė amatininkų karavanas

E. Prunskaus nuotr.
Dvi dienas Biržuose veikė turgelis, kurio prekeiviai atvyko iš įvairių miestų.
Trečiadienį (lapkričio 25 d.) aikštelėje prie prekybos centro „Iki“ šurmuliavo žmonės. Stovėjo paslaptingos palapinės, kuriose skirtingų prekių asortimentas traukė biržiečius apsidairyti. Aikštelę užliejo ir rūkomos žuvies kvapas.

Žmonės smalsavo

Darbai prekybos centro aikštelėje trečiadienio rytą ėmė virti dar neprašvitus: žmonės statėsi palapines, krovėsi prekes, rūkyklą. Praeiviai smalsiais žvilgsniais varstė nematytus svečius ir spėliojo, kas čia vyksta. Pasirodo, į Biržus atvyko turgelis iš įvairių Lietuvos miestų: Palangos, Kauno, Vilniaus ir kitų. Ir prekeiviai čia jau ne pirmą kartą. Tie patys į miestą atvažiuodavo kasmet: per derliaus ar miesto šventes, tik prekiaudavo kitose vietose. O prie šio prekybos centro – pirmą kartą.

Rūkė žuvį

Turbūt ne vieną biržietį viliojo tvyrantis rūkomos žuvies kvapas. Prekeivė Renata su vyru atvyko net iš Palangos, Kunigiškių ir atsivežė ne tik žuvų, bet ir rūkyklą. „Tam, kad būtų šviežia“,- sakė moteris. Žuvies pasirinkimas platus: karpiai, karšiai, upėtakiai, šamai, unguriai ir kapitonai – nors ir ne visiems girdėta, bet pasak Renatos, labai skani žuvis. Prekeivė pasakojo, kad kai šalyje tokia padėtis, išgyventi smulkiajam verslui sunku. Todėl ir nusprendė prisijungti prie kitų prekeivių, kurie keliauja po visą Lietuvą.

-Ateitis neaiški, bet kaip nors išgyvensim. Dauguma žmonių mus jau pažįsta, nes Biržuose jau ne pirmą kartą. Džiugu, kad pirkėjai mus prisimena, žuvį mėgsta ir sugrįžta,- kalbėjo Renata, kuri sakė, kad pirkėjų sulaukė tikrai nemažai.

Įvairios prekės

Nebuvo palapinės, prie kurios nestoviniuotų pirkėjai. Turgų subūręs organizatorius kuklinosi, sakė, kad čia nereikia specialaus organizavimo, tiesiog visi sutarė ir prisidėjo prie idėjos suburti amatininkų turgelį. Vardo nenorėjęs sakyti kaunietis prekiavo konditerijos gaminiais, o daugiausia pardavė paties gamintų, rankų darbo šakočių. Spygliuoto skanumyno paragavome ir mes – labai skanus, jaučiasi, kad naminis.

-Smulkusis verslas merdi, tad čia susirinko tie, kam šiuo metu yra sunkiausia. Žmonės pasiilgo renginių ir panašių dalykų, o čia visiems bent jau šiokia tokia pramoga,- kalbėjo turgaus organizatorius. Paskui pašnekovas pridūrė:

-Kitą dieną bus geriau, kad ir nelengva, visada tikiu šviesesniu rytojumi.

Ypatingas balzamas odos gaminiams

Prekės kiekvienoje palapinėje skirtingos: vienur – saldumynai, kitur – rankinės, rūkyti mėsos gaminiai ar buities priemonės. Ekobiologinės buities priežiūros priemonėmis prekiaujantis šmaikštusis vilnietis pirkėjams siūlė išskirtines prekes. Vyras demonstravo ypatingą odos gaminių balzamą, kuris nuo drėgmės, purvo ir kitų pavojų apsaugo ne tik batus, bet ir rankines ar baldus. Balzamu prekeivis nublizgino keleto susidomėjusių biržiečių apavus. Ir jų rezultatas nenuvylė. Prekes apžiūrinėjanti moteriškė sakė, kad tokį jau turi ir jį isigyti tikrai verta.

Dar tikisi sugrįžti

Šį kartą amatininkų turgelis Biržuose veikė dvi dienas. Prekeiviai, atvykę iš toliau apsistojo mieste, o kiti vakare išvyko namo ir ketvirtadienį vėl sugrįžo. Verslininkai sakė, kad po viešnagės Biržuose laukia prekyba kituose miestuose. Ir nors nežinomybė dėl ateities sukausčiusi ne vieną, jie sakė, jog tiki, kad čia sugrįš dar ne kartą.