Žiemgalos dailininkų plenerą vainikavo parodos

Žiemgalos dailininkų plenerą vainikavo parodos

Žiemgalos dailininkų plenerą vainikavo parodos

Žiemgalos krašto dailininkai jau kelerius metus kūrybinio įkvėpimo, idėjų semiasi Jakiškių dvare (Joniškio rajonas) vasarą organizuojamame plenere. Šiųmetį susibūrimą, kuriame dalyvavo skirtingų kartų dailininkai iš Lietuvos bei Latvijos, vainikavo joniškiečiams pristatytos parodos.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

23-iasis pleneras

23-iasis Žiemgalos krašto dailininkų pleneras savo dvasia išliko toks pat pašėlęs, kūrybingas, entuziastingas kaip ir ankstesniais metais. Į Jakiškių dvarą Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus pakviesti, dvaro savininkės Meilės Zaleckienės svetingai priimti kūrėjai vėl lydėjo saulėlydžius ir pasitiko saulę, bandydami pagauti vietos gamtos žaismą, lygumų krašto laukų audinį, kurie, užfiksuoti eskizuose, pamažu perkeliami ant drobės.

Dailininkai pasisėmė idėjų, bendravo su kūrybingais Joniškio krašto žmonėmis. Tradiciniu jau tapo atvykusių menininkų ir literatų klubo „Audruvė“ susitikimas.

Parodose – vaizdai, veidai, jausmai

Meno, kuris atsivertų ne tik diskusijose, filosofiniuose pamąstymuose, bet būtų ir apčiuopiamas, bent jau regimas, trokštantiems žmonėms plenero dalyviai pristatė net kelias parodas.

Autentiškoje Jakiškių dvaro aplinkoje atsivėrė vasaros kaitra, saule ir lietumi drobėje pulsuojantys vaizdai ir vizijos.

Joniškio kultūros centre penktadienį (08 03) pristatytos dvi parodos. Vienoje salėje pateikti įvairūs neseniai plenero dalyvių sukurti paveikslai: abstrakcijos, gamtos spalvos, jausmai, gaivinantys marinistinės tematikos darbai.

O pirmajame kultūros centro aukšte į lankytojus žvelgia žinomų Joniškio krašto žmonių veidai. Čia atpažįstami Joniškio garbės piliečiai, dvasininkas Juozas Dobilaitis, dailininkas, profesorius Juozas Galkus, joniškiečių draugijos „Sidabra“, įsikūrusios sostinėje, vadovė Giedrė Lastauskienė. Greta rimtai nusiteikusi vertėja Dzintra Elga Irbytė, literatas Jonas Ivanauskas, Joniškio krašto tautodailininkų vadovė Aniceta Krajinienė, Žemės ūkio mokyklos direktorius, skulptorių plenero organizatorius Liudas Jonaitis ir kiti.

Šios kraštiečių galerijos sumanytojas – dailininkas Sigitas Laurinavičius. Galeriją numatoma ateityje vis papildyti.

Joną Ivanauską nutapęs Romualdas Pučekas iš Dusetų „Šiaulių kraštui“ sakė literatą pažinojęs iš anksčiau. Tik pažindamas žmogaus vidų, gali paveikslui suteikti turinį, parodyti daugiau nei išorę.

Senbuvių branduolys plečiasi

R. Pučekas – Žiemgalos dailininkų plenerų senbuvis. Šiemet jis sukūrė specialų plenero medalį su molberto vaizdu ir horizontale, primenančia apie lygų kaip stalas lygumų kraštą. Pasak menininko, plenerų geografija plečiasi, gretos gausėja, bet yra nuolatinis plenerų branduolys. Pernai į Jakiškius suvažiavo 16, šiemet –18 dailininkų.

Į Žiemgalos kraštą kasmet sugrįžta Vitolis Trušys iš Vilniaus, Romualdas Čarna, Arvydas Martinaitis, Valentinas Varnas, Feliksas Jackevičius iš Kauno, šiauliečiai Vytenis Rimkus, Arūnas Vasiliauskas, Rimvydas Daužvardis su dukra Urte. Taip pat prisijungė šiauliečiai Janina Budrienė, Gintautas, Rasa ir Toma Daukšos, kaunietė Raminta Maciulevičiūtė, plenero vadovas Sigitas Laurinavičius iš Panevėžio.

Į dailininkų būrį kasmet įsilieja viešnios iš Latvijos: Kristine Krastine–Indane iš Rygos, Inga Bruklė iš Uogrės.

Jaunieji Joniškio krašto dailininkai

Anot Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus direktorės Rasos Ališauskienės, šiųmetis pleneras išsiskyrė tuo, kad jo dalyviai pasiskirstė dviejose erdvėse. Didžiosios dalies menininkų buveine tapo Jakiškių dvaras, o iš Joniškio kilę jaunieji dailininkai, baigę meno studijas, įsikūrė Gataučių kaime „Saulėtųjų naktų“ sodyboje.

Ankstesniais metais su vyresniais menininkais kartu plenere dirbusi joniškietė Joana Gelažytė pasižadėjo pakviesti daugiau jaunųjų kraštiečių ir pažadą tesėjo. Šiemet prie jos prisijungė Monika Valiulytė, Viktorija Bardauskaitė–Sladkevičienė, Egidijus Godliauskas.

„Saulėtųjų naktų“ sodyboje kaip vienybės ženklą kartu vieną instaliaciją kūrę jaunuoliai galvoja, kad į šią kūrybinę erdvę kitąmet pavyks privilioti ir daugiau meno studijas baigiančių ar pabaigusių kraštiečių.

Dailininkų plenerai Joniškio rajone organizuojami jau kelerius metus. 2007-aisiais jis buvo surengtas Žagarėje, vėliau dailininkus svetingai priglaudė Jakiškių dvaras. Anksčiau menininkai susibėgdavo Pakruojo, Pasvalio rajonuose. Tokių plenerų tikslas – bendrauti, sugrįžti į savo kraštą, kuriame atgimstantys prisiminimai kaskart įgauna vis naujų spalvų.

Autorės nuotr.

DAILININKAI: Žiemgalos dailininkų plenero būrys vis gausėja.

PORTRETAS: Romualdas Pučekas (kairėje), dailininkas iš Dusetų, nutapė literatą joniškietį Joną Ivanauską.

JAUNIMAS: Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus direktorė Rasa Ališkauskienė (kairėje) sveikina šiemet susibūrusius jaunuosius Joniškio krašto dailininkus (iš dešinės) Miniką Valiulytę, Joana Gelažytę, Viktoriją Bardauskaitę–Sladkevičienę, Egidijų Godliauską.

DOVANA: Plenero vadovas Sigitas Laurinavičius organizatoriams paliko prisiminimą – juostas su Žiemgalos plenero simboliu ir plenero dalyvių bei svečių parašais.

PARODA: Menotyrininkas, dailininkas Vytenis Rimkus apžiūri kolegų plenero dalyvių darbų parodą Joniškio kultūros centre.