Šiaulių pučiamųjų orkestrui – naujo vadovo kūrybiniai sumanymai

Šiaulių pučiamųjų orkestrui – naujo vadovo kūrybiniai sumanymai

Šiaulių pučiamųjų orkestrui – naujo vadovo kūrybiniai sumanymai

Šiemet 50-ąjį jubiliejų pasitinkantis Šiaulių pučiamųjų orkestras turi naują vadovą – jo meno vadovu ir dirigentu tapo muzikas, pedagogas Sigitas Vaičiulionis. Kartu su profesionaliu muzikantų kolektyvu jis nori realizuoti kūrybinius sumanymus, sukurti naujų koncertinių programų.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Jubiliejiniai orkestro metai

S. Vaičiulionis nuo šių metų pradžios pakeitė iki šiol pučiamųjų orkestrui vadovavusį Gediminą Brūzgą, jis orkestre liko dirbti dirigentu. Abu vadovai bendrauja kurdami naujas programas, numatydami planus.

Pirmąsias programas su pučiamųjų orkestru S. Vaičiulionis parengė dar pernai birželį. Kalėdinės savaitės metu surengė koncertus Šiaulių Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo bažnyčioje. Tai – nauja orkestro tradicija.

S. Vaičiulionis atkreipia dėmesį į savo gyvenimo paralelę – sausio pirmąją sukako 30 metų, kai atvykęs į Šiaulius jis subūrė ir ilgus metus vadovavo senosios muzikos vokaliniam ansambliui „Polifonija“, vėliau tapusiam valstybiniu kameriniu choru.

Po 30 metų jis atėjo dirbti į pučiamųjų orkestrą.

„Tai toks mano gyvenimo tarpsnis, kai jau skaičiuoji ne metais, o dešimtimis“, – šypteli S. Vaičiulionis.

Šiaulių pučiamųjų orkestras – bene ilgiausiai mieste gyvuojantis profesionalus muzikinis kolektyvas. Šventiniame 50-mečio koncerte dalyvauti bus pakviesti buvę pučiamųjų orkestro vadovai.

Dovanų – nauji instrumentai

S. Vaičiulionis svarsto, jog gimtadienio proga pučiamųjų orkestrui geriausia dovana būtų nauji muzikos instrumentai.

Jis pateikia kontrastingą pavyzdį: Latvijos Jelgavos muzikos mokykla yra išlaikoma ir miesto savivaldybės, ir ministerijos, ji kasmet mokyklai skiria lėšų naujiems instrumentams įsigyti.

„Lietuvai šioje vietoje reikėtų pasislėpti. Neskiriama lėšų nė vadovėliams, natoms, instrumentams... Ką jau kalbėti apie profesionalius kolektyvus. Vadovų požiūris į meną, kultūrą visuomet atsispindi biudžeto eilutėje, kiek lėšų skiriama“, – apgailestauja muzikas.

Šiaulių pučiamųjų orkestras lėšų gauna iš miesto Savivaldybės finansuojamų projektų, Lietuvos kultūros tarybos. Šiauliuose, kaip ir visoje Lietuvoje, labai trūksta pučiamųjų instrumentų muzikantų.

„Dėl profesionaliems muzikantų kolektyvams nuolat mažinamų lėšų tėvai ima abejoti, ar verta leisti vaiką mokytis groti pučiamuoju instrumentu, jei tai neperspektyvu. Užburtas ratas – mažėja besimokančių muzikos ir paruoštų profesionalų. Galbūt situacija ateityje pasitaisys“, – tikisi S. Vaičiulionis.

Atitraukia nuo niūrių minčių

Pradėjęs vadovauti pučiamųjų orkestrui chormeisteris S. Vaičiulionis nori dar intensyvesnio darbo, koncertinių programų. Profesionalus kolektyvas suteiks galimybę realizuoti kūrybines mintis.

„Mene nėra taip, kad atėjęs vienas žmogus padaro revoliuciją. Ne kažin kas pasikeitė muzikoje nuo Johano Sebastijano Bacho laikų – yra bendri dalykai, kurie išlieka. Taip ir pučiamųjų orkestre. Jis labai pajėgus, tik reikia nuolat koncertuoti, sudaryti tokias programas, kad lavėjimo prasme būtų naudinga ne tik klausytojams, bet ir padėtų tobulėti patiems muzikantams“, – įsitikinęs S. Vaičiulionis.

Šiuo metu pučiamųjų orkestro muzikantai ruošiasi Vasario 16-osios koncertui. Koncertų ciklą atidarys koncertas kovo 9-ąją, skirtas Saulės mūšio metinėms paminėti. Kovo 11 dieną orkestras suteiks galimybę jauniems muzikantams, mokiniams scenoje muzikuoti drauge.

Muzikas šeštus metus vadovauja ir kameriniam mišriam ansambliui „Ars Vivo“. Miesto savivaldybės vadovams jis oficialiai pateikė prašymą skirti po pusę etato atlikėjams, kad jie galėtų repetuoti už tai gaudami atlygį. „Žiūrėsime, ar patvirtins, viltis nemiršta“, – sako vadovas.

S. Vaičiulionis svarsto, jog darbas su nauju kolektyvu jam pačiam labai naudingas sudėtingu gyvenimo periodu – užimtumas padeda atitraukti niūrias mintis po žmonos Danutės netekties pernai lapkritį.

„Muzikoje esu nuo šešerių metukų. Muzika – tai kitas pasaulis, kuriame gali užsidaryti, realybė mažiau veikia“, – sako maestro. Sutikti su nauju darbo pasiūlymu motyvavo ir palaikanti koncertinės įstaigos „Saulė“ komanda.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

VADOVAS: Profesionalaus Šiaulių pučiamųjų orkestro meno vadovu ir dirigentu tapęs ilgametis muzikas, pedagogas Sigitas Vaičiulionis tikisi dar intensyvesnio darbo, koncertinių programų.