Šią savaitę Kalėdas šventė stačiatikiai. Kokios jų tradicijos?

Stačiatikiai gyvena dar senais metais, Naujieji pas juos ateis tik po savaitės.
Katalikai atšventė Kalėdas ir naujomis viltimis bei tikėjimu geresne ateitimi sutiko Naujuosius metus. Tuo tarpu stačiatikiai prie šventinio stalo sėdo užvakar, o 2021-uosius pasitiks ateinančią.

Ritualai primena katalikų

Advento laikotarpiu stačiatikiai laikosi keturiasdešimties dienų pasninko. Jis prasideda nuo lapkričio 28 d. ir trunka iki sausio 6 d. Šiuo periodu trečiadieniais ir penktadieniais dera valgyti tik žuvį. Stačiatikiai Kūčias pasitinka sausio 6, Kalėdas – 7, o Naujuosius Metus – 14 dieną.

Biržų rajono Lebeniškių kaimas anksčiau garsėjo stačiatikių gausa. Dabar daug kas išmirę, namai tušti. Tačiau apie šį tikėjimą byloja praeito amžiaus pradžioje pastatyta Lebeniškių Šv. kankinio Nikandro cerkvė, į kurią kaimo žmonės vis dar susirenka. Tiesa, anksčiau būdavo kitaip.

Kaip pasakojo Lebeniškių gyventoja, stačiatikė Valentina Selezniova, seniau didžiąsias metų šventes kaimo bendruomenė minėdavo linksmiau: per Kalėdas kaimynai vieni pas kitus į svečius eidavo, švęsdavo... O dabar senosios kartos žmonių mažai, tad ir tradicijos pasikeitė. Su Valentina kalbėjomės prieš porą dienų, Kūčių išvakarėse, klausėme, kaip sutiks šventes. Moteris su vyru Mykolu ištikimi Lebeniškiams nuo pat gimimo. Abu stačiatikiai. Švenčių sakė laukia, bet per daug joms šįkart nesiruoš.

Toliau skaitykite elektroninėje laikraščio versijoje (PDF 3 Eur/mėn.) http://old.skrastas.lt/subscription2/form.php?paper_type=E

Susijusios naujienos