Šėlo skrabalininkų šventė

Šėlo skrabalininkų šventė

Šėlo skrabalininkų šventė

Pakruojyje nuskambėjo iškirtinė šalyje skrabalų šventė „Medinis žirgelis“. Grojo žymūs skrabalininkai, varžėsi jaunieji muzikantai iš Aukštaitijos, Žemaitijos ir Dzūkijos. Respublikinės šventės tradiciją puoselėjantis Pakruojis skrabalininkus sukvietė jau trečią kartą.

Stanislava VIČAITĖ

stanislava@skrastas.lt

Jaunųjų skrabalininkų varžytuvės

Šventės sumanytoja Pakruojo kultūros centro direktorė Irena Kybartienė būgštavo, jog šaltis pakiš koją, bet žiūrovų susirinko kone pilna salė.

Renginys prasidėjo tradiciškai: specialiai skrabalams Balio Dvariono parašytu kūriniu „Medinis žirgelis“, kurį atliko rozalimietis Egidijus Impolis.

Žodžio kišenėje neieškantys šventės vedėjai I. Kybartienė ir Alvydas Žuvininkas renginį lygino su tą pačią dieną ant Sartų ežero vykusiomis žirgų lenktynėmis. Ten žirgai lekia ant ledo, o Pakruojyje šuoliuoja mediniai žirgeliai.

„Ristūną suvaldyti gali ne vienas, o štai medinį žirgelį – ne kiekvienas“, – šmaikštavo vedėjai, paskelbdami muzikantų varžytuves.

Varžėsi šeši jaunieji skrabalininkai: joniškiečiai Ervinas Mielys ir Nedas Jarmoška, parengti Joniškio muzikos mokyklos pedagogės Editos Rudienės, panevėžiečiai Luka Diržytė ir Vidmantas Klimaitis (vadovas Vidas Klišys), Justina Bertašiūtė ir Karolina Lynikaitė iš Alytaus. Pastarosioms talkino šio miesto Jaunimo centro dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ (vadovė Rima ir Leonidas Moisejenkai) muzikantai.

Jie atliko vieną už kitą nuotaikingesnes liaudiškas melodijas, o panevėžietė Luka – ir klasikinius kūrinius.

Nugalėtoja tituluota alytiškė Karolina Lynikaitė, komisiją ir žiūrovus „papirkusi“ ne tik nuotaikingu grojimu, bet ir iš veido nedingstančia šypsena. Merginai atiteko prizas – pakruojiečio tautodailininko Bronislovo Gedmino sukurtas Pakruojo kraštą simbolizuojantis suvenyrinis vėjo malūnas.

Scenoje – ir patyrę muzikantai

Šventės dalyje, pavadintoje „Asai“, grojo žymiausi šalyje skrabalininkai.

Klaipėdietis Augustinas Užkuratas ir jam talkinusi, smuiku grojusi žmona Skaistė žiūrovus sugebėjo taip „užvesti“, kad jau po pirmųjų akordų salė lingavo, bangavo, plojo. „Popcornu“ pavadintas ir, rodos, skrabalams nepritaikytas kūrinys taip visus sužavėjo, kad klaipėdiškiams jį teko kartoti.

Šiaulietis skrabalininkas Arūnas Šliauteris į šventę atvyko su savo vadovaujama liaudiškos muzikos kapela „Šelmiai“. Šiauliškių atliktos polkos kvieste kvietė kilnoti kojas.

Ne vienas pasirodė ir rozalimietis skrabalininkas Egidijus Impolis. Jis grojo kartu su armonikininku Gintautu Gvazdausku ir būgnininku Kęstučiu Malinausku.

Šventę vainikavo žiūrovų itin lauktas skrabalų virtuozas Regimantas Šilinskas. Be jo renginys nė neįsivaizduojamas. Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje koncertuojančio muzikanto tikslas – parodyti visam pasauliui, jog skrabalai – instrumentas, galintis groti įvairaus stiliaus muziką.

Iš Panevėžio kilęs, dabar Kretingos krašte gyvenantis R. Šilinskas meistriškai grojo ne tik liaudiškas melodijas: trankiai nuskambėjo ir Ž. Ofenbacho kankanas ir J. Štrauso vyresniojo „Radeckio maršas“. Muzikantas atliko ir ne vieną dainą.

Prizai ir siurprizai

Šventės organizatoriai pateikė ir siurprizą – pirmą kartą pakruojiečiams pristatytas dūdmaišis, dar kitaip vadinamas Labanoro dūda. Juo grojo Aurimas Gudas iš Visagino.

Skrabalininkai apdovanoti tautodailininko E. Impolio sukurtais suvenyrais – iš medžio išdrožtais varpeliais, forma primenančiais skrabalų dėžutes. Jauniesiems muzikantams įteiktos Kultūros skyriaus padėkos.

Be prizų neliko ir žiūrovai. Tik teko juos pelnyti, įmenant mįsles, atsakinėjant į klausimus.

Šventė baigėsi, kaip ir prasidėjo – B. Dvariono „Mediniu žirgeliu“, kurį kartu atliko visi šventėje dalyvavę skrabalininkai.

 POLKA: Šiaulietis Arūnas Šliauteris žiūrovams dovanojo „Pakruojo senamiesčio polką“.

 BURTAI: Kada kuriam teks pasirodyti, varžytuvių dalyviai išsiaiškino burtais.

 RIESTAINIAI: Renginio vedėjas Alvydas Žuvininkas įteikė riestainių karolius varžytuvių dalyvių pasirodymus vertinusiai komisijai.

 JAUNIAUSIAS: Jauniausias skrabalininkas dešimtmetis Ervinas Mielys iš Joniškio šventėje dalyvavo ne pirmą kartą.

 NUGALĖTOJA: Varžytuvių nugalėtoja tituluota alytiškė Karolina Linikaitė braukė džiaugsmo ašaras. Ją sveikino ansamblio „Tarškutis“ muzikantės.

ŽIŪROVAI: Skrabalininkų „užvesti“ žiūrovai lingavo, bangavo ir plojo rankomis.

 DOVANA: Renginio sumanytoja ir vedėja Irena Kybartienė įteikė dovaną klaipėdiečiui muzikantui Augustinui Užkuratui.

 VIRTUOZAS: Šventė neįsivaizduojama be skrabalų virtuozu tituluojamo Regimanto Šilinsko.

 ŠOKIS: Neiškentusi Irena Kybartienė, renginio organizatorė, išvedė šokti tiek šventės dalyvius, tiek žiūrovus.

Autorės nuotr.