Sausio 13-ąją priminė ir filmas

Sausio 13-ąją priminė ir filmas

Sausio 13-ąją priminė ir filmas

Sausio 13-osios išvakarėse Joniškio rajono Žagarės kultūros centras surengė Laisvės gynėjų dienos minėjimą, kuriame apie 25-erių metų senumo įvykius pasakojo demonstruotas režisieriaus Roberto Mullano filmas „Mes dainuosim“ ir tarpusavio pasidalinimas prisiminimais prie laužo.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Sausio įvykiai – filmo kadruose

Žagarės kultūros centre po meninės–poetinės įžangos buvo parodytas britų režisieriaus Roberto Mullano filmas apie Sausio 13-ąją, kurio pavadinimas „Mes dainuosim“ tiesiogiai primena dainuojančios revoliucijos jėgą, kovojant už savo laisvę.

Filme pasakojama kelių dienų istorija 1991-aisiais. Penkios šeimos iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Visagino, Medininkų, vedamos patriotizmo, noro palaikyti į sostinę skubančių artimųjų, keliauja prie Parlamento ir Televizijos bokšto. Nors kai kurie nerimauja dėl nenuspėjamų įvykių ir galimos grėsmės, tarsi kokia nematoma jėga visus suveda ginti valstybės.

Vaidybinėje juostoje įkomponuoti archyviniai dokumentiniai kadrai parodo skaudžiausias akimirkas, žuvusiųjų gedinčią Lietuvą.

Ne visi supranta laisvės reikšmę

Po filmo peržiūros žagariečiai rinkosi prie paminklo žuvusiesiems už Lietuvos laisvę miesto aikštėje, kur uždegtos žvakutės, liepsnojo laužas, žmonės kalbėjosi, dalindamiesi įsimintinomis akimirkomis.

1991 metais sausio 13-ąją prie Parlamento budėjusi žagarietė Janina Keturakienė niekada nepraleidžia šiai datai atminti skirtų renginių. Moteriai labiausiai įstrigo žmonių susiklausymas, vienybė, drąsa. Niekas tada nenorėjo trauktis, eiti namo, nors buvo naktis ir pasigirdo pranešimų apie atvažiuojančius tankus.

Net ir po skaudžių įvykių, kada žuvo 14 žmonių prie Televizijos bokšto, J. Keturakienė ir dar bene 8 žagariečiai budėjo visą Sausio 13-osios dieną ir į namus grįžo tik vakare.

Išgirdusi klausimą, ką ji atsakytų žmonėms, kurie dabar tvirtina, kad ne už tokią Lietuvą kovojo, moteris suklūsta.

„Juk svarbiausia yra laisvė, daugelis gal nesupranta, ką tai reiškia“, –  sakė J. Keturakienė, kuriai teko patirti tremtinės dalią, devynerius metus praleisti Irkutsko srityje.

Trečiadienį įvairiose įstaigose Joniškio rajone languose degė atminimo žvakelės. Jos liepsnojo ir Žagarės gimnazijoje, kurioje taip pat buvo demonstruojamos skaidrės iš Sausio 13-osios įvykių. Pusiaudienį gimnazistų ir pedagogų eisena dar kartą atėjo prie paminklo, ten paliko degti 25 žvakutes.

Autorės nuotr.

SIMBOLIAI: Mokinių rankose – Lietuvos trispalvės vėliavėlės ir žvakutės.

DALYVĖ: Minėjimo renginiuose kasmet dalyvauja tą lemtingą Sausio 13-ąją sostinėje prie Parlamento budėjusi Janina Keturakienė (antra iš dešinės).

PRISIMINIMAI: Minėjime Sausio 13-osios įvykius ir to laiko nuotaikas prisiminė ir Žagarės visuomenininkė Pranutė Vernienė (kairėje) bei Kultūros centro direktorė Aida Visockienė.