Saulius Kruopis namo grįžo su paroda

Saulius Kruopis namo grįžo su paroda

Saulius Kruopis namo grįžo su paroda

Ketvirtadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta šiauliečio dailininko, gyvenančio Vilniuje, Sauliaus Kruopio paroda „Ekspresija, istorija, idilė“, kuruojama menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio. Vienoje parodoje, pasak tapytojo, telpa penkios: „Istorinė tapyba“, „Ekspresija“, „Berlyno akvarelės“, „Idilė“ ir „Vaikystės piešiniai“.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Sugrįžimas

„Esu laimingas, grįždamas į gimtuosius Šiaulius, į vaikystės miestą, su savo tapybos drobėmis. Kaip iš Amerikos grįžta lietuviai, taip aš iš Vilniaus grįžtu į Šiaulius. Šiauliai nuo manęs buvo nukirpti ne savo noru“, – sako tapytojas, kasmet surengiantis po kelias personalines tapybos parodas.

Apie parodą gimtajame mieste S. Kruopis svajojo nuo 11 metų, kai pradėjo lankyti Šiaulių vaikų dailės mokyklą. Ši svajonė pirmą kartą išsipildė Šiaulių dailės galerijoje prieš šešiolika metų, per S. Kruopio gimtadienį, vasario 11 dieną.

Ketvirtadienį atidarytoje S. Kruopio parodoje eksponuojama apie pusantro šimto paveikslų.

S. Kruopis pastaruoju metu kuria ir mini Šiaulius – miesto maketą, eksponuojamą Šiaulių „Aušros“ muziejuje.

„Maketo kūryba mane sugrąžino į Šiaulius: skaičiau daugybę knygų, dvasia sugrįžau į laiką, kuris man labai svarbus, nes mes neturime profesionalių menininkų iliustruotos istorijos. Ši tema pavojinga: gali būti per saldu, todėl mažai kas ryžtasi kurti“, – sako S. Kruopis.

Įvairovė

Tik įėjus į parodą dailės galerijoje, pasitinka istorinės tapybos drobės, kuriuose skirtingais atspalviais ir tonais įamžinti Šiaulių, Karaliaučiaus, Klaipėdos, Vilniaus, Berlyno, Kauno miestų vaizdai.

Šiauliams S. Kruopis skiria ypatingą dėmesį, detaliai atkuria istorinį vaizdą, nuotaiką ir asmenybes. Praeities Šiauliai nukelia į XX amžiaus pradžią, kai mieste buvo suvaidintas pirmasis lietuviškas spektaklis, kai gatvėmis jau važinėjo pirmieji automobiliai. Paveiksluose atgyja asmenybės: Frenkeliai, Venclauskiai, neišlikę miesto pastatai ir anų dienų Šiaulių dvasia.

Brandžiąją tapybą S. Kruopis pavadino „Idilė“. Šiauliuose galima išvysti drobes iš indiškojo, kurortinio (pajūrys – viena pagrindinių tapytojo temų), Berlyno ciklų.

Šalia eksponuojamos Berlyno akvarelės, iš kurių paruošiamosios medžiagos vėliau tapyti kompozicijos darbai. „Noriu parodyti, kad profesionalus menininkas dirba nuolat“, – sako S. Kruopis, turintis ir daugybę Jūrmalos akvarelių.

Parodos centre eksponuojami artimiausių tapytojo žmonių – mamos (S. Kruopis yra nutapęs septynis mamos portretus), žmonos Skaidrės, sūnų Eigirdo, Karolio, Viliaus tapybiniai portretai.

Plenerai

Plenerinę tapybą autorius pavadino „Ekspresija": peizažai perteikia įspūdį, ritmą, spalvas.

Autorius yra dalyvavęs per 50 plenerų. Plenerų drobės atkeliavo iš Juodkrantės, Nidos, Plinkšių dvaro, Orvydų sodybos, Paberžės, Molėtų, Marijampolės, Ignalinos, Užupio, Palangos, Vokietijos, Lenkijos, Indijos, Latvijos, Italijos, Rusijos tapybos plenerų.

Tarp paveikslų S. Kruopis eksponuoja nuotraukas, kuriose jis įamžintas tapantis pleneruose, kelionėse.

Keletą kolegų, draugų portretų, rodomų parodoje, S. Kruopis pavadino „plenero veidas“.

Sugrįžimas į vaikystę

Greta profesionalių darbų autorius pateikia vaikystės piešinius, blanknotus, kuriuose nuo 1971 metų piešė miestus, aikštes, žmones ir automobilius. Miesto tema vaikystės piešiniuose išaugo į profesionalią kūrybą.

„Kai man buvo 50 metų, išėjo straipnis, kuriame rašyta, jog S. Kruopis glumina menotyrininkus dviem stiliais: švelniu istoriniu ir ekspresionistiniu, – sako S. Kruopis. – Dabar, postpostmodernizmo laikais, negali būti vienodų darbų. nereikia savęs tiražuoti. Pats turi daryti sprendimus.“

ŠIAULIAI: Sauliaus Kruopio istorinėje drobėje – „Pirmą sykį mūsų krašte lietuvių spektaklis valdžiai leidus“. Centrinės figūros – Venclauskiai.

KARALIAUČIUS: Viena iš mėgstamų Sauliaus Kruopio temų – Karaliaučius. Šiuo paveikslu tapytojas nukelia į paskutinę tuomečio Kionisbergo dieną – miestas dar nesugriautas.

AUTOMOBILIAI: Vaikystės sąsiuviniuose – galybė automobilių modelių.

PRAEITIS: Sauliaus Kruopio istorinė tapyba perteikia praeities dvasią.

EKSPRESIJA: Brandenburgo vartų Berlyne ekspresija.

Jono TAMULIO nuotr.