Raimondas Trušys kviečia improvizuoti

Raimondas Trušys kviečia improvizuoti

Raimondas Trušys kviečia improvizuoti

Šiaulių universiteto Dailės galerijoje atidaryta tapytojo Raimondo Juozo Trušio paroda „Improvizacijos“, skirta autoriaus 70-mečiui. Žinomas menininkas žiūrovus stebina ne tik naujausiais tapybos darbais, bet ir jam neįprastais koliažais, asambliažais.

Marina VISOCKIENĖ

marina@skrastas.lt

Penktadienį per parodos atidarymą menotyrininkas profesorius Vytenis Rimkus į autorių kreipėsi pagarbiai, vadindamas „Šiaulių dailės mokyklos kūrėju.“ Jis pirmasis pažymėjo, kad parodoje eksponuojamuose koliažuose ir asambliažuose tapytojas ne visai atpažįstamas.

„Vis dėlto visų darbų pagrindas lieka tapyba. Kiekvienas jų turi savo dvasią, norisi prieiti, pačiupinėti, atspėti, kas slepiasi po pirmuoju dažų sluoksniu“, – savo įspūdį išsakė V. Rimkus.

Autorius pritarė menotyrininkui, „Šiaulių kraštui“ prisipažindamas, kad stengiasi žengti koja kojon su laikmečiu. Tapybos darbus jis keičia kūriniais iš seno medinio lango rėmo, skardos, vielos ar senos viryklės detalių. „Parodoje nerasite nė vieno „iš natūros“ tapyto darbo – peizažo ar natiurmorto“, – žada kūrėjas.

Prie abstrakcijų Raimondas Trušys specialiai nepridėjo pavadinimų. Parodą pavadino „Improvizacijos“ ir jos lankytojus kviečia improvizuoti, spėlioti, kas pavaizduota darbuose.

Paroda – ataskaitinė, tačiau ji atspindi tik pastarojo penkmečio tapytojo kūrybą. „Net jubiliejaus proga retrospektyvinės parodos nenorėjau. Ir ne tik todėl, kad sunku būtų rasti vietą bent daliai visų mano sukurtų darbų sutalpinti. Jų yra apie tūkstantį: nemažai jau pasklido po pasaulį – iškeliavo į muziejus, privačias kolekcijas, kažką dovanojau sūnums, pats tebeturiu. Man būtų neįdomu rodyti prieš 15–20 metų sukurtus darbus“, – tikina autorius.

Raimondas Trušys daugiau nei du dešimtmečius dalyvauja Žiemgalos pleneruose. Jo pasveikinti iš Kauno atvyko ir darbą „Rudens katedra“ dovanojo kitas aktyvus šių plenerų dalyvis, žinomas grafikas Romualdas Čarna.

Parodose – daugiau nei keturis dešimtmečius

Nuo 1966 metų Raimondas Trušys dalyvauja miesto, šalies ir užsienio parodose, surengė jas Latvijoje, Rusijoje, Švedijoje, Olandijoje, JAV. Dirba tapybos, skulptūros, monumentaliosios dailės srityse. Reikšmingesni darbai: „Švytėjimas“, „Šešėlio žaismas“, „Vertikalių kompozicija“, „Riba, kuri mus skiria“, „Aktyvus geltonas“. Nuo 1974 metų – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Yra surengęs 12 personalinių parodų. Dirbo Šiaulių vaikų dailės mokykloje, Šiaulių universitete.

Jono TAMULIO nuotr.

BROLIAI: Brolį Raimondą Juozą parodos atidarymo proga sveikino žinomas Lietuvos dailininkas, tapytojas monumentalistas, Šiaulių miesto garbės pilietis Algimantas Vitolis Trušys (kairėje). „Šiauliuose apsigyvenau ir pradėjau kurti keliais metais anksčiau už tave. Ne vieną dešimtmetį kūrėme čia abu. Prieš kelerius metus aš išvažiavau į Vilnių, tu likai ir toliau kuri čia“, – brolis džiaugėsi broliu.

IMPROVIZACIJA: Vienas iš R. Trušio improvizacijų pavyzdžių be pavadinimo.