Povilo Višinskio muziejus po nauju nendrių stogu

Povilo Višinskio muziejus po nauju nendrių stogu

Povilo Višinskio muziejus po nauju nendrių stogu

Šį pavasarį pradėtas remontuoti Ušnėnuose esantis Povilo Višinskio memorialinis muziejus. Devynioliktame amžiuje statytas medinis pastatas pasipuošė nauju stogu. Pakeista dalis gegnių ir lubų. Bus atnaujinta ir ekspozicija.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

Nendrės iš Žuvinto ežero

Devynioliktame amžiuje statytos Višinskių sodybos kieme darbininkai pjauna lentas. Kiti pluša namo, prieš pusšimtį metų virtusio memorialiniu muziejumi, viduje. Keičia lubas.

Pažiūrėti, kaip vyksta darbai, atskuba šalimais gyvenanti muziejaus prižiūrėtoja, rašytojos Žemaitės proanūkė Aldona Janavičienė. Ji priima ekskursijas. Tačiau šiuo metu vyksta remonto darbai.

Moteris pasakoja, jog remonto darbai prasidėjo kovo mėnesį. Iki tol buvo šalta. „Gerai, kad šiemet nebus įteikiama Žemaitės premija, nespėtų iki birželio darbų pabaigti,“ – sakė. (Žemaitės literatūrinė premija įteikiama kas antri metai – R.M.)

Muziejų restauruoja Kaišiadorių rajone įsikūrusios bendrovės „Tomaldras“ darbininkai. Jie jau baigė naujomis nendrėmis dengti muziejaus stogą. Belieka nendres nutepti antiseptikais.

Nendres žiemą bendrovės darbininkai rinko Žuvinto ežero pakrantėse. Bendrovė specializuojasi dengti nendrėmis stogus. Nemažai stogų yra uždengusi Rumšiškėse, dirbo Danijoje.

Remontas kainuos 137 tūkstančius litų

Kaip informavo Kelmės muziejaus direktorė Danutė Žalpienė, P.Višinskio memorialinio muziejaus remontas kainuos apie 137 tūkstančius litų. Nendrių stogas ir 80 procentų gegnių pakeitimas atsiėjo 84 tūkstančius.

Už likusius pinigus pastato viduje bus pakeistos lubos, atnaujintos vitrinos ir ekspozicija, įrengta signalizacija, nupirkta įgarsinimo įranga ir kėdžių.

Pasak direktorės, atliekant darbus stengtasi išlaikyti autentiškumą. Ateityje gali tekti keisti ir muziejaus rąstus.

P.Višinskio ir Žemaitės ekspozicijos

Šiuo metu iš memorialinio muziejaus išvežti stendai, išnešti baldai, liudiję autentišką švietėjo, publicisto ir rašytojo P.Višinskio aplinką. Paliktas tik vienas kitas sunkesnis daiktas.

Muziejuje veikė dvi ekspozicijos: „Literatas ir švietėjas Povilas Višinskis (1875-1906)“ ir „Lietuvių literatūros klasikė Žemaitė (1845-1921)“.

Prieš 53 metus, 1960 – aisiais, įkurtas P.Višinskio memorialinis muziejus jo tėvų namuose. Ekspozicija pasakoja apie P.Višinskio gyvenimą, jo dalyvavimą nacionaliniame judėjime, švietėjišką, kultūrinę veiklą.

Kita ekspozicija skirta netoliese, Ušnėnų dvare, gyvenusios lietuvių literatūros klasikės Julijos Beniuševičiūtės – Žymantienės, žinomos kaip rašytoja Žemaitė, svarbiausiems gyvenimo ir kūrybos momentams.

Ušnėnų muziejuje kas antri metai rašytojams įteikiama Žemaitės literatūros premija, kuri skiriama už geriausią prozos kūrinį kaimo tema.

Autorės nuotr.

PASIDIDŽIAVIMAS: Ušnėnų kaimo siela, rašytojos Žemaitės proanūkė P. Višinskio memorialinio muziejaus prižiūrėtoja Aldona Janavičienė ekskursantams su pasididžiavimu galės rodyti suremontuotą muziejų.

STOGAS: Naujas nendrių stogas atsiėjo 84 tūkstančius litų.

DARBAS: Lentas naujoms muziejaus luboms ruošia bendrovės „Tomaldras“ darbininkai Egidijus Šagunevičius (dešinėje) ir Tomas Šakalinis.

Muziejaus nuotr.

ŠVIETĖJAS: Povilo Višinskio vaikystė ir daugelis jaunystės dienų prabėgo Ušnėnuose. Čia jis vykdė ir nemažai švietėjiškos veiklos.