Penkios asmenybės ir vienas pasakojimas... apie gyvenimą, skirtą kultūrai

„Biržiečių žodžio“ nuotr.
„Sunku suskaičiuoti, kiek švenčių ir renginių teko apipavidalinti per tiek darbo metų“, – sakė dailininkas Egils Skuja.
Šiandien minima Draugo diena, kai reikia prisiminti, pasveikinti savo draugus, pasakyti vieną kitą gerą žodį ir pabrėžti, kokie jie svarbūs mūsų gyvenime. Dėmesys kitam – tai kultūra, kurios reikia ir gyvenime, ir scenoje... Veiklos trisdešimtmetį paminėjusio Biržų kultūros centro darbuotojai tvirtina, kad kultūra ir menas reikalauja sunkaus kasdienio darbo, kurio rezultatą matyti žiūrovui yra pramoga. Tai ir yra sudėtingiausia – darbą paversti švente.

Neskaičiuoja laiko

Biržų kultūros centro direktorius Romas Lesevičius sako, kad kultūra jauni žmonės domisi, bet menki atlyginimai, nors ir netrukdo, bet ir neskatina tapti kultūrinės veiklos kūrėjais ar vadovais. Meno puoselėtojų, kurie augo kartu su kultūros centru, direktorius suskaičiuoja – penkis, jų indėlis rajono kultūriniam gyvenimui persivertė į ketvirtąjį dešimtį.

Dailininkas Egils Skuja, koncertinės veiklos organizatorė Jautra Žaldokaitė, choreografės Dalė Urbonienė ir Danguolė Kalkienė, valytoja Danutė Džiuvienė – šie žmonės suaugę su kultūros centro veikla, nors kiekvieno jų darbas labai skirtingas. Jie, visi penki, kultūros centre  nuo įstaigos įsikūrimo dienos neskaičiavo nei darbo dienų, nei darbo valandų. Kaip patys sako, šveitė sceną, ją lakavo, patys salėje prisuko kiekvieną kėdę.

Kultūros centro direktorius šių kultūros puoselėtojų veiklą vertina itin palankiai ir sako, kad, atsižvelgiant į esamų galimybių ir žmogiškųjų išteklių ribas, viskas klostosi gerai.

J. Žaldokaitė pasakojo, kad vėliau prasidėjo koncertų, spektaklių paieška, įvairių renginių organizavimas. Į salę plūdo minios pasipuošusių, renginių išsiilgusių biržiečių ir miesto svečių.

„Gaila tik vieno – kad kai kurių Biržų kultūros centre dirbusių darbuotojų, mėgėjų meno kolektyvų dalyvių, koncertavusių profesionalaus meno atlikėjų, spektakliuose vaidinusių aktorių šiandien jau nebėra. Belieka tik padėkoti likimui, kad teko juos sutikti...“, – jautria akimirka dalinosi renginių organizatorė.

Namai pilni kultūros tik su namų kvapais

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com