Paprūdžiuose rasta ir Europai reikšmingų kapų

Paprūdžiuose rasta ir Europai reikšmingų kapų

Paprūdžiuose rasta ir Europai reikšmingų kapų

Penktadienį Kelmės krašto muziejuje per mokslinę konferenciją, skirtą Kelmės 530 metų sukakčiai, archeologijos profesorius Mykolas Michelbertas pristatė monografiją „Paprūdžiai – žemaičių karinio elito kapinynas“. Kražiuose gimęs, Kelmės rajono garbės pilietis, profesorius yra išleidęs monografijas ir apie geležies amžių Lietuvoje, Paragaudžio, Pajuosčio, Akmenių, Perkūniškės, Kuršių pilkapynus.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Radiniai – iš geležies amžiaus

Pristatydamas monografiją apie Paprūdžių kapinyną, profesorius Mykolas Michelbertas papasakojo ir kapinyno radimo, ir leidinio atsiradimo istoriją.

Šio kapinyno radiniai dar prieš Antrąjį pasaulinį karą, apie 1936 metus, pateko į Kauno Vytauto Didžiojo kultūros muziejų. Taisant plentą, buvo suardyta kalvelė, kurioje aptikta nemažai žmonių kaulų ir įvairių žalvarinių daiktų: smeigtukų, segių, antkaklis. Radinių chronologija – nuo antrojo iki dvyliktojo amžiaus. Tada ir paaiškėjo, jog Paprūdžiuose yra didelis kapinynas.

Deja, pasak profesoriaus, kauniškiai muziejininkai kapinyno neaplankė. Pasikeitė ir radimvietės-kalvelės šeimininkas. Archeologinis paminklas buvo užmirštas, ardomas ir niokojamas. Laukas buvo ariamas, aplinkui namą buvo kasami įvairūs bulviarūsiai ir kitokios duobės. Vėliau laukas buvo paverstas ganykla, ganėsi gyvuliai, buvo kalami kuolai.

Laidojo su ginklais ir midumi

Po Antrojo pasaulinio karo praėjus keliems dešimtmečiams Vilniaus universiteto Archeologijos katedra pasirinko šį sunaikinimui beveik pasmerktą kapinyną tyrinėti. 2000-aisiais ekspedicija atsidūrė Paprūdžiuose. Tyrinėjimas tęsėsi dešimtmetį. Buvo ištirtas gana didelis plotas, ieškota ne tik kapinyno, bet ir galimos gyvenvietės.

Profesorius M. Michelbertas džiaugėsi, kad ir smarkiai suniokotame kapinyne pavyko atrasti 24 daugiau ar mažiau suardytus kapus. Keletas kapų turi didelės reikšmės ne tik regionui, bet ir Lietuvai, Europai.

Kapinyne aptikta daugiausia vyrų kapų, kapuose – ginklų: geležinių ietigalių, kovos peilių, įmovinių kirvių, kotsmaigių. Vyrų kapai pasižymi nepaprastai turtingomis įkapėmis, tarp kurių – originali segė, apyrankės, gintaro karoliai. Viename kape rasti du geriamieji ragai. Nustatyta, kad raguose galėjo būti pripilta midaus.

Moterų, mergaičių kapai – ne tokie turtingi. Surasti stiklo ir emalio karoliai – importas iš Romos imperijos provincijų.

Paprūdžių kapinyno tyrinėjimų radiniai sudėti į ketvirtąją profesoriaus monografiją. M. Michelbertas teigė, jog kapinynas parodo žemaičių materialinę, dvasinę kultūrą, papročius, siekiančius geležies amžių. Profesorius tikisi, jog knyga sudomins ne tik tikrus istorijos mylėtojus, bet ir jaunimą.

Autorės nuotr.

MONOGRAFIJA: Archeologijos profesorius Mykolas Michelbertas pristatė monografiją apie Paprūdžių kapinyną.