Pamiršę kasdienybę, šokio žingsneliu ir su daina

Ž. Katkūnaitės nuotr.
Nausėdžių kultūros namų kolektyvas „Liepa“ aktyviai dalyvauja renginiuose, artimiausias – šeštadienį.
Nausėdžiuose šeštadienį sugužėjo visi, kas turi sąsają su šiuo kraštu. Čia buvo rengiama šventė, kuri vadinasi „Mūsų vaikų vaikai“. Dar liepos mėnesio pradžioje Nausėdžiuose susitikome su moterų šokių kolektyvo „Liepa“ vadove Irina Šakuro bei viena iš neseniai susikūrusio atlikėjų kolektyvo dainininke – Laima Landauskiene. Šį pokalbį apie kolektyvą norėjosi palikti kokiai nors progai. Simboliška, kad ta proga yra viena didžiausių kaimo švenčių, kai visi susirenka į bendrą vakarą.

Patirties – į Čekiją

Kiekvienoje veikloje svarbu atsižvelgti į žmonių galimybes, į jų kultūrinį poreikį. „Jeigu žmogus nori šokti, mūsų darbas suteikti jam sąlygas“,- sako šokių kolektyvo „Liepa“ vadovė Irina Šakuro. Vadovaudamasis šia taisykle, prieš beveik aštuonerius metus susikūrė šokių kolektyvas „Liepa“. I. Šakuro pasakojo, kad kolektyve ją labiausiai žavi tai, kad į bendrą šokį susiburia visiškai skirtingi žmonės, užmirštantys savo buitinius rūpesčius ir atitrūkstantys nuo kasdienybės. Pernai kolektyvas į sceną pasirodyti lipo daugiau nei dvylika kartų. „Šokame ne tik Biržų rajone. Praeitais metais buvome pakviesti į Čekiją ir dalyvavome festivalyje. Manau, kad tai mums buvo labai puiki patirtis“,- pasakojo meno vadovė.

Gyvenimo kokybei

Po pirmojo karantino Nausėdžiuose susibūrė ir naujas kolektyvas, atliekantis širdžiai mielas liaudies dainas. „Galbūt moterys kartais ant manęs ir pyksta, tačiau visada stengiuosi parūpinti kokią sudėtingesnę dainą. Noriu, kad jos tobulėtų ir išmoktų kažko naujo“,- sakė I. Šakuro. Naujojo kolektyvo narė L. Landauskienė pasakojo, kad repeticijos vyksta du kartus per savaitę, o artėjant pasirodymui moterys renkasi kasdien. „Mums ši veikla labai patinka ir jos reikia. Visai neseniai prie kolektyvo prisijungė ir iš gretimų kaimų atvažiuojančios moterys. Šiais metais buvo planuojamas šokių festivalis „Jorilija“, kuris praeitais metais prasidėjo mūsų kultūros namuose. Deja, karantinas neleido mums jo surengti“,- apgailestavo pašnekovė.

Laukia naujų kelionių

Rugpjūčio viduryje kolektyvas ketina važiuoti į Slovėnijoje vyksiantį festivalį, tačiau nedėkinga situacija pasaulyje kolektyvo narių sparnus apkarpė ir teko pasilikti širdžiai artimame krašte. „Kiekviena iš mūsų stengiasi dėl kolektyvo gerovės. Tik nuo mūsų pačių priklauso, kiek bus gyva daina, šokis, kaimas, kultūros namai ar kolektyvas. Girdėjome, kad kitų kaimų kolektyvuose narių gretos išretėjo. Nenoriu prisikalbėti, bet mūsų kolektyvas dar ir pagausėjo. Kartais norisi priminti, kad viskas, ką darome, yra širdyje, nes jokių kultūros srities mokslų nesame baigusios. Viskas priklauso ir nuo vadovės, o mūsiškė yra gera, bet reikli – ilsėtis neleidžia“,- šypsosi kalbėdama L. Landauskienė.

   "Biržų kultūra Biržuose, Lietuvoje ir pasaulyje".

logo

Susijusios naujienos