Pakruojyje švęstas lėlininkų gimtadienis

Pakruojyje švęstas lėlininkų gimtadienis

Pakruojyje švęstas lėlininkų gimtadienis

Šiemet Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriai profesionalaus Lietuvos lėlių teatro gimtadienį šventė Pakruojyje – dailininko, lėlininkų teatro tėvu tituluojamo Stasio Ušinsko gimtinėje. Toks renginys Pakruojyje vyko pirmą kartą.

Stanislava VIČAITĖ

stanislava@skrastas.lt

Antradienį Pakruojyje lankęsi Vilniaus teatro „Lėlė“ trupė, vadovaujama Juozo Marcinkevičiaus, miesto darželinukams, rajono moksleiviams pasakojo apie savo profesiją, mokė, kaip patiems kurti lėlių teatrą, rodė vaidinimus.

Edukaciniai užsiėmimai rengti ir pedagogams, bibliotekininkams: jiems atskleistos šių dienų mados ir naujovės lėlių teatre, jo formos ir ribos.

„Lėlės“ teatro vadovas Juozas Marcinkevičius aplankė Stasio Ušinsko memorialinį kambarį ir pasidžiaugė, kad Pakruojyje saugomas dailininko atminimas.

Šio kambario ekspoziciją teatro vadovas papildė nuotraukomis su marionetėmis, informacine medžiaga apie Lietuvos lėlių teatrus, dokumento, kuriuo tarpukariu dailininkas S. Ušinskas užpatentavo savo marionečių gamybą, kopija.

Pakruojo dvare pasirašyta rajono savivaldybės ir Lietuvos nacionalinio centro „UNIMA“ (tarptautinės lėlininkų organizacijos „UNIMA“ nare Lietuva yra nuo 2004 metų) bendradarbiavimo sutartis.

Joje numatyta kasmet Pakruojyje organizuoti Lietuvos lėlių teatro gimtadienio šventes, kurių metu bus rodomi spektakliai, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, kultūrinės programos.

Lietuvos lėlininkų gimtadienis švenčiamas kasmet gegužės 6-ąją. Mat pirmasis profesionalus vaidinimas „Silvestras Dūdelė“ (pagal A. Gustaičio pjesę) su S. Ušinsko sukurtomis marionetėmis parodytas 1936 metų gegužės 6 dieną. Antradienį šį spektaklį matė ir pakruojiečiai.

Autorės nuotr.

VIEŠNAGĖ: Vilniaus teatro „Lėlė“ vadovas Juozas Marcinkevičius aplankė Stasio Ušinsko memorialinį kambarį, dovanojo keletą eksponatų, susijusių su šiuo dailininku.

UŽSIĖMIMAS: Vilniaus teatro „Lėlė“ darbuotojai surengė edukacinius užsiėmimus pedagogams bei kultūros darbuotojams.