Pakruojo dvare galima susipažinti su mažuoju ereliu rėksniu

Pak­ruo­jo dva­re ga­li­ma su­si­pa­žin­ti su ma­žuo­ju ere­liu rėks­niu

„Lie­tu­viai tik­rai tu­ri kuo di­džiuo­tis, tik per ma­žai ži­no. Štai mū­sų miš­kuo­se gy­ve­nan­tys ir pe­rin­tys ma­žie­ji ere­liai rėks­niai Va­ka­rų Eu­ro­po­je iš­ny­ko ir Lie­tu­va yra la­bai svar­bi sie­kiant iš­sau­go­ti šiuos paukš­čius Eu­ro­po­je“, – pa­brė­žė Ta­do Iva­naus­ko zoo­lo­gi­jos mu­zie­jaus or­ni­to­lo­gas Sau­lius Rum­bu­tis, Pak­ruo­jo dva­re pri­sta­tęs fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­dą „Ma­žie­ji ere­liai rėks­niai ir jų ap­sau­ga Lie­tu­vo­je“. Aš­tuo­nio­li­ka nuo­trau­ko­se su­stab­dy­tų aki­mir­kų į šių paukš­čių gy­ve­ni­mą lei­džia pa­žvelg­ti iš ar­ti. Pa­ro­dą pri­sta­to ne pel­no sie­kian­čios vie­šo­sios įstai­gos „Gam­to­sau­gos pro­jek­tų vys­ty­mo fon­das“.

Pak­ruo­jis po Lie­tu­vą ke­liau­jan­čios pa­ro­dos marš­ru­te at­si­ra­do neat­si­tik­ti­nai. Šis kraš­tas miš­kų gau­sa ne­ga­li pa­si­gir­ti, bet juo­se gau­siai pe­ri ma­žie­ji ere­liai rėks­niai.

Ma­ža­sis ere­lis rėks­nys – vi­du­ti­nio dy­džio plėš­ru­sis paukš­tis. Jis sve­ria 1,1–2,2 ki­log­ra­mo, o at­stu­mas tarp iš­ties­tų jo spar­nų ga­lų sie­kia 145–168 cen­ti­met­rus.

Iš vi­sų Lie­tu­vo­je pe­rin­čių plėš­rių­jų paukš­čių ma­ža­sis ere­lis rėks­nys mig­ruo­ja to­liau­siai – net iki Pie­tų Af­ri­kos. Skris­da­mi į žie­mo­ji­mo vie­tas ir at­gal šie ere­liai įvei­kia apie 18 000 ki­lo­met­rų. Ke­lio­nė už­trun­ka apie tris mė­ne­sius, o iš žie­mo­ji­mo vie­tų jie grįž­ta nuo ko­vo pa­bai­gos iki ba­lan­džio vi­du­rio.

Ma­žie­ji ere­liai rėks­niai kas­met grįž­ta į tą pa­čią te­ri­to­ri­ją ir jei nie­kas ne­truk­do, pa­pras­tai pe­ri ta­me pa­čia­me liz­de. Jie gy­ve­na pa­vie­niui ir la­bai sau­go sa­vo te­ri­to­ri­ją. Liz­dus pa­pras­tai ski­ria di­des­ni nei 1 ki­lo­met­ro at­stu­mai.

„Ko­dėl čia? At­sa­ky­mas sly­pi mū­sų ša­lies pa­va­di­ni­me. Čia lie­tūs ly­ja, o pe­rė­ti ir me­džio­ti jiems tin­ka­miau­si drėg­ni miš­kai“, – pri­sta­ty­da­mas pa­ro­dą Pak­ruo­jy­je pa­sa­ko­jo S. Rum­bu­tis.

Ga­lios, ka­ra­lių, kil­min­gu­mo sim­bo­liu lai­ko­mo ere­lio mi­ty­ba net ne­pri­me­na ka­ra­liš­kų įpro­čių. Pag­rin­di­nis jo gro­bis – pe­lė­nai ir pe­lės. Taip pat ere­liai min­ta var­lė­mis, paukš­čiais, kur­miais, ki­tais smul­kiais žin­duo­liais.

Vi­so­je Lie­tu­vo­je gy­ve­na apie 1930–2870 šios rū­šies ere­lių po­rų. Tai – penk­ta­da­lis gy­ve­nan­čių vi­so­je Eu­ro­pos Są­jun­go­je. Ta­čiau nu­sta­ty­ta, kad 1980-2006 me­tais Lie­tu­vo­je šių paukš­čių su­ma­žė­jo dau­giau ne­gu 20 pro­cen­tų. Vie­na pa­grin­di­nių jų ny­ki­mo prie­žas­čių – in­ten­sy­vi ūki­nė veik­la miš­kuo­se.

Sie­kiant su­pa­žin­din­ti vi­suo­me­nę su šia paukš­čių rū­ši­mi, jos svar­ba ir ap­sau­ga, prieš dve­jus me­tus star­ta­vo pro­jek­tas Eu­ro­pos Są­jun­gos re­mia­mas pro­jek­tas „Ma­žo­jo ere­lio rėks­nio ap­sau­ga Lie­tu­vos miš­kuo­se“.

Per ket­ve­rius me­tus pa­ty­ru­sių or­ni­to­lo­gų ko­man­da sie­kia su­ras­ti ir ap­sau­go­ti 200 ma­žų­jų ere­lių rėks­nių po­rų liz­da­vie­čių nuo su­nai­ki­ni­mo ar nei­gia­mo ūki­nės veik­los miš­kuo­se po­vei­kio.

„Liz­dų ieš­ko­me ne klai­džio­da­mi po miš­kus, nes tai bū­tų tas pa­ts, kas ieš­ko­ti ada­tų šie­no ku­pe­to­je. Tu­ri­me ga­lin­gus te­les­ko­pus, di­di­nan­čius vaiz­dą 60 kar­tų, ge­rus žiū­ro­nus, įsi­ku­ria­me per pa­gar­bų pu­sės ki­lo­met­ro at­stu­mą nuo miš­ko ir ste­bi­me, kur link ma­žie­ji ere­liai rėks­niai ne­ša su­me­džio­tą gro­bį. Ste­bi­me iš įvai­rių vie­tų, žy­mi­mės, o atė­jus ru­de­niui, kai la­pai nu­kren­ta, va­žiuo­ja­me ieš­ko­ti liz­dų“, – apie dar­bo kas­die­ny­bę pa­sa­ko­jo S. Rum­bu­tis.

Po 2011 me­tų ste­bė­ji­mo Šiau­lių ra­jo­ne esan­čia­me Gu­ber­ni­jos miš­ko bios­fe­ros po­li­go­ne ras­ta pen­kio­li­ka liz­dų.

Lie­tu­vo­je miš­kų kir­ti­mo tai­syk­lės drau­džia vyk­dy­ti pa­grin­di­nius kir­ti­mus 100 met­rų at­stu­mu nuo ma­žų­jų ere­lių rėks­nių liz­dų. Nus­ta­ty­to­je zo­no­je vi­si ki­ti miš­ko kir­ti­mai ir me­die­nos iš­trau­ki­mas drau­džia­mi vei­si­mo­si me­tu – nuo ba­lan­džio 1 die­nos iki rug­sė­jo 1 die­nos.

Or­ga­ni­za­to­rių inf.

ere­lisssssssss

V. Kny­vos nuo­tr.

JAU­NIK­LIAI: Sėk­min­gai pe­rė­ju­sios po­ros užau­gi­na tik vie­ną jau­nik­lį.