Netikėtas radinys Skrebiškių koplyčioje

Sandros Bieliauskienės nuotr.
Rimantas Bedalis geranoriškai priėmė sprendimą atrestauruoti senąsias koplyčios žvakides.
Skrebiškių kaimo kapines jau apie 180 metų puošia didinga akmeninė koplyčia. Ją pastatė Kraštų dvaro ponai Koscialkovskiai apie 1840–uosius metus. Ši koplyčia ją puoselėjantiems skrebiškiečiams neseniai pateikė dar vieną staigmeną.

Naujausias radinys

Nuo 2019 metų, kuomet vasarą Marytės Undzėnienės iniciatyva buvo pradėtas tvarkyti rūsys, Skrebiškių koplyčia jau yra atvėrusi ne vieną istorijos paslaptį.

Joje rasti ir iškilmingai perlaidoti Koscialkovskių giminės palaikai. 2020 metų rudenį buvo išdažytos koplyčios lubos ir sienos, sutvarkytos išpuvusios grindys. Kaimo auksarankis R. Bedalis atrestauravo virš altoriaus esantį dievo apvaizdos akies paveikslą. O šiais metais jau nupirktas ir pakabintas naujas sietynas koplyčios apšvietimui.

Tvarkant koplyčios pastogę, tarp senų gontų ir pagalių visai neseniai buvo surastos originalios žvakidės. Netikėtas radinys nustebino žmones. R. Bedalis ir M. Undzėnienė geriau apžiūrėję radinį priėjo prie bendros nuomonės, kad tai žvakidės, kurios tikriausiai buvo naudojamos koplyčios apšvietimui tamsiuoju paros metu. Lieka neaišku, kodėl jos buvo užkeltos į pastogę. Žvakidės medinės. Jos yra keturios. Į kiekvieną žvakidę dedamos 9 žvakės. Neseniai jos buvo nukeltos nuo pastogės. Kaimo auksarankis meistras R. Bedalis apžiūrėjęs aplaužytus žvakidžių rėmus, priėmė drąsų sprendimą: atrestauruoti žvakides. Planuojama dar perdažyti altorių ir grindis. Koplyčios remontui pinigus aukoja ne tik skrebiškiečiai, bet ir aplinkinių kaimų gyventojai, buvę kraštiečiai ir visi, kurių artimieji ilsisi Skrebiškių kapinėse, šalia didingos Koscialkovskių koplyčios.

logo