„Nepatogaus kino“ startas Biržuose

Šiandien Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje, pirmąjį kartą į Biržus atkeliavęs, dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ žiūrovus pasitiks su filmu „Paskutinis piemuo“ ir jaukiomis vaišėmis. Atidarymo dieną sveikinimo žodį tars festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis ir festivalį remiančios „Biržų duonos“ vadovas Andrius Kurganovas.

„Tikime, kad tarp festivalio ir Biržų užsimegs tvirta draugystė, tad su nekantrumu laukiame šiandienos renginio, kurio metu galėsime susitikti su žiūrovais ir pakalbėti nepatogiomis temomis. Tikimės biržiečius sudomins mūsų kruopščiai parengta programa į kurią pateko net keli lankomiausi šių metų filmai, kalbantys ypatingai svarbiomis nūdienos temomis. Visus biržiečius nuo 17 val. kviečiame į Jurgio Bielinio viešąją biblioteką, renginio metu vaišinsimės arbata bei degustuosime „Biržų duonos“ surengtas vaišes, o nuo 17:30 val. žiūrėsime filmą „Paskutinis piemuo“ - kviečia „Nepatogaus kino“ komunikacijos vadovė Daiva Gylytė.

Ypatingai artimas Lietuvai atidarymo filmas, kuriame tradicijos susikerta su modernybe „Paskutinis piemuo“ („Sheep hero“). Idiliškas vaizdas: Stijnas, vienas iš paskutinių senųjų piemenavimo tradicijų besilaikančių olandų, lėtai gena savo avių bandą ryto saulėje mirgančia pieva. Tačiau ši romantika tėra kinematografinė iliuzija: kiekvieną mielą dieną Stijnas su šeima turi kovoti už išlikimą. Žemių savininkams, su kuriais jis kiekvienais metais turi atnaujinti kontraktus, nerūpi trapios ekosistemos palaikymas ir jie mieliau renkasi kitus būdus – dažniausiai pigesnius – prižiūrėti savo laukus. Praginus bandą per miestelį, nepatenkinti kavinių savininkai kviečia policiją dėl kelių paliktų avių spirų, ir piemuo gauna kelių šimtų eurų baudą. Politikai į šimtametę tradiciją menantį piemenavimą žiūri pro pirštus ir finansavimą nubraukia. Susidūręs su abejinga ir istorinės atminties stokojančia neoliberalia sistema, Stijnas kartu su šeima privalo išmokti žaisti pagal jos diktuojamas taisykles. Priešingu atveju avys keliaus į skerdyklą, o jis privalės atsisakyti savo mylimos profesijos ir, aišku, kartu su ja kultivuojamos laisvės. Tad filmas klausia, ar įmanoma XXI amžiuje gyventi ramesniu ritmu, harmonijoje su aplinka?

„Nepatogaus kino“ draugystė užsimezgė ir su kepykla „Biržų duona“. Šiemet įmonė parėmė vaikams skirtą programą „Filmai, padedantys augti“. Ši programa yra projekto „Nepatogaus kino klasė“ mokykloms dalis, kurios metu 2965 mokiniai kartu su mokytojais dalyvavo edukacinėse ugdomosiose programose. „Nepatogaus kino klasė“ - tai nemokama platforma, skirta formaliam bei neformaliam švietimui. Čia pristatomi filmai, padedantys kalbėti svarbiomis, tačiau ne visada patogiomis socialinėmis temomis. Edukacinė programa skatina mokytis, pažinti visuomenės įvairovę ir apmąstyti šiandienos iššūkius žiūrint kiną klasėje.

„Biržų duona“ visada išsiskyrė savo požiūriu į verslą. Sąmoningai stengiamės priimti ne visada patogius sprendimus. Tikime, jog tai skatina augimą ir tobulėjimą. Kiekvieno atsakingo verslo filosofija neturi apsiriboti vien ties įmonės sienomis. Didžiuojamės, jog galime prisidėti prie to, kad augtų kiti, ypač jaunoji karta. Mums be galo svarbus mūsų miestas - Biržai - todėl džiaugiamės, kad galime padėti skleisti kultūrą mūsų bendruomenėje“ - pasakoja „Biržų duona“ vadovas Andrius Kurganovas.

Visus Biržuose rodomus festivalio „Nepatogus kinas“ filmus galite rasti čia: https://nepatoguskinas.lt/2019/repertuaras/, repertuarą filtruodami pagal žymą Biržai“ ir pasirinktą datą.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu dvylikoje Lietuvos miestų pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Bilieto kaina - parama, paramos sumą žiūrovas nusprendžia pats.